Pentru că astăzi se pregătesc mâncărurile tradiţionale pentru masa festivă de Paşti, îţi venim în ajutor cu mici secrete ale deserturilor specifice celebrării celei mai mari sărbători creştine. Cum să prepari cea mai delicioasă pască şi cei mai gustoşi cozonaci?

 

 

Cozonacul cu rahat

 

Ingrediente:

- 1 kg de făină,

–  8 ouă,

– 50 gr de drojdie ­proaspătă,

– un praf de sare,

– 175 g zahăr,

– 200 ml de lapte,

– 200 gr de unt,

– 4 linguri de ulei de floarea soarelui,

– coaja de la o lămâie şi de la o portocală,

– 3-4 picături de esență de vanilie,

– 300 gr de rahat,

– cacao,

– nucă,

– unt,

– un ou pentru uns.

Mod de preparare: Începe prin a pune drojdia într-un bol și amestecă ingredientul cu puțin lapte călduț. Când obții o pastă, e momentul să presari o lingură de făină deasupra. Lasă maiaua la dospit câteva minute. Între timp, cerne făina care ți-a mai rămas într-un bol mare. Gălbenușurile freacă-le cu zahărul, sarea și restul de lapte cald. Bate albușurile spumă și pune ingredientele. Adaugă untul și mirodeniile, frământă și lasă să crească plămădeala acoperită cu un șervet din pânză. Între timp, taie cubulețe de rahat. Când aluatul a crescut, împarte-l în două și întinde fiecare parte pe o planșetă unsă cu unt. Adaugă cacao, nuca și rahatul. Rulează și pune cozonacii în formele unse cu unt. Pe deasupra pune ou bătut. Coace-i la foc potrivit, până se rumenesc frumos.

Pasca

Ingrediente de care ai nevoie pentru aluat:

– 300 de gr de zahăr,

– 200 de gr de unt,

– 8 gălbenuşuri de ou,

– 1 kg de făină,

– 1 cană cu lapte dulce,

– coaja de la o lămâie.

Ingrediente de care ai nevoie pentru umplutură:

- 300 de gr de zahăr,

– 100 de gr de stafide,

– 3 gălbenuşuri de ou,

- 1 kg de smântână groasă,

– 1 praf de sare,

– coaja de la o lămâie,

– câteva fructe confiate,

– esenţă de vanilie.

Mod de preparare: Compoziţia acestui preparat este aceeaşi ca de cozonac. De aceea, trebuie să frămânţi un aluat de cozonac pe care, ulterior să-l laşi la dospit cam două ore. Când a crescut suficient,  împarte aluatul în două părţi egale şi întinde fiecare parte ca un sul. Ca să-I dai designul specific, ia o cratiţă şi împleteşte în jurul ei, o coroană din acest aluat. Amestecă bine într-un bol smântâna, gălbenuşurile de ou, esenţa de vanilie, stafidele, fructele confiate, coaja de lămâie şi zahărul. În mijlocul cratiţei aşează o parte din umplutură, astfel încât aceasta să fie mai înaltă decât aluatul. Apoi introdu vasul la cuptor şi lasă pasca să se coacă până când aluatul va fi rumen.