La jumătatea lunii noiembrie,

A început distribuția cupoanelor în baza cărora persoanele defavorizate își vor primi alimentele de la Uniunea Europeană. Ajutoarele alimentare vor ajunge la beneficiari după data de 16 noiembrie. 

Aproximativ 3,3 milioane de șomeri, pensionari, invalizi și veterani de război, vor primi anul acesta ajutoare alimentare din bani europeni. Cu aproape 700.000 mai mulți decât anul precedent.  Pentru prima dată, vor beneficia de ajutoare și persoanele care primesc alocații pentru sprijinirea familiei. Joi, 22 octombrie, a început distribuirea prin Poștă a cupoanelor nominale, în baza cărora oamenii își vor putea lua produsele. Cupoanele sunt tipărite la Imprimeria Națională și conțin elemente de siguranță. Pe aceste documente sunt trecute datele personale ale beneficiarilor, componența pachetelor alimentare și termenul de valabilitate. Când vor merge la punctele de distribuție, oamenii vor fi nevoiți să prezinte personalului și cartea de identitate. Proiectul face parte din Programul Operațional  Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD).        

„Ajutoarele vor putea fi ridicate după 16 noiembrie, de la centrele desemnate de primării, pe baza cuponului nominal și a buletinului de identitate. Toate cantitățile din produsele care vor fi distribuite către cei 3,3 milioane de beneficiari vor fi indicate pe cuponul care va fi transmis prin poștă“, explică Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

 Persoanele nedeplasabile primesc alimentele acasă 

Dacă beneficiarii sunt nedeplasabili sau, din motive de sănătate, nu se pot prezenta personal la centrele de distribuție, alimentele vor fi distribuite direct la domiciliul acestora. Acestea pot fi luate și de aparținători, membri ai familiei, sau oricare alți reprezentați ai titularilor, însă, numai dacă pot prezenta cupoanele nominale și cărțile de identitate ale beneficiarilor de drept. Rețineți! Produsele pot fi ridicate numai dacă titularii se regăsesc în evidențele de la sediul de distribuție. Pe listele centrelor se află doar acele persoane care îndeplineau condițiile de acordare a ajutoarelor, la data întocmirii acestora. Ca și în anii precedenți, în 2014, persoanele nevoiașe vor primi ajutoarele o singură dată, urmând ca, din 2015, să intre în posesia alimentelor de două ori pe an. 

Din 2015, vor primi și rechizite 

De anul viitor, familiile nevoiașe care au copii incluși în sistemul de învățământ, pe lângă coșurile cu alimente, vor primi și rechizite. „Una dintre categoriile cele mai dezavantajate sunt copiii și tinerii. Se vor oferi ghiozdane și rechizite școlare, care vor încuraja o frecventare sporită a școlii. Deși învățământul este gratuit în România, menținerea unui copil la școală presupune costuri importante, iar familiile sărace nu au resurse pentru astfel de cheltuieli, astfel încât rata de abandon școlar este în creștere în rândul copiilor care provin dintr-un mediu defavorizat“, se arată în proiectul POAPD. Componența pachetelor de rechizite va fi stabilită de Ministerul Educației, în funcție de necesitățile fiecărui nivel de învățământ.  

Cine mai beneficiază de ajutoarele UE?

 Persoanele încadrate în grad de handicap grav și accentuat, 

 Familiile și persoanele singure care au stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, 

 Pensionarii cu venituri sub 400 de lei pe lună, chiar dacă acești bani provin din mai multe pensii cumulate.