În sfârșit, o veste bună și pentru românii care suferă de hemofilie! Institutul Clinic Fundeni, din Capitală, a inaugurat, recent, o sală de kinetoterapie cu toate dotările necesare recuperării medicale pentru acești pacienți.
Pe lângă tratamentele hematologice, ortopedice, stomatologice, gastroenterologice și chirurgicale, pacienții cu hemofilie beneficiază, de acum, și de terapie de recuperare, realizată sub îndrumarea și atenta supraveghere a kinetoterapeutului. În noua sală de la Institutul Clinic Fundeni (IC Fundeni) există toate dotările pentru recuperarea medicală de care au atâta nevoie. De la banda de mers și barele paralele pentru reeducarea mersului, placă de balans pentru echilibru, spaliere, bicicletă ergometrică, cușcă Rocher și masă Bobath pentru exerciții pasive și scripetoterapie. “Acest compartiment se adresează întregii patologii din IC Fundeni. (…) Punctul foarte important este că se adresează pacienților hemofilici. Acești pacienți hemofilici au nevoie acută de acest tip de tratament și de aceste săli de kinetoterapie, care nu au existat până acum în România. (…) Deși vorbim despre un număr mic de pacienți la nivel național, în jur de 1.200, pentru mine este important ca orice pacient să aibă tratament corect. Din acești 1.200, cel puțin 200 sunt în evidențele IC Fundeni. Cu această sală, putem să îndrăznim să sperăm că le putem asigura tratamentul corect tuturor celor care au nevoie”, spune managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban.
Pacienții cu hemofilie: “Avem nevoie de mișcare, permanent”
Având în vedere importanța terapiei de recuperare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu hemofilie, Asociația Națională a Hemofilicilor cere ca statul să faciliteze accesul bolnavilor la tratament. “Este insuficient, însă este un mare pas, pentru că până acum nu se putea face, dar este insuficient să faci kinetoterapie numai după o intervenție chirurgicală și pe termen scurt. Se deconta un tratament de recuperare doar pentru zece zile. Este foarte puțin pentru un hemofilic. Ministerul Sănătății ar trebui să înțeleagă că noi avem nevoie de mișcare permanent. Activitatea fizică este benefică pentru un pacient cu hemofilie, într-un final conduce chiar la reducerea hemoragiilor spontane”, explică președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor, Nicolae Oniga. Hemofilia este o boală hemoragică ereditară care se manifestă printr-o tulburare de coagulare a sângelui și afectează cu precădere, bărbații. Boala este invalidantă și chiar fatală, dacă pacienții nu au acces la tratament, viața suferinzilor fiind pusă în pericol la cea mai mică accidentare, lovitură, zgârietură. Cu un tratament corect și administrat la timp, pacientul duce o viață aproape normală.