Preţul cărnii de porc va creşte în medie cu 15%-30%, începând cu luna aprilie 2017, susţin procesatorii de carne reuniţi în Asociaţia Română a Cărnii, într-un comunicat remis HotNews. 

Potrivit ARC, comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12%  mai mare faţă de 2015.

Referitor la piesele tranşate, „o creştere substanţială se constată la categoria piept de porc, unde preţul de tranzacţionare în ultimele 12 luni a înregistrat o creştere de +40%, dar şi la jambon +25%, precum şi la alte piese rezultate din tranşare”, arată producătorii de mezeluri şi alte produse din carne.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie 2017, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare, menţionează ARC.

Potrivit asociaţiei, cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european sunt:

  • Creşterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong. Pe relaţia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor în ţări terţe a acestui produs.
  • Scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50 kg şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kg.
  • În luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud.

Reamintim că taxa pe valoare adăugată la alimente a fost diminuată de Guvern de la 24% la 9%, din iunie 2015, iar ARC a fost unul dintre cei mai vocali susţinatori ai acestei scăderi de TVA.