Într-o întâlnire informală pentru “trasarea de sarcini”, prof. Ion Cornaciu, inspector general şcolar al judeţului Ilfov a reamintit directorilor unităţilor de învăţământ din judeţ (licee, şcoli şi grădiniţe), care sunt măsurile ce se impun pentru încheierea în bune condiţii a anului şcolar 2012-2013, dar şi ce acţiuni sunt necesare a fi preconizate pentru începerea în condiţii optime a viitorului an şcolar.
Monitorizarea elevilor
Pentru că suntem în plină perioadă de examene, cadrele didactice trebuie să monitorizeze atent pregătirea elevilor. “Estimăm ca procentul de promovabilitate a examenelor să fie unul mai bun decât cel al anului trecut. Am remarcat însă unele încercări de mascare a rezultatelor slabe prin exagerarea numărului de elevi corigenţi. Nu am făcut ce trebuia pe parcursul anului, iar acum îl las corigent pe Georgică…Eu nu fac recomandări pentru promovabilitate, dar lucrurile nu stau chiar aşa…Vă recomand însă să aveţi în vedere încheierea corectă a situaţiei şcolare”, le-a atras atenţia inspectorului, directorilor unităţilor de învăţământ.
Alte sugestii se referă la continuarea pregătirii elevilor, până la examen, dar şi la pregătirea logisticii necesare desfăşurării acestora – săli de clasă, mobilier, calculatoare, internet, camere de supraveghere, asigurarea resursei umane etc. “Atrag atenţia asupra faptului că propunerile făcute pentru membrii comisiilor de examene sunt definitive. Nu se mai fac modificări, deşi există multe solicitări în acest sens. Multe sunt mofturi…nu vreau, m-am răzgândit! Doar în cazuri speciale şi foarte bine argumentate se pot face schimbări. Spre exemplu, în caz de boală”, a declarat Ion Cornaciu. Şi tot legat de examene s-a făcut recomandarea unei bune colaborări cu inspectorii şcolari repartizaţi la centrele de examinare. “Ei trebuie să ştie tot şi să li se pună la dispoziţie toate documente legate de aceste examene”. Pentru momentul efectiv al desfăşurării examenelor, inspectorul general a recomandat atenţie sporită la accesul persoanelor străine, la accesul candidaţilor, membrilor comisiilor, al persoanelor de control etc – în unităţile de învăţământ.
Nu în ultimul rând, legat de rezultatele examenelor, Ion Cornaciu a declarat că, estimările făcute de unităţile de învăţământ pe tot parcursul anului previzionează, pe ansamblu, rezultate mai bune decât anul trecut.
Clasa pregătitoare cu dificultate
Înscrierile în clasa pregătitoare (primele două etape) au fost unele critice. “Am avut dificultăţi legate de aceste înscrieri. Însă Ilfovul este un judeţ special pentru că, niciunde în ţară nu se înregistrează un procent atât de mare la mobilitatea celor de vârstă şcolară”, a explicat inspectorul general. El a dat ca exemplu, Piteasca – unde până acum s-au înscris doar 4 elevi pentru clasa zero, însă nu ar fi exclus ca la 1 septembrie să mai apară încă 20 de solicitări, că doar nu sunt doar 4 copii de 6 ani acolo. De aceea trebuie avută în vedere o evaluare corectă a necesarului de mobilier. “Să aveţi rezerve de mobilier, ca să nu fie probleme. Fiți atenți la comenzi, să le faceţi din timp, acelaşi format şi culoare. Să nu împestriţăm şcolile”, le-a spus Ion Cornaciu, directorilor. Potrivit acestuia în primele două etape de înscriere s-au înregistrat peste 3100 de cereri pentru clasa pregătitoare, cu aproape 900 în plus faţă de anul trecut. Însă până la data începerii şcolii se mai fac înscrieri, în etapa a treia, şi se mai aşteaptă elevi.
Grădi fără condiţionare
“Să nu cumva să aud că părinţii au fost condiţionaţi în fel şi chip la înscrierea copiilor la grădiniţă!”, a atras atenţia inspectorul general, la modul cel mai serios, directorilor de grădiniţe. “Să se respecte regulamentul!”, a mai spus Ion Cornaciu, completând totuşi că, deşi acesta prevede 20 de copii pentru o grupă, în cazul solicitărilor numeroase, se vor permite grupe mai mari. “Îi înscriem pe toţi, nu o să-i lăsăm la poarta grădiniţei. Discutăm şi suntem flexibili”, a completat inspectorul. Data limită pentru înscrierea micuţilor la grădiniţe este 21 iunie.Profesorii la concurs
Examenul de Definitivat pe post și concursul pentru ocuparea posturilor catedrelor vacante și libere – se desfășoară pe 18 iulie, primul și pe 30 iulie, cel de-al doilea, ambele la Centrul unic de la Brănești, la liceul tehnologic Cezar Nicolau. Pentru Definitivat s-au înscris deja 134 de cadre didactice, iar pentru ocuparea posturilor – 315 cadre didactice.