Consiliul Județean Ilfov investește în sănătatea localnicilor
Sănătatea buftenilor și a localnicilor din împrejurimi, e pe mâini bune. Din 2012, de când și-a redeschis porțile Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea, unitatea se dezvoltă rapid și se modernizează în mod continuu, achiziționând echipamente medicale de ultimă generație. Totul, pe banii Consiliului Județean Ilfov.
Din fericire, ilfovenii au acum la dispoziție încă un spital modern unde beneficiază de investigații și tratamente, la standarde europene. Este vorba despre Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea, redeschis publicului larg în urmă cu aproape doi ani. Acolo, cadrele medicale lucrează la foc continuu. Numai anul trecut, au fost diagnosticați și tratați în secțiile și cabinetele Spitalului Buftea 23.921 pacienți. Au fost și sunt monitorizate și tratate permanent gravidele și lehuzele. De asemenea, personalul spitalului s-a îngrijit să creeze toate condițiile necesare celor aproximativ 500 de bebeluși care s-au născut anual la maternitate. Medicii au mare grijă ca micuții să se dezvolte normal în pântecele mămicilor și să vină pe lume sănătoși. Din ianuarie 2014 s-a deschis și Compartimentul de Chirurgie Generală, unde sunt tratați pacienții cu afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale.
Peste 100.000 de pacienți arondați spitalului
Acum, mulți dintre cei peste 100.000 pacienți arondați acestui spital nu trebuie să se mai adreseze altor unități spitalicești aflate la distanțe mari de domiciliul lor, pentru rezolvarea problemelor medicale. Specialiștii de la Buftea sunt adevărați profesioniști. Cei mai mulți au fost pregătiți în centre universitare din București. Iscusința și experiența de o viață în slujba vindecării celor mai severe boli, caracterizează echipa de la Spitalul Buftea. Aici profesează aproximativ 20 de medici și 51 de asistenți. “Funcționăm cu 2 linii de gardă-chirurgicală și ATI. Pe lângă Secția de Obstetrică/Ginecologie, Compartimentul de Chirurgie Generală, Compartimentul de Neonatologie și ATI, spitalul are și o structură de spitalizare de zi și Ambulatoriu cu specialitățile: medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, chirurgie generală și obstetrică/ginecologie, diabet și boli de nutriție. Până-n 25 martie, laboratorul de analize va fi acreditat RENAR (Recunoașterea Națională și Internațională)”, explică Florentina Rudeanu, managerul spitalului.
Specialiștii de la Buftea folosesc aparatură medicală ultraperformantă. “Încercăm să îmbunătățim permanent serviciile medicale oferite pacienților. În perioada 2012-2013, din fondurile alocate de Consiliul Județean Ilfov am achiziționat un endoscop Olympus Exera 3, un ecocardiograf Doppler, o masă radiantă pentru nou-născuți, un electroencefalograf, un cardiotocograf (aparat ce monitorizează bătăile inimii fătului), un colposcop și mese ginecologice. Endoscopul de care dispunem acum, este un aparat ultraperformant. Doar două clinici din România mai au câte un endoscop similar”, explică Florentina Rudeanu, managerul spitalului.
“Cu ajutorul endoscopului Olympus Exera 3, acum putem să depistăm tumorile și multe alte boli grave în faze incipiente, când rata de tratare e foarte mare. Acesta ne ajută să realizăm explorări digestive superioare (pe esofag, stomac și duoden) și inferioare (la nivelul colonului și rectului). Aparatul se introduce prin orificiul natural al tubului digestiv după care se avansează sub control video afișat pe un monitor HDTV în lumenul segmentului explorat (n.r. – deschiderea organului ce urmează să fie investigat). Așa putem descoperi de la corpi străini, polipi, hemoragii, ulcere sau gastrite și până la tumori ale esofagului, stomacului, duodenului sau colonului. Dacă medicul constată existența unei afecțiuni, prelevează fragmente pentru probe de biopsie. Procedura este minim invazivă, durează mai puțin de un minut și se poate efectua cu sau fără sedare intravenoasă și anestezie locală. Pacienții vin cu recomandare de la medicul de familie sau de la specialist. Asigurații la Sănătate au investigația gratuită, iar neasigurații plătesc între 70 de lei și 170 de lei, în funcție de tipul de endoscopie solicitat”, spune dr. Adrian Marin, specialist în chirurgie generală și competență în endoscopie digestivă, diagnostică și terapeutică. Aparatul minune, ajută pacienții să aibă un diagnostic clar și să înceapă tratamentul adecvat, din timp, când bolile pot fi vindecate.