Primăria orașului Popești-Leordeni, în colaborare cu Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă din București și din județul Ilfov ”Pajura”, Asociația de Porumbei Jucători de Galați ”Dacia”, Asociația Columbofilă ”Muntenia” și Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei, Păsări și Animale Mici din România, a organizat, la finalul săptămânii trecute, o expoziție deosebită cu porumbei, păsări de curte, păsări exotice și animale mici de rasă. Evenimentul s-a dorit a fi o etalare a muncii crescătorilor din asociațiile menționate anterior și a exemplarelor cu care aceștia lucrează pentru obținerea celor mai bune rezultate în competițiile de profil.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 687

”Suntem la început de an 2024, plini de entuziasm, dornici de a ne (re)întâlni. Noi, crescătorii, descoperim an de an câte ceva și vrem să împărtășim aceste lucruri și colegilor, iar acum avem prilejul, la această expoziție. Asociația noastră a reușit organizarea acesteia, prin implicarea directă a domnului primar Petre Iacob, a inspectorului școlar județean Ionel Dogaru și a doamnei director a Liceului ”Radu Popescu”, care ne-a pus la dispoziție curtea unității de învățământ și sala de sport, Mihaela Dogaru. Suntem mândri că am putut prezenta tuturor celor care ne-au vizitat o parte din pasiunea noastră și sperăm că le-am produs emoții plăcute, iar crescătorilor le-am apreciat și recunoscut munca depusă și eforturile, prin premierea celor mai valoroase exemplare din expoziție”, ­ne-a declarat Marius Vișan, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă din București și din județul Ilfov ”Pajura”.

Frumusețe, calitate, valoare

Publicul s-a bucurat de expoziție timp de trei zile, vinerea trecută aceasta putând fi vizitată, gratuit, între orele 14.00-18.00, sâmbătă – de la 9.00 la 18.00, iar duminică, când a avut loc și înmânarea cupelor și diplomelor crescătorilor cu cele mai valoroase exemplare de porumbei, păsări de curte sau iepuri, de la 9 la 13.00.

Potrivit precizărilor reprezentanțiilor comisiei de arbitri, la porumbei au fost aduse în expoziție aproape 400 de exemplare, diferite varietăți ale raselor Voiajor Românesc de Frumusețe, American ­Giant Homer, Voiajor German de Frumusețe, Mondain, Gușat Horseman, Voiajor Unguresc Încălțat, Voiajor Cravatat, Voiajor de Culoare, Dragon Englez, Triganin Modenez, Voltat, Voltat Unguresc, Jucător Bălțat de București, Jucător de Galați, Jucător Berbecat de Galați de Expoziție Moțat, Jucător de Băilești, Jucător Bimoțat de Călărați, Jucător de Takla, Parlor Roller, Roller de Birmingham, Jucător de Uzbekistan, Zburător Argintiu Românesc, Zburător Orbetean Românesc, Zburător Bragagiu Românesc, Zburător Vărgat Românesc, Tipler Englez, Zburător de Damasc, Vișiniu Românesc cu Chenare, Albastru de Cluj sau Blondineti. Găinile au fost, de asemenea, aproape 400, cele mai multe exemplare și varietăți fiind din rasa Brahma, dar și alte zeci de exemplare de Cochinchina, Faverolles, Combatant indian, Sumatra, Orloff, Orpington, Australorp, Gât Golaș de Transilvania, Plymouth-Rock, New Hampshire, Rhode Island, Sussex, La Bresse, Marans, ­Wyandotte, Vorvrek, Paduana, Italiană, Yokohama, Ayam Cemani, Araucana și variantele pitice de Brahma, Cochinchina, Moțată Olandeză, Sumatra și Paduana.

La categoria ”palmipede” au fost rațe leșești, Rouen, Streicher și Pitica Olandeză, gâște Alsacia, iar curcile expuse de crecătorul Matei ­Daniel au fost și ele în diferite varietăți – ”galbenă”, ”bronzată”, ”ciocolatie”, ”aripă roșie” și ”roșu”.

Expozanții au venit mai ales din zona București – Ilfov (Berceni, 1 Decembrie, Pantelimon, Nuci, Domnești, Popești-Leordeni, Balotești, Corbeanca), dar și din ju­dețele Argeș, Ialomița, Giurgiu, Călărași, Brașov sau din Craiova.

Vizitatorii copii au fost extrem de atrași de zona cuștilor cu iepuri, unde au admirat cele mai moi blănițe, cele mai mari urechi și cele mai frumoase ”mutre” de Uriaș German, Uriaș de Flanda, Uriașul Pestriț, Uriașul de Transilvania, Berber German, Vienez, Berber German Pitic sau Piticul Colorat sau de zona cu păsări exotice, unde Gelu Săpoi a expus pentru a fi admirați, însă s-au putut și cumpăra, papagali Micul Alexander, Kakariki, Nimfă, Rozella, Călugăr Albastru, Amorezi (sau pasărea iubirii) sau turturele Senegal.

Expoziția a avut și un cort încălzit, unde s-au expus țestoase, un pui de varan de Nil, șerpi, iar alte zone interesante, mai ales pentru potențialii crescători de păsări au fost cele cu echipamente specifice, spre exemplu, incubatoare profesionale de ouă, cu întoarcere automată și clocitori.

Petre Iacob, zeci de ani de pregătire a porumbeilor sportivi

Primarul Petre Iacob, un columbofil recunoscut în zona crescătorilor de porumbei pregătiți pentru competiții naționale și internaționale de zbor fond, un povestitor de ”cursă lungă” a ceea ce înseamnă această pasiune, a fost prezent la eveniment, în calitate de vizitator, dar și de expozant, și ne-a dezvăluit, cu plăcere, câteva dintre secretele pasiunii sale.

De zeci de ani, edilul pregătește exemplare deosebite de porumbei și se mândrește cu rezultate deosebite obținute de aceștia la zboruri pe distanțe lungi. Ne-a spus, spre exemplu, ce muncă, ce tehnici deosebite de pregătire și ce efort financiar presupune îngrijirea porumbeilor sportivi, ce valoare de piață ajung să aibă exemplarele campioane, ce presupune o cursă de fond, unde, spre exemplu, domnia sa participă cu 70-80 de porumbei, din care, după ore întregi de zbor, la viteze incredibile, se mai întorc mai puțin de jumătate dintre aceștia, păsările răpitoare fiind principalii inamici ai sportivilor înaripați.

”Din anul 1969, a doua mea familie este columbofilia. Porumbeii mă recreează foarte mult. Îngrijirea și pregătirea lor reprezintă o știință în sine și este cea mai bună terapie de relaxare, dovedită! Sportul columbofil se dezvoltă frumos în România și, prin astfel de expoziții încercăm să atragem și copiii, tinerii, în această direcție. Într-adevăr, este un sport costisitor. Un porumbel care să facă performanță trebuie să fie un porumbel, în primul rând, sănătos. Iar hrana, medicamentele, pregătirea – toate costă. Însă părerea mea este că un porumbel de fond, care zboară 1.000-1.200 de km, își merită cu adevărat valoarea!”, ne-a mai spus Petre Iacob.