Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a efectuat plăți pentru următoarele categorii de beneficiari:
producătorii de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate:
a) vaci de lapte – plăți în cuantum de 82,09 euro/cap animal, pentru aprox. 331 mii capete;
b) bivolițe de lapte – plăți în cuantum de 187,5 euro/cap animal, pentru aprox. 4 mii capete;
c) taurine din rase de carne și metișii acestora (tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise cu rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne și/sau metiși cu rase de carne) – plăți în cuantum de 300 euro/cap animal, pentru aprox. 17 mii capete.
producătorii de lapte și de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate:
a) femele ovine/caprine – plăți în cuantum de 3,43 euro/cap, pentru aprox. 2.619 mii capete.
Plățile au fost efectuate la cursul de schimb leu/euro din 30.09.2014, și anume 4,4102 lei/euro.
Ajutorul de Stat pentru motorina utilizată în agricultură pentru trimestrul IV – 2014: pentru aprox. 12 mii beneficiari, a fost plătită suma de 162.665.316,02 lei. Cantitatea de motorină determinată pentru calculul ajutorului de stat a fost de 90.495.307,937 litri. Plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură trimestrul IV – 2014 fost efectuată de către Centrele Județene APIA.
Câți bani pot fi accesați prin noile scheme de plată?
Politica Agricolă Comună (PAC) prevede, începând cu 2015, noi măsuri și scheme de plată gestionate de APIA, care pot fi accesate de fermieri. Pe de altă parte, cuantumul plăților pe agro-mediu, în mare parte, a crescut simțitor. Fermierii sunt mai puțin familiarizați cu noile pachete financiare, care le pot aduce un plus la subvențiile solicitate și primite prin APIA. Fosta Măsură 214 din PNDR 2014-2020 a devenit Măsura 10 – agromediu și climă. Iată care cuantumul plăților care pot fi accesate:
● pajiști cu înaltă valoare naturală – 139 euro/ha/an; ● pajiști importante pentru păsări: crex-crex – 244 euro/ha/an; lanius minor și falco vespertinus – 177 euro/ha/an; – culturi verzi – 126 euro/ha/an; ● pajiști importante pentru fluturi – 263 euro/ha/an; ● terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu – 288 euro/ha/an;
Practici agricole tradiționale:
●practici agricole tradiționale, lucrări manuale pe pajiști permanente utilizate ca fânețe – 107 euro/ha/an; ● practici agricole tradiționale, lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști permanente utilizate ca fânețe – 21 euro/ha/an; ● adaptarea la efectele schimbărilor climatice – 126 euro/ha/an;
Plata compensatorie de agro-mediu și climă este plătită anual, ca sumă fixă acordată pe hectar și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de către fermierii care încheie angajamente voluntare pentru o perioadă de minim 5 ani de la data semnării acestora.