Mucenicii fierţi în apă
Ingrediente
– apă
– zahăr
– un praf de sare
– nucă pisată
– scorţișoară
– coajă de lămâie.
Mod de preparare
Pune apa la fiert cu sare și zahăr. Când dă în clocot pune mucenicii bine uscaţi și lasă-i să fiarbă la foc mic până când se înmoaie. Între timp sfărâmă bine nucile și amestecă să nu se prindă aluatul de oală. Pentru a obţine acea savoare inconfundabilă, după fierbere adaugă nuca pisată, coaja de lămâie și scorţișoară după gust.
Mucenicii copţi la cuptor
Ingrediente
Aluat:
– 500 gr de făină
– 300 ml lapte
– 1 linguriţă sare
– 1 linguriţă zahăr
– 1 linguriţă ulei
– 20 gr drojdie
Siropul:
– 250 gr nucă
– coajă de lămâie sau portocală rasă
– 2 cești cu apă
– 1 ceașcă de zahăr
– esenţă de rom.
Mod de preparare
Dizolvă drojdia cu zahăr și puţin lapte. Apoi, amestecă la mixer, 3 linguri de făină cu puţin lapte fierbinte. Când se răcește compoziţia adaugă drojdia, acoperă aluatul cu un prosop gros și lasă-l să crească. Ulterior, pune restul ingredientelor și lasă din nou la crescut. În final, prepară figurinele în forma cifrei 8, așează-le pe o tavă tapetată cu făină, lasă‑le să crească, unge-le cu ou și bagă-le la cuptor, la foc potrivit. Între timp, ocupă-te de glazură. Prepară un sirop din 2 cești cu apă, 1 cu zahăr, coaja de lămâie sau portocală rasă și esenţa. Adaugă siropul când scoţi mucenii din cuptor și presară nucă pisată pe deasupra. Poftă bună!