Parteneriat pentru lupta împotriva cancerului de col uterin
Consiliul Judetean Ilfov si Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Buftea au semnat un protocol de cooperare

Ce presupune procedura modernă de investigare, folosită la spitalul din Buftea?
Fără discriminare
”Trenul supraviețuitorilor”

Parteneriat pentru lupta împotriva cancerului de col uterin

Investigația de top, ușor accesibilă și femeilor neasigurate

 Pe 4 februarie 2022, în contextul marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, la sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI) a avut loc lansarea unei campanii de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament în cazul cancerului de col uterin.

Concret, în prezența senatorului PNL de Ilfov, Nicoleta Pauliuc, a vicepreședintelui CJI, Ștefan Rădulescu, directorului Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Florentina Rudeanu și a doctorului Ala Danilceac, medic primar Obstetrică-Ginecologie, atestat în onco-ginecologie, a fost detaliat protocolul de colaborare încheiat între CJI și unitatea medicală menționată, pentru derularea unui proiect-pilot care are ca scop scăderea incidenței cazurilor de cancer de col uterin.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 586

Eligibile în proiectul-pilot sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 ani, cu domiciliul în Ilfov, în cazul cărora, consultul ginecologic poate fi completat cu o examinare non-invazivă, efectuată cu ajutorul unui aparat inovativ, unic în țară, care depistează leziunea precanceroasă în mai puțin de două minute și scurtează semnificativ perioada de așteptare până la inițializarea tratamentului. CJI va aloca un buget de 120.000 de lei pentru o perioadă de șase luni, în care se desfășoară proiectul-pilot.

Ce presupune procedura modernă de investigare, folosită la spitalul din Buftea?

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea reprezintă alegerea cea mai potrivită ca partener al CJI în acest proiect-pilot, întrucât este spital de monospecialitate obstetrică-ginecologie, deservind populația arondată din județ și zonele limitrofe; aici derulându-se deja programe de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, iar laboratorul de analize medicale din cadrul unității sanitare este acreditat RENAR încă din 2014 și are în dotare și un aparat RT-PCR utilizat pentru detecția HPV genital.

Din dorința de a progresa cu programul de screening al cancerului de col uterin, spitalul deține în custodie gratuită un aparat unic în țară, modern, inovativ, non-invaziv, LU VIVA – care folosește lumina albă, pentru a detecta modificările biochimice din celulele tumorale, identificând, cum arătam mai sus, leziunea precanceroasă, în doar 1 minut și 20 de secunde. Rezultatul este afișat imediat pe monitorul aparatului, iar singurul medic din țară, care a fost instruit în folosirea acestui aparat este specialistul Ala Danilceac, de la spitalul din Buftea. ”LU VIVA despistează leziunile cervicale nu doar superficiale (cum este cazul Babeș-Papanicolau, HPV și colposcopiei), dar mai ales leziunile profunde, care nu se văd cu ochiul liber”, a explicat medicul Ala Danilceac, adăugând că ”mini laboratorul” LU VIVA depistează cu 20% mai multe leziuni decât o recoltare HPV, spre exemplu.

În cele 6 luni de proiect-pilot, spitalul își propune examinarea a circa 100 de paciente/lunar, pentru 40 dintre ele, costurile generate de unicul consumabil al aparatului LU VIVA fiind suportate de CJI. Spitalul se angajează ca, în aceste 6 luni, să obțină avizarea procedurii inovative de către Ministerul Sănătății și, ulterior, decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate Ilfov a acestei investigații.

Fără discriminare

Proiectul-pilot urmărește sprijinirea inclusiv a persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile, cancerul reprezentând o urgență de sănătate publică, acesta putând fi prevenit prin vaccinare, dar și vindecat, dacă este depistat în stadii precoce.

Cu toate acestea, anual se înregistrează un număr nepermis de mare de femei diagnosticate cu cancer de col uterin în faze avansate sau terminale, iar România se clasează pe penultimul loc în topul european privind procentul din populația feminină care a făcut un test Babeș-Papanicolau măcar o dată în viață. Spre exemplu, programul național pentru testare în cazul cancerului cervical sau de col uterin (testul Babeș-Papanicolau/ BPN), chiar și în condițiile în care a beneficiat de promovare publică, este în continuare slab accesat, iar 67,2% dintre femeile din România nu s-au testat vreodată (comparativ cu media europeană de 20,1%).

Din punct de vedere medical, femeile care pot beneficia gratuit de examinarea cu aparatul LU VIVA trebuie să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să prezinte BPN/HPV modificat, recoltat în ultimii doi ani (condiție care va fi eliminată după obținerea decontării procedurii de către CAS Ilfov), să nu fi avut infecții genitale în ultimele 3 luni înaintea examinării, să nu aibă sângerări genitale și să nu fie însărcinate.

Casetă

”Trenul supraviețuitorilor”

”Aproape 100.000 de români primesc anual acest diagnostic crunt, care poate suna uneori ca o condamnare la moarte. Tuturor le spun: Nu abandonaţi niciodată, absolut niciodată. Păstraţi-vă speranţa în inimi şi luptaţi! Ajutorul este pe drum!

Reamintesc că (…) Parlamentul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o prin care se acordă tratament psihologic gratuit bolnavilor de cancer şi concediu plătit aparţinătorilor acestora, care îi însoţesc la tratament. De asemenea, (…) Administraţia Prezidenţială a prezentat Planul Naţional de Combatere a Cancerului – o strategie integrată care, pusă în aplicare în următorii ani, va scădea semnificativ mortalitatea cauzată de aceste afecţiuni şi va îmbunătăţi viaţa bolnavilor. Nu în ultimul rând, (…) Legislativul a adoptat o lege pe care am iniţiat-o, prin care prima duminică din fiecare lună iunie va fi Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer.

Sper să ne întâlnim cu toţii atunci şi sper ca fiecare bolnav oncologic să urce în curând în trenul supravieţuitorilor!, a transmis senatorul Nicoleta Pauliuc, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.