În ultimii ani, în orașul Pantelimon a scăzut semnificativ infracționalitatea

Una dintre prioritățile primarului orașului Pantelimon, atunci când a fost ales pentru prima oară, a constituit-o creșterea siguranței locuitorilor din localitate. Timp de 8 ani, pe cuprinsul celor două mandate, Marian Ivan a întreprins toate demersurile pentru aceasta. Rezultatul? Orașul Pantelimon a înregistrat, în ultimii ani, cea mai mare scădere a ratei infracționalității, din întreg județul Ilfov! N-o spunem noi, o spun statisticile IPJ Ilfov…

Până în anul 2008, Pantelimonul era nelipsit la știrile în prime-time ale televiziunilor, care relatau un șir aproape nesfârșit de evenimente violente în localitate. Protagoniste? Clanurile de interlopi din oraș, care se luptau pentru a deține controlul asupra afacerilor imobiliare din localitate. În acea vreme, străzile din Pantelimon deveniseră nesigure pentru oamenii locului care orbecăiau pe străzi fără iluminat public, printre hârtoape și noroaie. Tâlhăriile la drumul mare, spargerile de locuințe și furturile erau la ordinea zilei. Făceau, practic, parte din cotidian. Un cotidian care începuse să semene din ce în ce mai mult cu Vestul Sălbatic și în care domnea legea junglei.

 

„Te jefuiau la colț de stradă!”

Primarul Marian Ivan ne-a povestit care era situația în 2008, când a preluat conducerea Primăriei Pantelimon. „Te jefuiau la colț de stradă! Ce, locuitorii nu știu ce era atunci în Pantelimon? Îi rog să-și aducă aminte că în primărie cu greu putea să intre vreun cetățean la primar. Nu intrau, pentru că pe scări erau numai interlopi, care-i întrebau ce caută acolo, cu ce problemă au venit la primărie, dacă au un teren de vânzare! Inclusiv la primar, în birou, erau astfel de indivizi! Primarul nu era niciodată singur! Să-și amintească cetățenii cum se băteau, la capăt, pe Tractorului, câte 200 de interlopi! Cum își reglau conturile, cu bâte, cu topoare… Despre spargeri și tâlhării la drumul mare, ce să mai vorbim? Iluminatul era inexistent! Se întrerupea seară de seară, mai ales în perioada rece, din cauza rețelei subdimensionate. Beznă totală! Lumea ieșea să protesteze în stradă, din cauza acestor întreruperi. Nu aveau nici pentru consumul casnic, darămite pentru iluminatul public!”, povestește primarul.

 

Treizeci de posturi de transformare, montate de primărie

Prima măsură luată de Marian Ivan a fost remedierea acestor deficiențe. Din fonduri proprii, au fost montate aproape 30 de noi posturi de transformare. Ulterior, ENEL a mai adus câteva. „Am schimbat și lămpile de iluminat public, câteva sute, cu unele economice, ca să reducem consumul”, spune Marian Ivan. Acestea au fost primele măsuri.  În anul 2012, a fost semnat un contract de finanțare, cu fonduri europene, având ca obiectiv „Dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public, cu rețea subterană, în orașul Pantelimon”. În acest proiect a fost cuprins un număr de 71 de străzi. Dar lucrurile nu se opresc aici. Extinderea rețelelor de iluminat și modernizarea celor vechi se află în atenția primăriei, ele au continuat și vor continua.

 

Camere de supraveghere, în școli și pe străzi

Un alt pas făcut pentru creșterea siguranței cetățenilor a fost montarea de camere de supraveghere. În primul mandat, spune primarul, au fost montate camere în incinta școlilor, unde violența printre elevi era foarte ridicată. În scurt timp, aceasta a scăzut în mod radical, iar în prezent incidentele sunt foarte rare și de o violență mai scăzută. „La noi, în școală, nu se vând droguri, nu mai avem probleme de violență majoră”, afirmă Marian Ivan.

Totodată, au fost angajate firme de pază la toate unitățile de învățământ. În 2013, tot printr-un proiect cu bani europeni, au fost montate 20 de camere de supraveghere în punctele „fierbinți” ale orașului. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat și acum sunt peste 50 de camere de suprveghere. Efectele au fost vizibile în scurt timp: infracționalitatea a scăzut semnificativ! „N-am mai avut violuri, n-am mai avut tâlhării! Nu avem fenomene de huliganism. Că se mai sparg case pe la periferii, asta se întâmplă peste tot în lume. Nu poți eradica total fenomenul”, spune primarul. Demersurile, în acest sens, vor continua. În 2016, se vor monta încă 13 camere de supraveghere, iar în următorul mandat primarul își propune să „împânzească” orașul cu astfel de camere.

 

Poliția Locală a fost reorganizată și dotată

”Am suplimentat numărul de polițiști ai Poliției Locale, i-am dotat cu stații de emisie-recepție moderne, care fac legătura cu Poliția Națională și Jandarmeria, cu arme cu muniție letală și neletală și 3 mașini noi. Pentru asta am ajuns până la ministrul de Interne, de atunci, își amintește Marian Ivan. Împreună cu Poliția Națională și Jandarmeria, au fost organizate misiuni de patrulare permanente, zi și noapte. Două echipaje ale Poliției Locale patrulează 24 de ore din 24. Iar la 1 aprilie 2015, servicul public Poliția Locală Pantelimon s-a transformat în Direcția Locală Pantelimon, al cărei director este Bogdan Ganea. „Direcția are atribuții în următoarele domenii:  paza, ordinea și liniștea publică, circulația rutieră, disciplina în construcții, comercial, protecția mediului și evidența populației. În prezent, suntem 27 de polițiști, câte unul la o mie de locuitori, potrivit normelor în vigoare. Începând cu luna mai, 2015, a fost semnat un protocol de colaborare cu Poliția Națională și cu Jandarmeria, în urma căruia formăm patrule mixte, atât ziua cât și noaptea, pe zona de ordine și liniște publică și circulație rutieră. Avem acum un număr de 52 de camere de supraveghere, mai ales în zonele cu potențial infracțional ridicat, și intervenim rapid atunci când constatăm încălcări ale legii. Astfel, în ultima vreme, se contată o scădere importantă atât a numărului de contravenții, cât și a numărului de infracțiuni. Din discuțiile purtate cu locuitorii din oraș, am tras concluzia că a crescut gradul de apreciere pozitivă a activității noastre, sunt mulțumiți că suntem mult mai prezenți pe străzi”, ne-a spus directorul Poliției Locale Pantelimon, Bogdan Ganea.

”Siguranța cetățenilor și mai ales a copiilor noștri, a fost o mare problemă pentru orașul Pantelimon dar și o prioritate pentru mine în a o rezolva. Acum, mă mândresc când spun că locuiesc într-un oraș sigur, iar cetățenii și-au adus considerabil aportul la acest aspect”, a încheiat primarul Marian Ivan.