Nu doar coronavirusul ne pune sănătatea la grele încercări în această perioadă, ci și temperaturile caniculare. Totuși, dacă evităm soarele arzător la orele amiezii și ne hidratăm în mod corespunzător, trecem cu brio prin arșița verii. Pentru asta, însă, trebuie să înlocuim sucurile din comerț cu unele mult mai sănătoase, preparate chiar de noi, în casă. Și avem și din ce să le preparăm. Piețele și grădinile abundă de fructe pline de vitamine și săruri minerale. Iată 4 cockteiluri pline de savoare, perfecte pentru vara asta!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 506, ediția print

Socată cu lămâie 

Pe lângă gustul parfumat și răcoritor, socata este și un foarte bun digestiv. Datorită compoziției chimice, aceasta ajută la eliminarea apei din țesuturi și a toxinelor din organism. În plus, fiind săracă în calorii (100 ml de suc conțin doar 38 de calorii) este recomandată și în curele de slăbire. Cum o preparăm?

Ingrediente:

350 gr de zahăr, 10 flori de soc mari cât palma, 5 l de apă plată, zeama a 2 lămâi, coaja unei lămâi, o jumătate de pliculeț de drojdie (opțional).

Mod de preparare: Începem prin a pune o jumătate de litru de apă din toată cantitatea într-un vas încăpător, împreună cu zahărul, și o lăsăm să fiarbă la foc mic până când se dizolvă zahărul (nu trebuie să fiarbă). Lăsăm apa să se răcească. Între timp, pregătim restul ingredientelor pentru socată: spălăm florile de soc, răzuim o lămâie, apoi stoarcem ambele lămâi. Într-un borcan mare, de murături, așezăm florile de soc, punem coaja și zeama de lămâie plus drojdia granulată, dacă folosim (rolul drojdiei e de a grăbi procesul de fermentare, însă nu e neapărat necesară). Deasupra lor turnăm siropul răcit, restul de apă și amestecăm energic pentru omogenizare. Lăsăm borcanul acoperit cu o farfurie/folie de plastic, la soare. Amestecăm în fiecare zi, de câte două ori pe zi. După 3-4 zile punem socata la frigider și o consumăm cât mai repede. 

Limonadă de pepene roșu cu ghimbir

Compoziția chimică bogată în vitamine și săruri minerale esențiale îi atribuie pepenelui roșu puternice proprietăți antioxidante. Astfel, fructul contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor de inimă și vase sanguine, atât de frecvente în această perioadă a anului. Este bogat în vitamina C, motiv pentru care introducerea fructului în dieta zilnică mărește rezistența organismului la infecții și diverse afecțiuni severe, inclusiv cancerul de prostată. Totodată, este și un excelent detoxifiant și un bun adjuvant în anumite tulburări renale. Cum o preparăm?

Ingrediente:

3 linguri de miere sau după gust, o lămâie verde, o jumătate de kg de pepene roșu, zeama de la o jumătate de lămâie, ghimbir, frunze de mentă și cuburi de gheață.

Mod de preparare: Îndepărtăm coaja și semințele pepenelui. Miezul îl tăiem cuburi și îl mixăm la blender cu zeama de la o jumătate de lămâie, mierea și gheața. După ce amestecăm bine compoziția, turnăm limonada în pahare, tăiem lămâia verde rondele și punem câte o felie în pahar. Produsul se servește neapărat rece. Pentru ornament putem folosi felii de lămâie, frunze de mentă sau felii de pepene. Pentru o aromă și mai intensă, se poate pune și o bucată de ghimbir, cam de 2 cm lungime, tăiată în patru. 

Fresh de zmeură, afine, coacăze și mure

Zmeura, afinele, fragii, murele și coacăzele nu trebuie să ne lipsească din casă, în această perioadă a anului. Sucul natural preparat din aceste fructe nu este doar gustos, ci și sănătos. Cu un conținut bogat în vitaminele A, complexul B, C, D, E, calciu, magneziu, fosfor, zinc și seleniu, acesta este un antioxidant excelent, protejând organismul de numeroase boli de sezon. O jumătate de ceașcă de fructe de pădure conține antioxidanți cât patru porții de mere, broccoli, spanac sau morcov. Pe lângă faptul că este ușor de asimilat de organism, sucul de fructe de pădure este și un tonic digestiv foarte bun și ajută la prevenirea cancerului și a îmbătrânirii precoce.

Ingrediente:

400 gr de fructe de pădure (mure, zmeură, coacăze, fragi, afine), miere, după gust.

Mod de preparare: Spălăm bine fructele, le scoatem codițele și le mixăm la blender. Adăugăm mierea și pasăm bine. Sucul obținut îl lăsăm puțin la figider și îl servim în pahare.

Suc de roșii cu busuioc

Bogate în vitamina C, fier, magneziu calciu și potasiu, roșiile ne sunt de mare ajutor în ceea ce privește creșterea rezistenței organismului la infecțiile de sezon, inclusiv a infecțiilor pulmonare, protecția inimii în zilele cu temperaturi ridicate, prevenirea durerilor cauzate de reumatism și a alergiilor. Sucul de roșii ne asigură și o bună concentrare și întreaga energie de care avem nevoie atunci când, pe lângă căldura excesivă, suntem nevoiți să și muncim mult. Este și un remediu foarte bun împotriva celulelor canceroase. Fiind și foarte sățios, ne poate ajuta să scăpăm și de kilogramele nedorite (100 ml de suc de roșii conțin doar 25 de calorii). Cum îl preparăm? 

Ingrediente: 

200 ml de apă plată, 50 ml de zeamă de lămâie, 1 kg de roșii. 

Mod de preparare: Dăm roșiile prin mașina de tocat cu separator (sau le decojim întâi și le trecem prin blender). Apoi punem pulpa împreună cu zeama obținută într-un vas și adăugăm zeamă de lămâie. Ar fi bine să folosim roșii cât mai dulci și cu mai multă zeamă. Totuși, dacă roșiile nu sunt suficient de zemoase, punem apă plată până ajunge la consistența necesară pentru a putea fi băut. Dacă roșiile nu sunt suficient de dulci, putem adăuga puțină miere sau îndulcitor. Dăm sucul la frigider și îl servim rece. După preferință, pentru un plus de savoare putem adăuga și o frunzuliță sau două de busuioc.