Ziua de 9 mai, cea închinată Sfântului Apostol Toma, a fost una cu totul specială pentru credincioșii Parohiei Săbăreni, din orașul Buftea. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 548, ediția print

Reuniți ca într-o familie duhovnicească, enoriași de toate vârstele au venit la mica biserică și l-au cinstit cum se cuvine pe noul lor ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, mesagerul lui Dumnezeu care le-a oferit, de-a lungul timpului, o mulțime de daruri spirituale și care va veghea necontenit asupra lor și le va fi ajutor în nevoie, negreșit pentru totdeauna. Într-o atmosferă caldă și primitoare, mica biserică de la Săbăreni s-a îmbogățit cu un dar special și înălțător, al doilea hram, cel închinat Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. Un sobor ales de preoți condus de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord a săvârșit o slujbă impresionantă, care a încântat inimile și a purtat sufletele spre înaltul Cerului. Glasul clopotelor și al cântărilor bisericești au răsunat ore bune. Iar ca un îndemn spre schimbarea vieții în bine, Părintele Protopop le-a vorbit credincioșilor despre întoarcerea la credință prin săvârșirea faptelor bune, curățirea și înnoirea sufletului, asemeni sfântului care le-a devenit al doilea ocrotitor, odată cu aducerea moaștelor sale, în mica lor biserică. 

“Hristos a Înviat! Aceasta a fost o zi de mare sărbătoare în parohia dumneavostră pentru că aseară am făcut primirea delegației care l-a adus pe Sfântul Cuvios Irodion, de la Mănăstirea Lainici, cel pe care Sfântul Calinic de la Cernica l-a numit Luceafărul de la Lainici și care, iată, a venit să strălucească în acest oraș, și a venit ca să împlinească, să întregească și să amplifice de fapt, bucuria Învierii Domnului, pe care noi încă o simțim în această perioadă frumoasă. Vă aducem la cunoștință faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca Sfântul Cuvios Irodion de la Mănăstirea Lainici, să devină al doilea ocrotitor al acestei biserici, hramul principal fiind Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. 

“Faptul că Sfântul Irodion de la Lainici vine la noi, în zona noastră, este ca o reîntoarcere a Sfântului, acasă. A revenit în Ilfov, de unde a plecat, de unde a fost uns în 1846 ca monah la Mănăstirea Cernica. Îi așteptăm aici, în bisericuța noastră pe toți cei care doresc să se închine și să ia binecuvântare de la Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, dat fiind faptul că atât în viață, cât și după moartea sa, a fost și este cunoscut ca izbăvitor de duhuri necurate și vindecător. Sfântul Irodion îi așteaptă pe toți în bisericuța noastră, alături de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, a spus părintele Florin Badea, parohul Parohiei Săbăreni.