Luptătorii au impresionat prin procedeele tehnice folosite

 

Sâmbătă, 22 aprilie, am asistat la prima  ediție a unei întreceri sportive despre care organizatorii ne-au mărturisit că doresc să o transforme într-una de prestigiu, la nivel național. Este vorba de competiția numită „Cupa Pantelimon”, la lupte greco-romane, destinată sportivilor copii și juniori. Concursul s-a bucurat de o participare numeroasă, iar debutul său a consemnat un succes de necontestat.

Articol apărut în nr. 349 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

pag10 11 jpg

Întrecerea micilor lup­­­­­­tă­tori s-a desfășurat în sala mare de sport a orașului, un spațiu nou, modern și generos, care oferă condiții ideale pen­tru variate competiții sportive. Organizatori au fost Clubul Sportiv Oră­­­­­șenesc Pantelimon, susținut de Consiliul local și Primăria orașului, în colaborare cu Federația Română de Lupte (FRL), care a asigurat arbitrajul și secretariatul tehnic.

Evenimentul a fost onorat și de prezența pre­­ședintelui FRl, Răzvan Pîrcălabu, alături de secretarul general al acestei federații, Alin Grigore, dar și de foști campioni ai acestui sport care își are rădăcinile în antichitate cum ar fi Nicu Gingă, Viorel Moisin sau Carol Badea.

Pantelimon, o localitate cu mulți luptători

Despre cum a renăscut această ramură sportivă în cadrul CSO Pantelimon ne-a vorbit primarul Marian Ivan, el însuși practicant de lupte greco-romane, în copilărie, sub îndrumarea antrenorului emerit, maestru al sportului, Viorel Moisin, la Clubul Progresul Vulcan. De altfel, primarul este un polisportiv. După lupte, a practicat și caiac-canoe, sub îndrumarea lui Leon Rothman, primul campion olimpic român la canoe, la J.O. de la Roma, iar apoi a făcut rugby de performanță la Gloria București. Iată, așadar, de unde izvorăște dragostea lui pentru sport.  „Este prima competiție de acest gen desfășurată vreodată în acest oraș. Ea se înscrie în eforturile noastre de a promova sportul pentru copii și tineret, în primul rând. În clubul nostru sportiv sunt înscriși, la diferite discipline, peste 500 de copii. De circa 8 luni de zile, am înființat și secția de lupte a clubului, de care se ocupă prof. Gheorghe Florea, maestru al sportului și un mare campion. Cum de ne-a venit ideea inițierii unei astfel de competiții? Ei bine, avem mai mulți consilieri locali care au practicat această disciplină sportivă, cum ar fi Viorel Cecate, Mihai Costel Cațac, Ionel Dumitru. Putem spune că la noi, în Pantelimon, există o tradiție în acest domeniu. Astfel, ne-am gândit să punem și noi umărul să revigorăm această disciplină care, de-a lungul timpului, a dat un număr mare de campioni olimpici, mondiali și europeni. Totodată este un mod de a-i stimula pe copii să facă sport. Eu am o vorbă: Decât la medicul de familie, mai bine pe terenul de sport”, ne-a explicat edilul.

Și, cu toate că secția de lupte a CSO Pantelimon este încă la început, deja au fost culese primele roade. „Secția numără acum circa 30 de sportivi legitimați, cu vârste între 8 și 16 ani care, deja, au obținut primele performanțe. Astfel, în anul 2016, am reușit să câștigăm o medalie de argint și una de bronz la Campionatele Naționale ale României”, ne-a spus antrenorul Gheorghe Florea.

O tradiție pe cale de a fi reînviată: „Luptele la sate”

La rândul lor, oficialii FRL s-au arătat deosebit de încântați de ini­țiativa celor din Pantelimon. „Luptele românești au avut performanțe remarcabile, de-a lungul tim­pului. Avem 7 campioni olimpici și, în total, 34 de medalii olimpice, dintre care, ultima, după 24 de ani – anul trecut la Rio -, bronz, prin Albert Saritov, un luptător cecen naturalizat în România. Mă bucură foarte tare inițiativa colegului meu din liceu, Viorel Cecate, și a maestrului Gheorghe Florea care au reușit, cu sprijinul dlui. primar Marian Ivan, căruia îi mulțumesc pe această cale, să înființeze o secție de lupte în cadrul Clubului Sportiv Oră­șenesc Pantelimon. Prin sport, le putem schimba copiilor în mod pozitiv viitorul, viața, prin sport, îi putem crește sănătoși. La FRL avem un program pe o perioadă de 10 ani, intitulat sugestiv «Luptele, la sate», prin care dorim întoarcerea luptelor la origini și tradiții. Mă bucur că și orașul Pantelimon face parte din acest program și sunt ferm convins că, în anii care vor urma, vom auzi numai lucruri pozitive despre luptele libere și luptele greco-romane”, ne-a declarat președintele FRL, Răzvan Pîrcălabu.

O competiție cu un înalt nivel tehnic

La competiție au participat 69 de sportivi, împărțiți în 12 categorii de greutate, copii, cadeți și juniori, reprezentanți ai cluburilor CSS 5 București, Școala gimnazială nr. 30 București, Clubul Sportiv „Rapid” București, Clu­bul Sportiv „Dinamo” Bu­curești, Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bu­cu­rești, CSM „Danubius” Tul­­cea și CSO Pantelimon. Concursul a beneficiat de arbitrajul de mare clasă a maestrului emerit al sportului Gheorghe Minea. Secretariatul tehnic a fost asigurat de prof. Viorel Moisin, antrenor emerit, maestru al sportului și Lau­rențiu Florea și Florentin Marin.

