Sportivii Federației Române de Culturism și Fitness au participat în perioada 14-16 mai 2021 la prima competiție majoră din calendarul competițional al acestui an și anume, Campionatele Europene de Culturism și Fitness, care s-au desfășurat la Santa Susana, în Spania. 

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 554

Lotul național a fost compus din 29 de sportivi care, în ciuda restricțiilor care au îngreunat mult pregătirea, au încheiat această competiție cu 19 medalii: 4 de aur, 11 de argint și 4 de bronz, 2 locuri 4, 6 locuri 5 și 2 locuri 6, practic, cele mai bune rezultate pentru România din istoria federației. 

Printre medaliații cu argint se numără și sportivul buftean Alexandru Albulescu, vicecampion european la categoria Master Games Classic Bodybuilding, 40-44 Open. El a intrat în concurs în data de 14.05.2021, prima zi de desfășurare a Campionatelor Europene. 

Pentru Alexandru Albulescu a fost a doua participare la Campionatele Europene, prima încheindu-se cu obținerea a două locuri 4, în 2019, la două categorii diferite. Sportivul este și deținătorul a două titluri de campion balcanic și multe alte titluri obținute în țară, printre care și cel de campion național. 

Pentru Alexandru, spor­­tul este o pasiune pe care a descoperit-o încă din copilărie, motiv pentru care el a urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Atletism. „Pasiunea pentru bodybuilding a apărut în urmă cu 12 ani când un prieten, practicant al culturismului a apreciat la mine calitățile genetice pe care le am, perfecte pentru acest sport. Așa a început totul!”, afirmă sportivul. 

Alexandru se pregătește acum, pentru Mondiale

În ceea ce privește pregătirea pentru Campionatele Europene de anul acesta, Alexandru subliniază faptul că: „Pentru Campionatele Europene, am început pregătirea competițională de la 1 noiembrie 2020, aceasta presupunând: pregătirea fizică, monitorizarea dietei și – foarte  important – monitorizarea stării de sănătate, în funcție de analize de sânge făcute la fiecare 4-6 săptămâni și monitorizarea zilnică a tensiunii și a glicemiei”. 

Sportivul se pregă­tește acum pentru Campionatul Mondial de Culturism și Fitness, ce se va ține în Franța, în perioada 26-28 noiembrie 2021. Acesta este și cel mai înalt nivel posibil ce poate fi atins, ca amator, în acest sport. 

Reamintim că Jurnalul de Ilfov a evidențiat în urmă cu doi ani faptul că Alexandru Albulescu a fost singurul sportiv din Ilfov, dar și din lotul național și implicit din România, care a venit cu o performanță la o categorie specială a concursului european, Men’s Games Classic Bodybuilding, +175 cm. Sportivii Federației Române de Culturism și Fitness s-au clasat atunci în primele șase locuri la Campionatele Europene care s-au desfășurat la Santa Susanna, Spania, în perioada 1-6 mai 2019.

Alexandru Albulescu este deținătorul a numeroase titluri în țară și în străinătate. În afară de europenele din Spania, performerul buftean a obținut doi ani la rând a titlul de campion balcanic. Este și deținătorul a numeroase titluri în țară, pentru Culturism și Fitness, ca sportiv amator. Sportul este o mare pasiune încă din copilărie. Acesta a fost și motivul pentru care a urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea atletism.

Secretul performanței

Pregătirea com­petițio­nală înseamnă monitorizarea dietei și pregătirea fizică. ”Monitorizez totul prin intermediul unei aplicații. Pentru o competiție cum este campionatul european, trebuie să ai o pregătire de minimum cinci luni”, ne-a mai spus Alexandru Albulescu. În funcție de numărul de calorii, trebuie să consume energie la sală. Antrenamentul fizic, înseamnă 6 ședințe pe săptămână la sală: patru antrenamente a câte 2 ore și două antrenamente a câte jumătate de oră doar pentru gambe și abdomen. La acestea se adaugă două antrenamente cardio pe săptămână, alergare sau mers pe bandă, pentru a menține sănătatea sistemului cardiovascular.

Și, foarte important, campionul își monitorizează starea de sănătate în funcție de analizele de sânge, pe care le face la 4–6 săptămâni. ”Trebuie monitorizați anumiți markeri de sănătate, tensiune și glicemie, în fiecare săptămână, indiferent de vârstă”, a subliniat Alexandru Albulescu.