Umiditatea din terenul agricol va fi satisfăcătoare atât la culturile grâului de toamnă, cât şi la porumb, pe baza prognozelor meteorologice date de către specialişti în următorul interval, relevă estimarea agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 26 mai – 1 iunie.Astfel, potrivit ANM, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în sudul, sud-estul, estul şi vestul ţării se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedo-logică moderată şi puternică).
Totodată, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiu-nilor agricole.
În acelaşi timp, seceta pedologică (lipsa apei din sol) moderată şi puternică se va semnala local în sud-estul ţării, dar, pe de altă parte, sunt posibile uşoare excese de apă în sol, local în sud şi centru.
În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, pe aproape întreg te-ritoriul agricol al ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile agricole înfiinţate în perioada optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în cele tardive, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.
În funcţie de data semănatului, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv alungirea paiului (50-100%), înspicarea (40-100%), înflorirea (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-30%).
Specialiştii menţionează faptul că, în condiţiile agrometeorologice existente, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii. În schimb, vor putea avea loc lucrări agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (pra­şile manuale şi mecanice, erbicidări), lucrări de combatere a bolilor şi dăunătorilor în cul­turile de câmp, precum şi administrarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 26 mai – 1 iunie, va predomina o vreme instabilă, în aproape toată ţara, iar în general regimul termic al aerului va fi apropiat de normalul perioadei, în majoritatea regiunilor agricole.