Sesiunea de înregistrare online desfăşurată miercuri pentru schema de minimis va fi anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri, a declarat  ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Scandalul a început atunci când unii solicitanți nu au putut accesa pagina de Internet dedicată schemei de minimis. Potri­vit mi­nistrului Finanţelor, din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate, apărând astfel blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de Internet. 

„Am decis ca sesiunea de înregistrare online să fie anulată şi reluată ulte­rior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri. Îmi doresc ca acest program să fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme, fără nicio suspiciune, să creăm locuri de muncă şi să capitalizăm IMM-urile”, a arătat Daniel Chiţoiu. Ministrul a dispus demararea unei

 anchete interne împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT. Sesiunea de înregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarată închisă miercuri dimineaţă la ora 8,35, după numai cinci minute de la deschidere, în urma epuizării bugetului în valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Finanţelor. 

Prin această schemă de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro. 

Be­­­neficiarii ajutorului de minimis trebuie să creeze 5 locuri de muncă, din care cel puţin două pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni, în cazul unui ajutor de până la 100.000 euro inclusiv, potrivit H.G. nr. 274/2013 privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru sprijinirea investiţiilor realizate de întreprinderile mici şi mijlocii. 

În cazul unui ajutor de minimis cuprins între 100.000 euro şi 200.000 euro, inclusiv, schema de ajutor de minimis prevede crearea a 7 locuri de muncă, din care cel puţin 3 locuri de muncă pentru persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele 3 luni.