Chiar dacă vremea este încă prietenoasă, ne apropiem cu pași repezi de sezonul infecțiilor respiratorii și al problemelor de sănătate cauzate de imunitatea scăzută. Cum în zilele cu temperaturi scăzute secretul unei vieți sănătoase stă în borcanele cu fructe și legume, e timpul să începi să-ți pregătești cămara.
În mod miraculos, delicioasele zarzavaturi și murături au multiple valențe terapeutice. Compoziția chimică, bogată în special în vitamina C, vitamina A, complexul B, vitamina K, vitamina E, magneziu, calciu, potasiu și fosfor, le atribuie proprietăți similare multor medicamente. Ele se dovedesc a fi cele mai bune remedii pentru gripă și viroze sezoniere, crescând imunitatea organismului în anotimpul rece. De asemenea, acestea conțin anumite bacterii ce luptă împotriva afecțiunilor cauzate de microbii care populează intestinele. Nu conțin multe calorii și intensifică arderea grăsimilor, ceea ce le recomandă și în curele de slăbire. Fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, sunt indicate și pentru combaterea anemiei. Atenție, însă! Înainte de a introduce fructele și legumele murate în alimentație, consultă medicul de familie! Anumite afecțiuni pot fi agravate de consumul acestor produse, dacă nu respecți indicațiile specialistului care-ți monitorizează starea de sănătate.
Pepenași murați
Ingrediente:
- 5 kg de pepenași (sub 1-2 kg bucată, cu coaja tare, sănătoasă),
- 2-3 kg gogonele,
- 2 kg castraveți,
- câteva frunze de țelină,
- rădăcini de hrean,
- sare.
Mod de preparare: Spală bine pepenii și legumele. Apoi, așează-i frumos în borcane strecurând printre ei și câte un rând de castraveți și gogonele. Pentru un plus de savoare, adaugă și câteva frunze de țelină și rădăcini de hrean. Pregătește-te să prepari saramura. La fiecare litru de apă, adaugă 25 de grame de sare și lasă lichidul la fiert. Toarnă saramura peste murături, leagă borcanele la gură și depozitează-le în cămara răcoroasă.
Gogoșari în oțet
Ingrediente:
- 3 kg de gogoșari,
- condimente pentru murături (boabe de piper, de muștar, semințe de mărar și foi de dafin),
- 2 linguri cu vârf de sare neiodată,
- 2 l de apă,
- 2 lingurițe de zahăr,
- 1 l de oțet,
- câteva bețișoare de hrean.
Mod de preparare: Pune apa, oțetul, sarea, zahărul și condimentele la fiert, într-un vas încăpător. Taie gogoșarii în sferturi și pune-i în saramura fierbinte. Când s-au înmuiat puțin, așează-i într-un borcan curat. Pune și câteva bețișoare de hrean printre ei. Apoi toarnă saramura peste ei, cu tot cu condimente. Înfiletează capacul și lasă borcanul să se răcească. Păstrează borcanul în cămară.
Struguri murați
Ingrediente:
- 3 kg de struguri negri cu boabă mare (Hamburg),
- cuișoare,
- 1 l de oțet,
- 250 ml de apă,
- 1 kg zahăr.
Mod de preparare: Taie boabele de pe ciorchine cu forfecuţa în așa fel încât să lași codiţa la fiecare boabă. Apoi spală-le bine sub jet de apă și se așează-le în borcane de 800 g. Peste boabe pune 2-3 cuișoare, iar separat prepară un sirop dintr-un litru de oţet, 250 ml de apă și 1 kg de zahăr. Toarnă acest sirop fierbinte peste boabe. La servire e bine să pui și o lingură sau două de sirop lângă struguri. Sunt murăturile ideale pentru preparatele din carne.