În urmă cu câteva săptămâni, publicația noastră vă relata despre situția cu care se confruntă administrația locală a orașului Bragadiru în ceea ce privește problema ambroziei, buruiana care a invadat multe dintre terenurile virane ale localității și care provoacă alergii foarte puternice locuitorilor de aici. O problemă de care s-a ocupat în special Poliția Locală Bragadiru și care este pe cale de a fi rezolvată.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 469
Pe lângă această problemă, polițiștii locali din oraș se mai confruntă, așa cum aminteam în titlu, și cu cei care aruncă gunoiul în locuri nepermise, dar și cu câinii vagabonzi care apar zi de zi pe teritoriul localității, în ciuda eforturilor depuse pentru a-i captura și a-i duce în adăposturi.
Polițiștii se mai confruntă și cu numărul mic de angajați, insuficienți față de numărul din ce în ce mai mare de locuitori. Astfel, în Poliția Locală din Bragadiru activează 20 de agenți, un număr mult prea mic pentru un oraș în care locuiesc 23.000 de cetățeni care au acte de identitate în localitate și peste 50.000 cu CI de București. Și asta deoarce legea prevede un polițist pentru 1.000 de locuitori, dar nu este luat în considerare decât numărul cetățenilor cu acte de identitate pentru Bragadiru.
Sute de terenuri invadate de ambrozie
Despre toate aceste probleme am stat de vorbă cu șeful Serrviciului de Poliție Locală Bragadiru, Mihai Zaharia. Acesta ne-a informat cu privire la dificultățile de care se lovesc polițiștii locali din Bragadiru în încercarea de a rezolva problemele care se ivesc în această privință.
Astfel, am aflat că, până la sfârșitul lunii mai, anul acesta, fuseseră identificați în Bragadiru peste 100 de proprietari de terenuri infestate cu ambrozie, dar și cu alte buruieni, din cei 1.000 identificați în județul Ilfov. Ulterior, au mai fost identificați încă 240 deținători de astfel de terenuri.
Șeful Poliției Locale Bragadiru mai precizează că identificarea proprietarilor acestor terenuri este foarte dificilă, deoarece proprietarii sunt fie persoane care nu mai locuiesc în România, fie sunt terenuri aflate în litigiu, terenuri care au fost vândute de mai multe ori, iar proprietarul final nu a înființat un rol la primărie.
„Ambrozia este o problemă la nivel național, de aceea am încercat și noi aici, la Bragadiru, să o rezolvăm, prin măsuri concrete. Săptămâna trecută, la propunerea noastră, dl. primar Vasile Cimpoeru a fost de acord să inițiem un proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care Primăria, din cauza faptului că proprietarii nu au dat curs somațiilor noastre de a distruge ambrozia de pe terenurile care le aparțin, mulți dintre aceștia fiind și sancționați, să rezolve această problemă de pe terenurile virane proprietate privată și să le igienizeze. Hotărârea 183/09 sept. a Consiliului local prevede obligația proprietarilor, persoane fizice sau juridice, de a-și îngrădi terenul și de a-l igieniza. Dacă nu se conformează prevederilor acestei hotărâri, respectivii proprietari vor fi sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 400 și 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, și de la 500 la 2.000 de lei, pentru persoanele juridice”, ne-a spus Mihai Zaharia. Mai mult, hotărârea mai prevede că, „în cazul în care nici după aplicarea sancțiunilor proprietarii terenurilor insalubre nu vor proceda la salubrizarea și igienizarea acestora s-a propus luarea unor măsuri în vederea salubrizării terenurilor virane de către o societate autorizată. După fiecare operațiune efectuată, contravaloarea serviciilor prestate se va factura corespunzător suprafeței igienizate și a tarifelor aprobate. Sumele cheltuite în acest scop vor fi recuperate de la cei în culpă, conform prevederilor legale în vigoare”. Ulterior, tariful aplicat pentru operațiunile de igienizare a fost stabilit la suma de 1 leu/mp.
Totodată, șeful Poliției Locale Bragadiru este de părere că acțiunile de combatere a ambroziei trebuie desfășurate concertat la nivelul întregului județ de către toate UAT-urile.
„Degeaba igienizează Bragadiru dacă, de exemplu, în localitatea învecinată nu se ia nicio măsură. De asemenea, dacă anul viitor ne-am organiza la nivel județean și am interveni până în luna iunie ar fi foarte bine, pentru că dacă te prinde luna august, deja este prea târziu”, a subliniat acesta.
Depozitarea ilegală a gunoaielor, o problemă greu de rezolvat
O altă problemă cu care se confruntă Poliția Locală Bragadiru este depozitarea ilegală a gunoaielor în anumite zone de pe teritoriul orașului Bragadiru. „Cea mai mare problemă o întâmpinăm la limita cu sectorul 5 al Capitalei, pe strada Gladiolelor. Acolo există un litigiu cu sectorul 5, deoarece jumătate din acea stradă se află în sectorul 5, iar cealaltă jumătate în Bragadiru. Zona nu este luminată, iar seara vin diverși indivizi care aruncă gunoiul din mașină, după care dispar. Noi încercăm să ținem legătura cu cetățenii din zonă, care ne sesizează și ne trimit fotografii pe e-mail sau pe telefon. Chiar săptămâna trecută, am fost sesizați că dintr-un camion al firmei de apă minerală Bucovina șoferul arunca cutiile de carton acolo. Am luat legătura cu dispecerul lor care s-a uitat pe GPS și a văzut că în acel moment autovehiculul se afla în zonă. Noi l-am obligat să încarce înapoi gunoiul și i-am dat amendă.
Pentru noi este foarte greu să acoperim tot Bragadiru cu un singur echipaj, ați văzut și dvs. cât s-a întins orașul. Îți trebuie câteva ore să parcurgi toate străzile și să ai mare noroc să te întâlnești cu cei care aruncă gunoiul în loc nepermis. De aceea, încercăm să ținem legătura cu cetățenii și intenționăm să extindem rețeaua de supraveghere video.
Ne mai confuntăm cu o practică. Există cetățeni de etnie romă care, cu atelaje hipo ridică gunoiul de la locuitori, contra cost, și apoi îl aruncă pe unde apucă”, ne-a spus Mihai Zaharia.
Persoane necunoscute abandonează câini în oraș
Câinii fără stăpân de pe străzile orașului constituie, de asemenea, o problemă pentru Poliția Locală. Aceștia sunt, în cele mai multe cazuri, abandonați de către diferite persoane care vin din Capitală, la marginea orașului. „Ne trezim că tot apar câini noi pe străzi. Îi strângem, aproape zilnic, cu ajutorul celor de la ASPA, cu care Primăria are un contract de colaborare, dar câinii apar din nou, în permanență.
Este și asta o mare problemă, deoarece animalele sunt dezorientate, înfometate și există riscul să atace fie copii, fie alte persoane”, ne-a precizat șeful Poliției Locale Bragadiru.