Urmărind înfruntările de pe saltea, o mare surpriză pentru mine a fost nivelul tehnic ridicat al micilor luptători. Am văzut procedee dificile, pe care prichindeii – unii dacă aveau un metru și ceva – le stăpâneau la fel de bine ca sportivii consacrați și pe care le aplicau cu acuratețe adversarilor, fără pic de trac. De aici, meciuri spec­­­taculoase, dinamice, cu tuș-uri, fixări, aruncări și răsturnări de scor neașteptate. Dacă la seniori luptătorii mai trag de timp, sunt mai defensivi uneori, în acest concurs toți concurenții încercau să-și „termine” adversarii cât mai rapid, încercând, cum spuneam, toată gama de procedee pe care o stăpâneau. Și am văzut chiar sportivi care, cred eu, vor avea un viitor strălucit în acest sport. A fost un spectacol desăvârșit, care ne-a ținut cu sufletul la gură pe toți cei prezenți, spectatori, părinți, bunici, oficiali și competitori, laolaltă.

Dacă ați crezut că exagerez cam mult, iată că neobositul Nicu Gingă, dublu campion mondial în 1973 și 1977 și vicecampion olimpic la JO de la Montreal, în 1976, care acum antrenează benevol copiii din Giurgiu, îmi confirmă impresiile. „A fost un turneu foarte frumos și foarte spectaculos, cu un nivel tehnic ridicat. Am remarcat luptători valoroși, care au făcut diferența. Această primă ediție a Cupei Pantelimon consider că a fost una foarte reușită. La anul, îl rog pe dl. Florea să invite și Giurgiul, pentru că e aproape, precum și alte cluburi, ca turneul să fie și mai spectaculos. Și îmi pare foarte bine că, în ultima vreme, luptele au început să se ridice din nou, după o perioadă în care s-au aflat într-un con de umbră. Am fost la mai multe competiții interne și am observat, cu bucurie, că nivelul luptelor a început să crească, în România”, ne-a spus și neobositul Nicu Gingă.

La finalul întrecerii, bineînțeles, a urmat mult așteptata festivitate de premiere, unde cei mai buni au primit „laurii” de învingători. Pe cei care au câștigat, vi-i prezentăm în caseta alăturată, împreună cu felicitările noas­tre. Dar, pe lângă ei, au mai fost premiați, de către  reprezentanții FRL, și primarul Marian Ivan, alături de antrenorul emerit Carol Badea, prin mâinile căruia a trecut o pleiadă întreagă de campioni, premiat pentru excepționala sa carieră de sportiv și tehnician. Cei doi au primit, fiecare, o plachetă de onoare pentru meritele aduse dezvoltării acestei ramuri sportive.

Câștigătorii primei ediții a Cupei Pantelimon

Categoria 25 kg

Locul I: Marius Cecate – CSO Pantelimon

Locul II: Alexandru Vitrineanu – CSM „Danubius” Tulcea

Locul III: Andrei Murgui – Șc. gimn. 30 Bu­curești

Categoria 26 kg

Locul I: Mario Mihu – CSO Pantelimon

Locul II: Mihai Trandafir CSA Steaua

Locul III: Lucas Gaspar – CSM „Danubius” Tulcea

Categoria 29 kg

Locul I: Toma Pascu – CS Dinamo București

Locul II: Bogdan Trandafir – CSA Steaua

Locul III: Adrian Soare – CSO Pantelimon

Categoria 32 kg

Locul I: Valentin Hîncu – CSO Pantelimon

Locul II: Ștefan Dumi­trașcu – CS Dinamo

Locul III: Mario Nicolae – Șc. gimn. 30 Bucu­rești

Categoria 35 kg

Locul I: Adrian Vizuroiu – CSM „Danubius” Tulcea

Locul II: Pavel Alexe – CS Dinamo

Locul III: Petre Alexe – CS Dinamo

Categoria 46 kg

Locul I: Felix Cosmescu – CSM „Danubius” Tulcea

Locul II: Alexandru Don­ciu – CSM „Danubius” Tulcea

Locul III: Florin Buzoi – CSS 5 București

Categoria 50 kg

Locul I: Ionuț Crăescu – CSO Pantelimon

Locul II: Eduard Dumitrescu – CSS 5 București

Locul III: Mădălin Radu – CSS5 București

Categoria 57 kg

Locul I: Mihai Onaș – CSS 5 București

Locul II: Alin Cătălin – CSS 5 București

Locul III: Nicolae Alexandru

Categoria 58 kg

Locul I: George Buzoi – CSS 5 București

Locul II: Victor Coman – CS Dinamo

Locul III: Cosmin Roșu – CSS 5 București

Categoria 60 kg

Locul I: Raul Niță – CSO Pantelimon

Locul II: Ionuț Han – CSM „Danubius” Tulcea

Locul III: Rafael Jora – CS Dinamo

Categoria 66 kg

Locul I: Emilian Cristea – CSO Pantelimon

Locul II: Alexandru Flangea – CS Dinamo

Locul III: Marian Marin – CS Dinamo

Categoria 69 kg

Locul I: Robert Florea – CSS 5 București

Locul II: Victoraș Cimpoeru – CSA Steaua

Locul III: Ionuț Labeș – CSS 5 București