Toamna este cel mai îmbelșugat anotimp. Acum, gospodarii care au trudit peste an, se bucură de roadele muncii lor, culeg fructele și legumele, pregătesc cămările cu borcane pline cu dulcețuri, murături sau zacuscă. Și împărtășesc cu generozitate povești din grădinile lor sau de pe câmp, se laudă cu roadele muncite, se relaxează.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 673, ediția print
O astfel de atmosferă a fost sâmbătă și duminică, în comuna Afumați. La cea de-a doua ediție a ”Zilelor recoltei”, organizată și în acest an de Primăria comunei, Consiliul Local și Centrul Cultural ”Radu de la Afumați”, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Șos. Petrăchioaia nr. 10.
Zona a fost pregătită încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, când tarabele expozanților – persoane fizice sau jurice – s-au umplut de legume, fructe, flori, miere, borcane cu zacuscă, murături, gemuri, compot, duceață, vin etc. Decorul nu a fost deloc de neglijat nici în acest an și au fost aduse căpițe de fân, dovleci uriași, coșuri împletite, pline cu semințe, nuci sau porumb uscat, au fost agățate șiraguri de ardei iuți, funii de usturoi și ceapă roșie, buchete de cimbru sau mărar uscat. Pentru a osteni foamea comercianților și a vizitatorilor, grătarul a sfârâit în continuu, iar pentru ”gustări rapide” s-au pregătit carfofi spiralați, hotdog, nachos, porumb fiert.
Evident, au fost multe dulciuri, inclusiv pregătite de copii, care în schimbul unor donații simbolice, le-au oferit cu drag vizitatorilor târgului. Pentru cei puțin mai pretențioși, au fost aduse produse de cofetărie și patiserie deosebite, precum diferite soiuri de ciocolată de casă și bomboane fondante sau prăjituri Doboș, Krantz, Medovik.
Iar cum o toamnă fără vin nu se poate, ”Dor de origine românească” – vin rose, alb și roșu – a fost adus la Afumați din Popești-Leordeni și a fost însoțit de mai multe soiuri de batoane de ciocolată foarte apreciate de cumpărători. George Camburu, deținătorul unei stupine în Afumați, ca și la ediția precedentă, a venit la târg cu miere-cremă cu zmeură, cu afine, coacăze sau cătină, miere simplă și, în premieră, a adus de la ”Stupinele Cristian”, ”batoane de miere”, niște pachețele alcătuite din câte 6 ”paie” confecționate din amidon de porumb, umplute cu miere pură – perfecte ca snacks-uri ”sau ca pre-workout boost de energie”.
Contec Foods – Marathon Distribution Group – unul dintre cei mai mari producători de conserve de legume-fructe din România – a avut pregătit un stand cu produse extrem de apreciate la acest moment pe piață – bulion, roșii pasate și pastă de roșii Olympia, muștar Tecuci, murături, compoturi, diferite dulcețuri sau gemuri, iar Ioan Chirilă, producător din Afumați, a oferit spre vânzare dovleci, conopidă, varză, pepenași, gogonele, roșii, castraveți, usturoi, ceapă, dulceață făcută în casă chiar cu o noapte înaintea ”Zilelor recoltei”.
La ”Băcănia de țară” a Ștefaniei Sorescu, am găsit fructe și conserve pregătite în casă, pentru iarnă, iar la Ion Ghețu, delicioasele soiuri de mere, la care am poftit un an de zile, producătorul fiind prezent și la prima ediție a ”Zilelor recoltei”, organizată în Afumați.
Lenuța Matei, din Urziceni, a ales târgul de la Afumați, pentru a vinde aici brânză de oaie, de vacă și mixtă, dar și pastramă de berbecuț, cârnați proaspeți de porc, ghiudem sau babic, iar Eugenia Vișan s-a ocupat de zona artistică a târgului, expunând lucrări proprii, extrem de bine realizate, de ”pictură pe numere”. De altfel, foarte multe desene au împânzit zona în care s-a desfășurat târgul-festival, desene cu tematică de toamnă, realizate de elevii școlilor din Afumați. Cei mici au venit cu prăjituri, dar și cu diferite produse handmade, lucrate chiar de ei – căciuli, diferite bijuterii din lână sau din elastic colorat, ”sporul casei”, decorațiuni din hârtie etc.
