A treia prezentare de produse, cu vânzare, din cadrul maratonului organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov, i-a adus pe producători în București
Maratonul târgurilor cu roade bogate ale producătorilor ilfoveni, organizat în luna octombrie, de către Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Ilfov s-a încheiat miercurea trecută, cu evenimentul organizat la sediul Instituției Prefectului – Județul Ilfov.
Zilele de 1, 10 și 12 octombrie (la ”Ferma Animalelor”, în orașul Pantelimon, la Conacul stolnicului Constantin Cantacuzino, în comuna Afumați și, așa cum precizam anterior, la București, în sediul Prefecturii Ilfov) au fost unele de sărbătoare, de împărțit zâmbete și bucurie, toate însoțite de produse agricole și agroalimentare. Așadar, am avut trei zile în care munca producătorului român a fost apreciată la adevărata ei valoare, iar cei care o prestează au primit cu drag recunoștința cumpărătorilor, care sunt de la an la an mai exigenți, dar care atunci când găsesc produse de calitate nu ezită să transmită acest lucru și să laude efortul depus pentru obținerea lor.
”Mulțumesc producătorilor care au acceptat provocarea noastră și doresc și altora să ni se alăture la evenimentele viitoare, fiind convinși de faptul că produsele lor trebuie să fie cunoscute de cât mai multe persoane”, a transmis Georgiana Ene, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Ilfov. ”Ne aflăm astăzi la finalul unei noi ediții a târgurilor agricole organizate de DAJ Ilfov, după cele din anii 2018 și 2019, inițiativă întreruptă în anii de pandemie și am făcut această invitație pentru că încercăm să promovăm ideea de cooperativă și să stimulăm fermierii să se asocieze în astfel de structuri. Am avut în cele trei locații participanți consacrați, dar și participanți noi, dorindu-ne să promovăm cât mai multe dintre produsele fermierilor noștri, dovedind astfel că Ilfov nu este un județ în care se vorbește doar despre dezvoltarea imobiliară, ci încă se poate vorbi aici de agricultură, și una de calitate!”, ne-a mai spus directorul executiv al DAJ Ilfov.
Ca și în cazul târgului din orașul Pantelimon și al celui de la Afumați, și la cel din București a fost prezentă conducerea Prefecturii Ilfov, în acest ultim caz mai cu seamă pentru că s-a organizat în holul instituției. ”Această inițiativă a DAJ Ilfov m-a ajutat să constat că sunt foarte mulți producători de legume și fructe în județ, dar și de alte produse alimentare proaspete sau conservate”, ne-a spus Simona Neculae, prefectul județului Ilfov.
Așadar, ca și în celelalte două locații, și la sediul Prefecturii Ilfov, miercurea trecută a fost forfotă mare. Mihai Costache, apicultor din Snagov, a venit cu miere, propolis, ceară, complex apicol pentru imunitate, polen, căpăceală etc. Iar Marian Borcan, producător din Berceni, a adus salată verde și multe feluri de produse conservate pentru iarnă – zacuscă, zarzavaturi, dulceață sau gemuri.
De la stadul reprezentanților Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Băneasa, cei interesați au primit consultanță în legătură cu activitatea instituției care funcționează în subordinea Academiei de Știinte Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești”, for științific național în domeniul agriculturii, medicinei veterinare, industriei alimentare, silviculturii și protecției mediului.
Iar de la standul italienilor de la Cinquepalmi – Pastificio Artigianale cumpărătorii au achiziționat paste și sosuri delicioase, produse la fabrica cu sediul în Popești-Leordeni. ”Frământăm făina de grâu dur adusă din Puglia, cu apă rece, așa cum se făcea odată, utilizăm doar matrițe din bronz pentru producerea formatelor noastre, lucrând manual produsul. Completăm procesul cu uscarea în uscătoare statice, care reproduc caracteristicile climatice și naturale ale Pugliei, așa cum le uscau și părinții noștri”, ne-a declarat Riccardo, reprezentant al producătorului a peste 20 de sortimente de paste artizanale.
Mihai Petrișor Ovidiu a venit din Brănești cu must alb și roșu, dar și cu vin de casă, iar Emil Tojeschi a adus de la Izvorani, de la plantația sa de mure și coacăze, vin, lichior, rachiu, sirop, dulceață și oțet balsamic. Ferma de păsări și producător de conserve Casa Corina Siliștea a adus la târg poate unele dintre cele mai inedite produse, dacă ne referim, spre exemplu, la dulceața de piper, de rubarbă, kiwi, mango, ardei iute, portocale, roșii sau nuci verzi, sau la sosurile din fructe de cactus, papaya sau mango. Și, tot de aici, gurmanzii pot cumpăra (sau pot să comande online și să le fie livrate acasă) păsări crescute libere – cocoși, găini, rațe, pui, prepelițe, bibilici sau ouă.