- Scoțienii și lituanienii ne învață cum să trăim mai sănătos și cum să facem bani reciclând ambalajele de băuturi
În ciuda faptului că Uniunea Europeană a impus de multă vreme obiective de colectare a recipientelor din plastic, România continuă să se sufoce în deșeurile din ambalaje. Scoția și Lituania ne oferă un model de succes pentru a ajunge să vedem și noi că ambalajele pot constitui adevărate materii prime pentru produse de reciclare, nicidecum deșeuri.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 504, ediția print
Reutilizarea ambalajelor și reducerea cantităților de deșeuri asigură nu doar un mediu mult mai curat, ci și o creștere a calității vieții prin îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor și economisirea unor sume importante de bani. Procesul reciclării asigură utilizarea prudentă, eficientă și rațională a resurselor naturale, sporirea utilizării energiei din resurse regenerabile, creșterea eficienței energetice și, implicit, reducerea gradului de dependență față de resursele importate, creând astfel noi oportunități economice și contribuind la competitivitate pe termen lung. Utilizarea mai eficientă a resurselor reutilizabile ar aduce, așadar, economii nete substanțiale atât întreprinderilor sau autorităților publice, cât și consumatorilor. Tocmai de aceea, conceptul economiei circulare și o mai bună conștientizare a impactului deșeurilor determină tot mai multe guverne ale lumii să implementeze modele de management a deșeurilor care și-au dovedit eficiența în scurt timp. Inclusiv România a început să facă pași mici în această direcție. Scoția și Lituania însă, sunt doar două dintre statele fruntașe la acest capitol care reușesc să recicleze și să se dezvolte după acest principiu și care ne oferă un model de succes.
Putem recupera peste 90% din deșeuri
Două sisteme de garanție-depozit din Lituania și Scoția au fost prezentate miercuri, 17 iunie, în cadrul unui nou webinar organizat de către o organizație europeană care susține și dezvoltă implementări ale economiei circulare. În cadrul evenimentului intitulat “Sistemul de garanție-depozit pentru recipientele de băuturi. Crearea cadrului de operare prin legislație” au prezentat detaliile și beneficiile propriilor sisteme naționale Neringa Paškauskaitė, director al Grupului de Politici Publice Deșeuri din Ministerul Mediului, Lituania și Donald McGillivray, director adjunct în cadrul Diviziei de Calitate a Mediului și Economie Circulară, Departamentul pentru Mediu și Păduri, al Guvernului scoțian. “Implementarea unui cadru legislativ corespunzător pentru funcționarea sistemului de garanție este esențială pentru atingerea unui impact pozitiv asupra mediului, pentru reducerea semnificativă a gunoiului și îmbunătățirea calității vieții. Recuperarea cu 92% a tuturor recipientelor pentru băuturi introduse pe piață este posibilă. Avem exemplul Lituaniei în acest sens. Cu obiectivul de a reduce impactul negativ asupra mediului și de a închide, în același timp, bucla pentru reciclabile, multe țări au decis să implementeze sistemul de garanție pentru recipientele de băuturi. Am văzut astăzi și exemplul Scoției, care consideră implementarea acestui sistem ca un instrument de creștere a ratelor de colectare și de furnizare de materie primă de calitate industriei de reciclare”, spune Anna Larsson, directorul organizației europene ce susține și dezvoltă implementări ale economiei circulare.
Modelul lituanian sau… cum să creăm mai multe locuri de muncă
Fără îndoială, modelul lituanian vine atât în ajutorul statului, cât și al contribuabilului. În 2015, înainte de introducerea sistemului de garanție-depozit, rata de colectare a sticlelor PET era în Lituania de sub 33%. Ținta de colectare până în 2025 este de 77%, iar cea până în 2029 de 90%. În sistemul din Lituania, în 2019, rata de colectare este de 90%. Acest sistem creează premisele recuperării a 95% din deșeurile de ambalaje, cu o stare calitativă superioară a materialor. Nu necesită investiții publice, bazându-se strict pe investiții private (aproximativ 30 de milioane euro) ce vor fi recuperate în 5 ani. Aproximativ 70% din valoarea garanției este cheltuită în același magazin, generând loialitate. 1.200 de locuri de muncă au fost create în Lituania datorită acestui sistem. Au fost instalate 1.100 de automate de colectare și 90% dintre ambalaje au fost returnate utilizând aceste automate.
Modelul Scoției, extrem de profitabil
La rândul său, sistemul de garanție scoțian se referă, ca și în România, și la ambalajele de băuturi alcoolice, iar structura pieței de vânzare cu amănuntul este asemănătoare. În Scoția, legislația cu privire la sistem a fost adoptată în luna mai a acestui an. În prezent, se colectează aproximativ jumătate din deșeurile de ambalaje, iar ținta pentru al treilea an de operare este de 90%. Sistemul scoțian este un model administrat de către industrie de tipul retur la comerciant, fiind inclus și comerțul online. Sunt vizate pentru colectare aproximativ 2,2 miliarde de ambalaje pe an și un profit net total de peste 520 milioane lire sterline peste 25 de ani (valoare actualizată netă). Este estimată o reducere a emisiilor de gaze cu 160.000 de tone de CO2. Iată, deci, cum putem atinge standarde de mediu înalte și cum să facem posibilă o revigorare economică, în același timp!