Comunitatea internațională sărbătorește anual, la data de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor. Prezent la un eveniment organizat astăzi, de Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher pentru a marca această zi, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis.
Astfel, în mesajul său, președintele României a specificat că „romii au dat ţării noastre un patrimoniu şi tradiţii valoroase, numeroase personalităţi în domeniul culturii, artelor şi ştiinţei, care au contribuit la afirmarea identităţii proprii, dar şi la diversitatea benefică a comunităţilor şi omenirii în ansamblu”.
„Emanciparea civică, socială şi economică a romilor din ţara noastră este un obiectiv comun de mare importanţă. Salut şi sprijin eforturile comunităţii rome din România de a-şi face cunoscut trecutul şi obiceiurile, auzită vocea şi preţuită contribuţia la dezvoltarea societăţii noastre. Romii, mult timp anonimi pentru istoria oficială, şi-au dat viaţa pentru împlinirea marilor noastre idealuri, fiind însă victime ale violenţei, urii şi rasismului”, mai prevede mesajul președintelui.
Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni, potrivit site-urilor http://www.errc.org/ şi https://www.mae.ro/.
Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, conform https://www.mae.ro/.
România, marchează la data de 8 aprilie ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile. În acelaşi timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităţilor naţionale, manifestările dedicate acestei zile.