Sărbătoare, la Buftea.

Vineri, pe 7 august, inimile credincioșilor din orașul Buftea au bătut, la unison, pentru Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Floarea duhovicească a Moldovei. Devenită și ocrotitoarea lor spirituală, Sfânta Moldovei a fost prăznuită în chip deosebit, cu multă dragoste, în parohia condusă de părintele Daniel Marcu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 511, ediția print

Înzestrată cu o mulțime de daruri spirituale, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla este, de câțiva ani, și una dintre cele mai iubite sfinte ale buftenilor. Pentru trăirea sa duhovnicească și pentru minunile săvârșite în viața lor, ori de câte ori au chemat-o în rugăciuni, praznicul care i-a fost închinat în ziua de 7 august, i-a adunat pe toți cei însetați de credință, în curtea bisericii din cartierul Studio și, și-au dăruit inimile lui Dumnezeu și Sfintei Lui, Cuvioasa Teodora de la Sihla. Respectând măsurile de siguranță impuse de molima care s-a abătut asupra noastră, credincioșii locului i-au mulțumit pentru binefacerile primite și au slăvit-o, ca pe o adevărată mireasă a lui Hristos. “Este al treilea an consecutiv în care săvârșim praznicul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, ocrotitoarea noii biserici. Nădăjduim ca anul viitor să o sărbătorim cu biserica împodobită cu picturi superbe care să o transforme într-un adevărat colț de Rai. Având deja, la biserica mică hramul Sfintei Preacuvioase Parascheva, tot o mare ocrotitoare a Moldovei, ne-am dorit cu ardoare să avem și hramul Sfintei Teodora de la Sihla, pentru ca locuitorii cartierului nostru să se bucure de o protecție și mai puternică. La ceas de mare sărbătoare creștină, le dorim tuturor să sporească în credință, să acumuleze comori în Cer prin post și rugăciune. Să luăm cu toții, exemplul Cuvioasei Maicii noastre și să-l urmăm cu deplină încredere pentru a putea înainta duhovnicește. Să nu uităm că, aici pe Pământ, ea a fost un om binecredincios și iubitor de Dumnezeu. Născută în Neamț, a sihăstrit mulți ani, într-o peșteră și s-a îngrijit întotdeauna de buna creștere în frica lui Dumnezeu. Încă din copilărie ardea de dorința unei vieți curate, închinate Divinității. Așa a ajuns să fie întărită de harul Duhului Sfânt și să săvârșească minuni după mutarea sa la Ceruri. Prin faptele sale, se numără printre cetele sfinților și este socotită ca fiind cea mai aleasă nevoitoare pe care a odrăslit-o vreodată țara noastră. Moaștele ei se află în Ucraina și adună mii de pelerini, anual, în rugăciune. Și în Moldova este prăznuită solemn. Aici, în fiecare an se alocă trei zile de sărbătoare închinată ei. O rugăm acum, să reverse toate darurile sale cele bogate peste noi toți, să ne binecuvânteze cu pace și bucurie în Duhul Sfânt”, ne-a spus părintele Daniel Marcu.

Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea: „Numai uniți și solidari putem trece peste această perioadă de mari încercări pentru România”

Ca de fiecare dată, primarul Gheorghe Pistol s-a alăturat credincioșilor din localitate la marele praznic, și i-a întâmpinat cu ceea ce are dânsul mai de preț, bogăția și frumusețea sufletească. “Este o zi mare pentru orașul Buftea, sărbătorim hramul Sfintei Teodora, al bisericii din cartierul Studio. M-am alăturat enoriașilor pentru a ne ruga pentru sănătate, răbdare, pentru a putea trece cu bine peste această perioadă grea. Invit toți credincioșii să fie alături de Biserică pentru că, prin credință, post și rugăciune, cu ajutorul Maicii Domnului, a Domnului Iisus Hristos și a tuturor sfinților, putem trece cu bine peste această pandemie. Sfânta Teodora de la Sihla este ocrotitoarea acestui lăcaș și ne rugăm să mijlocească rugăciunile la Maica Domnului să ne dea sănătate, tărie în credință și să fim uniți pentru că numai uniți și solidari putem trece peste această perioadă nedorită și de mari încercări pentru țara noastră. Sf. Teodora de la Sihla este grabnic ajutătoare. De-a lungul timpului, am simțit că toate rugăciunile noastre adresate sfintei, s-au îndeplinit și sperăm că și de acum înainte, ea va fi alături de noi”, ne-a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea.