Conform declarațiilor Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, România are sarcina de a transmite Comisiei Europene, până în data de 1 august 2014, opţiunile sale cu privire la aplicarea plăţilor directe. Printre cele nouă opțiuni, se numără și activarea măsurii pentru tinerii fermieri.
„La 1 august, România trebuie să transmită Comisiei Europene câteva opţiuni cu privire la aplicarea plăţilor directe, începând din anul 2015 până în anul 2020. Politica agricolă comună a fost reformată, sunt mai multe opţiuni prevăzute, iar ţările membre trebuie să decidă. Am avut discuţii cu fermierii, în ultimele săptămâni, care au concluzionat poziţia României prezentată astăzi în Guvern, dar nu înseamnă că aceste opţiuni nu vor mai fi modificate în perioada următoare. Sunt nouă opţiuni, iar printre cele mai importante este aceea că, începând din anul 2015, România vrea să activeze măsura pentru tinerii fermieri. Asta înseamnă că tinerii până în 40 de ani, care lucrează în agricultură, vor avea posibilitatea să primească, începând cu anul 2015, ca urmare a cererii pe care o vor depune, un sprijin suplimentar pentru o suprafaţă între 25 şi 60 de hectare, cu 25% mai mare decât ceilalţi fermieri care au peste 40 de ani”, a precizat ministrul Agriculturii, la finalul ultimei ședințe de Guvern.
Sprijin cuplat pentru producția de legume din sere și solarii
Totodată, Daniel Constantin a mai precizat că procente variind între 13,4 şi 15% din plăţile directe alocate în fiecare an pentru România vor fi distribuite sub formă de sprijin cuplat către cei care se ocupă de anumite culturi vegetale, sau de creşterea vacilor pentru lapte. „Am selectat o serie întreagă de culturi din producţia vegetală, dar şi anumite categorii din zona de zootehnie care vor beneficia, pe lângă plăţile directe, pe lângă formele de ajutor de stat pe are le acordăm, de aceste plăţi cuplate, tocmai pentru a ajuta aceste sectoare în anumite momente, considerate de noi ca fiind dificile”, a arătat Constantin. El a dat ca exemple, culturile de soia şi cartofi de primăvară. Ministrul Agriculturii a mai adăugat că se dorește introducerea unui ajutor cuplat şi pentru tomatele destinate procesării, pentru castraveţii destinaţi procesării, pentru legumele din sere şi din solarii, pentru că, în acest mod, producția autohtonă de legume va fi ajutată și stimulată, totodată.