Timp de două zile, peste 800 de exemplare din diferite rase canine din România și alte opt țări au defilat la ”Bucharest Dog Shows”, concurs internațional de frumusețe canină organizat anul acesta la Afumați de Asociația Chinologică Metropolitană București.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 551, ediția print

Cei mai frumoși câini din România, dar și din alte țări europene precum Spania, Slovacia, Polonia, Italia, Germania, Croația, Cehia și Bulgaria, au participat, pe 22 și 23 mai, la un adevărat regal canin, într-o locație perfectă, Stadionul de Fotbal din Afumați, Șos. Petrăchioaia, nr. 82. Locația aleasă a fost una de excepție, deoarece oferă condițiile necesare desfășurării unui asemenea concurs. Mult așteptatul week-end chinologic competițional a fost posibil datorită sprijinului oferit Asociației Chinologice Metropolitane București de către Primăria Afumați, împreună cu sponsorul Eukanuba. Drăgălași sau fioroși, de la cei mai mici patrupezi şi până la cei de talie mare, toți câinii au impresionat prin frumusețea lor. Înainte de concurs, fiecare cățel a urmat o pregătire specială de înfrumusețare, stăpânii lor având grijă ca aceștia să fie periați și coafați. Lupta pentru obținerea titlului de cel mai frumos câine a fost însă, în ringul de prezentare, la fel de strânsă, mai ales că în concurs au intrat adevărați campioni, cu premii obținute în cadrul mai multor competiții internaționale, dar și începători aflați la prima ediție.

Sute de ore de antrenament pentru a deveni campion

Este important de știut că pentru a obține titlul de campion, fiecare echipă formată din câine și stăpân duce o muncă istovitoare. Sunt ore de antrenament, de îngrijire, absolut necesare pentru astfel de competiții și foarte mult timp petrecut de câine în preajma oamenilor, pentru așa-numita socializare. În plus, pentru a-și etala exemplarele, crescătorii de câini au străbătut sute și chiar mii de kilometric, ceea ce înseamnă efort financiar semnificativ. Corpul de arbitri a fost unul inter­național, reprezentat de crescători și specialiști în domeniul jurizării canine. Fiecare câine este văzut drept cel mai frumos din lume de către proprietarul său, dar arbitrii punctează atât aspectul, cât şi respectarea standardelor fiecărei rasei, inclusiv sociabilitatea cățelului în relația cu ceilalți patrupezi.  Specialiștii spun că astfel de concursuri sunt foarte importante, chiar dacă premiile aduc doar cupe, diplome și cocarde. Pentru stăpâni, dar și pentru câini, recunoașterea valorii este cea mai mare bucurie. Competiția a fost dominată de fair-play, iar evenimentul a funcționat pe baza unor reguli foarte stricte. Pe terenul destinat competiției chinologice masinile nu au avut acces, nu a fost permis fumatul, iar purtarea măștii a fost obligatorie. Evident, s-au folosit pungi pentru strângerea excrementelor cainilor participanti de către însoțitorii acestora, insistându-se pe păstrarea curățeniei.