Până și Universul va muri într-o zi. Oamenii de știință atenționează asupra faptului că soarele, planetele și tot ceea ce alcătuiește cosmosul în totalitatea lui… moare încetul cu încetul. Cele mai recente măsurători realizate de savanți, relevă faptul că energia produsă de 200.000 de galaxii este de două ori mai redusă decât în urmă cu două miliarde de ani.
“De acum, Universul intră în declin, ca o bătrânețe care ar dura veșnic. Universul s-a prăbușit pe canapea, a tras pătura și se pregătește pentru un somn etern”, avertizează Simon Driver, membru al Centrului Internațional de Cercetări Radioastronomice (ICRAR) din statul Western Australia, unul dintre participanții la măsurătorile energetice efectuate în cosmos. Pentru a obține rezultate cât mai precise, oamenii de știință au utilizat șapte dintre cele mai puternice telescoape de pe planetă.
Ritmul de formare al stelelor este în declin
Cu ajutorul aparatelor performante, au observat, timp de opt ani, galaxii pe 21 de lungimi de undă diferite, infraroșii sau ultraviolet. În toți acești ani, la realizarea studiului Gama (în cadrul căruia s-au efectuat măsurătorile) au colaborat aproximativ o sută de oameni de știință de la peste 30 de universități australiene, americane și europene. Ei au utilizat în special telescoape spațiale ale NASA. Dar s-au ajutat și de un telescop al Agenției spațiale europene și un telescop anglo-australian din New South Wales. “Am folosit cât mai multe telescoape terestre și spațiale pentru a măsura producția de energie generată de peste 200.000 de galaxii, pe lungimi de undă cât se poate de variate”, susține astronomul Simon Driver. Concluzia este că ritmul de formare a stelelor în Univers se află în declin. Și mai îngrijorător ar fi faptul că nivelul de producere a energiei scade în mod similar pe diferite lungimi de undă. O mare parte din energia care circulă în Univers a fost generată după Big Bang. Ulterior însă, o energie nouă este eliberată în mod constant în timpul fuziunii termonucleare din stele. Totuși, savanții speră ca în urma studiilor pe care le vor realiza în viitor, să obțină rezultate mult mai concrete, care să ducă la o mai bună înțelegere a formării galaxiilor.