Bisericile ortodoxe îmbracă, din nou, haine de sărbătoare. Sâmbătă, pe 23 aprilie, în toate lăcașele de cult, clericii și credincioșii vor înălța rugi către Ceruri și vor aduce slavă și închinare Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. De ce îi acordă Biserica Ortodoxă Română o zi specială de cinstire? 

Pentru iubirea de Dum­­nezeu nemărginită, pentru curajul mărturisirii lui Hristos ca Fiu al Domnului, pentru aducerea multor păgâni la dreapta credință, pentru pacea și ajutorarea oamenilor aflați în suferință. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Dioclețian, care poruncise cinstirea cu daruri împărătești a celor care aveau să se lepede și să îl părăsească pe Mântuitorul Iisus Hristos. Pentru că a fost un creștin convins și s-a opus voinței împăratului, Marelui Mucenic Gheor­ghe i s-a tăiat capul.

Din minunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

Măritul, minunatul și ves­­titul mare Mucenic Gheor­ghe de origine din Capadocia, o veche  provincie a Turciei de astăzi, provenea din ­neam bun, luminat și strălucit, din ceata ostașilor tribuni. Fiind de față la ceea ce intenționa să facă tiranul, Sfântul Mucenic Gheor­ghe s-a declarat creștin, a mustrat deșertăciunea și neputința idolilor și i-a luat în râs pe cei ce credeau în ei. Neplecându-se nici cu promisiunile împăratului, nici cu amăgirile și amenințările sale groaznice, acesta a fost întâi lovit în pântece cu o suliță. Deși în momentul în care sulița i s-a înfipt în trup a curs foarte mult sânge, vârful ei s-a întors și sfântul a rămas nevătămat. La ordinul împăratului, acesta a fost legat de o roată țintuită cu fiare ascuțite și pornită din deal spre o vale. Cu ajutorul unui înger dumnezeiesc, trupul său s-a rupt bucăți, dar a rămas sănătos. Așa a reușit Sfântul Gheorghe să-i atragă pe mulți spre credința în Hristos. Văzând că iese teafăr din toate încercările, împăratul i-a cerut mucenicului să învie un mort din cimitir, care se stinsese de foarte mult timp. Iar minunea s-a produs. Mortul a înviat și s-a închinat sfântului și a slăvit Dumnezeirea lui Hristos. Atunci împăratul a poruncit ca Sfântul Gheor­ghe să fie decapitat. Fiind un bun ostaș al Împăratului Ceresc, Dumnezeu Cel Adevărat, de numele său sunt legate, însă, mult mai multe minuni. 

 

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros

“La mulți ani!”, sănătate și bucurii,

 

tuturor celor ce-și sărbătoresc onomastica de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau în duminica Floriilor!