Specialiști ai Centrului medical Perseide din Afumați și de la Spitalul Militar Central au fost și ei prezenți la ”Zilele recoltei” și au făcut cunoscut, în cadrul evenimentului afumățean, programul gratuit de depistare a cancerului de colon, care se derulează în Ilfov și se adresează persoanelor cu vârse cuprinse între 50 și 74 de ani.
”Jocurile recoltei”, cu premii și diplome pe măsura eforturilor depuse
Și, pentru ca eforturile copiilor să nu rămână nerăsplătite, de la orele prânzului, în ambele zile ale festivalului, organizatorii au pregătit pentru cei mici diferite concursuri cu premii, sub genericul ”jocurile recoltei”.
Au fost întreceri în saci, cu pasarea balonului, fără ca acesta să se spargă, întreceri de sculptat dovleci, concurs de pus murături, la care copiii au avut la dispoziție legumele tăiate, borcane de plastic și apă, dar și tobe africane care i-au încântat foarte mult. Sponsorii au asigurat recompensele, iar primarul Gabriel Dumănică le-a înmânat pungile însoțite de diplome și felicitări pentru participare.
Spectacol de bun gust, la fel ca produsele afumățene
La Afumați, ”Zilele recoltei” au avut și o componentă de spectacol muzical, care a început, zilnic, în jurul orei 16.00. Scena a fost pregătită absolut deosebit, cu mulți baloți de paie, butoaie de lemn, coșuri împletite din nuiele, din care dădeau pe afară recolte bogate de toamnă, spice de grâu și snopi de levățincă și ghivece cu crizanteme, dovleci, varză, vinete, praz, tărtăcuțe, struguri, gutui, ceapă, usturoi sau ardei iuți. Toate, păzite cu grijă de ”Omul de tinichea” și de actorul Doru Cătănescu, prezentatorul evenimentului.
Sâmbătă, show-ul a fost deschis de trupa de dans a școlarilor din Afumați – SMART KIDS, după care, micuța Daria Sebe și deja cunoscută tinerilor și mult îndrăgita – Laura Ion – au încântat audiența. DJ Aurelian s-a ocupat de fundalul muzical între prestațiile artistice, iar pe înserat, Simona Nae și dansatorii ei au încins atmosfera cu hituri cunoscute. Finalul serii a aparținut trupei Bere Gratis, care a prestat imediat după ce primarul Gabriel Dumănică a transmis tuturor producătorilor prezenți la ”Zilele recoltei”, comunității afumățene, elevilor, profesorilor și sponsorilor, mulțumiri pentru implicarea în reușita evenimentului.
Duminică, de la ora 11.00, în a doua zi a festivalului, din nou, cei prezenți s-au delectat cu produse de toamnă, cu arome delicioase și multe culori minunate. Chiar dacă vremea a fost mai puțin generoasă duminică, în comparație cu ziua de sâmbătă, la prânz, ”jocurile recoltei” i-a adunat pe copii la startul întrecerilor amuzante, toți participanții fiind, evident, recompensați, cu generozitate.
De la ora 16.00, artiștii invitați și-au început reprezentațiile, așa că publicul i-a aplaudat cu încântare pe Maria Pătrașcu, Giulia Rizea, pe membrii Tarafului Aventurierii împreună cu tânăra afumățeancă Bianca Gheorghe, pe Andrei Gherasim sau pe Anisia Gafton, nou cetățean al comunei istorice. Spre finalul serii, pe scenă a urcat Ionuț Fulea, iar încheierea spectacolului a aparținut unui artist consacrat – Nicolae Furdui Iancu.