Prefectul Simona Neculae și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov și Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au anunțat, joi, măsurile dispuse în contextul Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe Pascale.

Astfel, la nivelul județului Ilfov au fost dispuse, în contextul Sfintelor Sărbători, măsuri integrate atât pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență care pot apărea în aceste zile de vacanță, cât și pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța produselor alimentare.

În scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov a fost verificat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare în piețele agro-alimentare, diferite locatii de alimentatie publica (baruri, restaurante, fast-fooduri) precum și zonele de agrement si festivaluri.

Pentru minivacanța din perioada 10-13 iunie a.c., prilejuită de sarbătoarea Rusaliilor, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov a dispus o serie de măsuri, menite să asigure un climat corespunzător de ordine și siguranță publică, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a cauzelor generatoare de accidente rutiere, pentru protejarea cetățenilor și creșterea capacității de intervenții în situații de urgență.

Și pentru că siguranța copiilor reprezintă o prioritate pentru polițiști au fost dispuse măsuri suplimentare de prevenție și pentru perioada vacanței școlare, care tocmai a început.

În acest context, s-a dispus suplimentarea efectivelor prezente în teren, astfel că 320 de polițiști de la structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, arme, criminalistică și acțiuni speciale vor acționa în această perioadă, cu 62 mijloace de intevenție, alături de alte instituții cu atribuții în domeniu, pentru asigurarea și menținerea ordinii publice în zonele aglomerate, de tipul piețelor, târgurilor, oboarelor, în parcuri, în zonele de agrement și de interes turistic, dar și în proximitatea lăcașurilor de cult, unde vor fi oficiate slujbe religioase.

56 de polițiști rutieri din Ilfov vor fi prezenți în medie, zilnic, la intrările și ieșirile din județ, care converg către munte și mare, unde vor acționa pentru prevenirea și combaterea accidentelor și ambuteiajelor rutiere cu 29 de mijloace de intervenție.

Pentru că în această perioada, mulți cetățeni au ales să plece în minivacanță, polițștii rutieri vor avea în atenție inclusiv dirijarea, fluidizarea și controlul circulației în județul Ilfov, în mod special în zilele de vineri și luni, iar pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, produse pe fondul depășirii regimului legal de viteză, și a consumului de alcool ori a substanțelor psihoactive, polițiștii rutieri vor acționa zilnic, cu 13 radare și vor utiliza aparatele alcooltest și drugtest.

Efectivele de poliție rutieră vor asigura totodată fluența traficului auto și pietonal având în atenție proximitatea celor 156 de lăcașuri de cult.

Grupele operative constituite din polițiști de la ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminaliști și arme vor inteveni promt în situații de urgență, ori la eventuale incidente sesizate prin apeluri de 112.

Având în vedere că urmează perioada vacanței, pentru siguranța copiilor, polițiștii de la prevenirea criminalității și rutieră vor realiza informări în comunitate, pe tema prevenirii infracțiunilor contra persoanei, contra patrimoniului, a criminalității informatice și nu în ultimul rând, pentru siguranța rutieră, unde va fi utilizat laboratorul mobil de educație rutieră.

Pentru a nu fi victimele unor fapte de natură penală sau contravențională polițiștii structurilor implicate recomandă, celor mici, să manifeste precauție la locul de joacă și pe stradă, să nu discute cu persoane necunoscute, să nu primească dulciuri, obiecte sau bani din partea necunoscuților, să nu accepte să urce în mașinile acestora și să-și informeze părinții ori de câte ori părăsesc locuința pentru un interval mai mare de timp.

În ceea ce privește siguranța online, polițiștii din Ilfov reamintesc copiilor să fie atenți la persoanele necunoscute cu care se joacă online, să raporteze orice comportament neadecvat, sa trateze cu precauție cererile de prietenie de la persoane necunoscute, să limiteze accesul la profilurile și conturile de pe rețelele de socializare, și să fie atenți la fotografiile, pe care le postează sau le distribuie altor persoane.

Polițiști ilfoveni recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză moderată, să fie prudenți în trafic, să poarte centura de siguranță și să nu consume băuturi alcoolice ori substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.

Respectați indicațiile polițiștilor rutieri, folosiți locurile de parcare special amenajate și nu lăsați în vehicule la vedere bunuri de valoare sau documente personale.

Pentru a nu fi victimele furturilor din locuință, învățați copiii să nu posteze în mediul online fotografii din imobilele unde locuiți, și să nu comunice cu persoanele străine informații despre plecările în vacanțe, ori despre bunurile de valoare, pe care le dețineți.

Atunci când vă însoțesc copiii, nu îi lăsați nesupravegheați, învățații că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră dar și cum să reacționeze în situația în care se rătăcesc, asigurându-vă că aceștia cunosc numele complet al părinților și numărul de telefon.

Siguranța și protejarea cetățeanilor repezintă o prioritate pentru noi, așadar, vă recomandăm să respectați legile și regulile de conviețuire socială și să sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112, sau celui mai apropiat polițist.