Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a decis să simplifice anumite aspecte legate de plățile directe. El a luat această hotărâre cu scopul de a elimina „climatul de frică” pentru fermierii care solicită subvenții. Cel mai probabil, aceste propuneri vor fi aplicate începând cu anul de cerere 2016.

Modificările sunt trei, la număr și vizează sistemul de sancțiuni aplicate schemelor de plăți directe:

1. Verificarea preliminară a cererilor de plată;

2. Un sistem simplificat pentru sancțiunile administrative;

3. Un „cartonaș galben” pentru prima abatere;

1. Verificarea preliminară a cererilor de plată

Verificarea preliminară a cererilor de plată permite fermierilor să-și corecteze cererea de plată în următoarele 35 de zile după data limită de depunere, fără să fie penalizați.

2. Un sistem simplificat pentru sancțiunile administrative

Actualul sistem de calcul al sancțiunilor privind plățile pe suprafață este bazat pe diferite categorii de erori, ce pot genera penalizări de plată care, în unele cazuri, sunt de peste două ori mai mari decât suprafața supradeclarată de fermier. Acest sistem va fi înlocuit cu o sancțiune unică: de 1,5 ori suprafața supradeclarată. Ca și până acum, NU vor fi penalizate la plată supradeclarările ce privesc suprafețe mici, de până la 3% din totalul suprafeței declarate sau 2 ha.

3. „Cartonaș galben” pentru prima abatere

A treia modificare aduce mai multă indulgență pentru fermierii care se află la prima eroare și au supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată: aceștia vor primi din partea APIA un „cartonaș galben”, care le reduce penalizarea la jumătate. Totuși, fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.

 

Cât pierde/câștigă la plată un fermier cu 10 ha care cere subvenția pentru 11 ha?

Iată cum va fi aplicat noul sistem de sancțiuni pentru un fermier care lucrează 10 ha, dar care declară în cererea de plată o suprafață de 11 ha. Exemplul a fost dat chiar de comisarul european Phil Hogan, pentru a ilustra cum vor funcționa modificările propuse de Comisia Europeană.

Conform actualului sistem de sancțiuni, dacă un fermier care are 10 ha solicită subvenția pe suprafață pentru 11 ha, se întâmplă următoarele:

● suma de plată este redusă la 10 ha, la care are dreptul; ● cum supradeclararea este de 10%, fermierul este penalizat la plată pentru dublul diferenței dintre suprafața declarată și cea la care are dreptul, adică 2 ha. Astfel, ar primi subvenția pentru numai 8 ha.

După noul sistem, care va fi aplicat din 2017, pentru cererile de plată depuse în 2016, același fermier va fi penalizat pentru numai 1,5 ha (de 1,5 ori suprafața supradeclarată, de 1 ha, în acest caz), deci ar încasa sprijinul pe hectar pentru 8,5 ha. Mai mult, dacă fermierul este la prima eroare, acesta va primi de la APIA „cartonașul galben”, cu care penalizarea îi va fi redusă la jumătate, adică va pierde banii pentru doar 0,75 ha, deci va încasa subvenția pentru 9,25 ha.