România a intrat în elita mondială a curselor de cai, la Pisa

Pentru prima dată, România a fost prezentă la un campionat mondial de anduranță ecvestră, prin sportivii Răzvan Ștefănescu de la Clubul Sportiv Ecvestru Decebal-Bacău cu calul Samir și Radu Ciubuc de la Clubul Sportiv Shagya Buftea, cu calul Khysus Mezaj.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 551

Cei doi sportivi români, susținuți de Ministerul Tineretului și Sportului și de Federația Ecvestră Română, au reprezentat România la Campionatul Mondial de Anduranță Ecvestră 2021, organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale, pe 22 mai, la Pisa, Italia, într-un mediu protejat în interiorul San Rossore Estate.

Fostaproprietate a președintelui Republicii Italiene, și înainte de acesta a familiei Medici, este cuprinsă în Parcul Migliarino San Rossore Massaciuccoli și găzduiește Hipodromul San Rossore, o structură avangardistă și un punct de referință pentru sportivi și entuziaști care au marcat istoria curselor de cai la nivel mondial.

Campionatul Mondial de Anduranță Ecvestră 2021 a presupus 6 faze pe 4 bucle diferite, care au însumat un total de 160 km: portocaliu – 33,7 km; alb – 23,7 km; portocaliu – 33,2 km; albastru – 25,7 km; alb 23,7 km; galben 20 km.

Cursa s-a desfășurat pe un teren complet plat și umbrit, ale cărei caracteristici tehnice îl fac perfect pentru anduranță. Au existat 16 puncte de control echipate de personal calificat al Crucii Roșii Italiene, 13 puncte de echipaj și 27 de puncte de apă. Din cei 74 de participanți din 32 de țări, doar 26 au reușit  să termine cursa de 160 km, sub motto-ul ”to finish is to win”. Sportivul Răzvan Ștefănescu a reușit să termine cursa pe poziția 23.

”Chiar dacă sportivul Radu Ciubuc nu a reușit să termine cursa din cauza unor probleme tehnice, ne bucuram pentru reușita sportivului Răzvan Ștefanescu și suntem mândri că România a intrat în elita anduranței mondiale”, ne-a declarat Viorel Dabija, președintele Clubului Sportiv Shagya Buftea și președinte al Comisiei Naționale de Anduranță Ecvestră a Federației Ecvestre Române.

Clubul Shagya pregătește Campionatul Balcanic de Anduranță Ecvestră din 25 septembrie

De remarcat că Radu Ciubuc are 10 ­curse internaționale de 160 km încheiate cu succes, deci nu este o întâmplare faptul că a participat la campionatul de la Pisa. Sportivul locuiește în SUA, la El Paso, dar este legitimat ca membru al Clubului Sportiv Shagya Buftea care numără peste 80 de sportivi legitimați.

Clubul­Sportiv Shagya Buftea ­este cel mai mare club de anduranțăecvestră din țară, având cei mai mulți spotivi legitimați la această disciplină. Clubul Sportiv Shagya Buftea, sprijinit  de Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea, este cel mai important organizator de competiții de anduranță ecvestra din Balcani, organizând evenimentul ”Cupa Shagya”. 

În asociere cu Consiliul Județean Ilfov și Primăria Buftea, Clubul Sportiv Shagya Buftea va organiza pe 25 septembrie 2021 Campionatul Balcanic de Anduranță Ecvestră, aflat la cea de a doua ediție. Reamintim că în fiecare an, din 2017, în asociere cu Primăria Buftea și Consiliul Județean Ilfov are loc evenimentul sportiv ”Cupa Shagya”, care cuprinde campionate naționale și concursuri internaționale de anduranță.

”Mulțumim domnului primar al orașului Buftea, pentru implicare și susținerea acestui sport nobil. Ne bucurăm că România a intrat în elita mondială de anduranță ecvestră”, ne-a mai declarat președintele Clubului Sportiv Shagya Buftea.