Ruta 10 Pantelimon - primul traseu exclusiv prin pădure pentru pasionații de plimbări pe două roți

◉ Nu a fost un concurs, ci o cursă unde a câștigat toată lumea sănătate prin mișcare

◉ Înfrățiți cu orașul grecesc Serres

Zilele orașului Pantelimon au fost sărbătorite preponderent prin sport, sărbătoarea localității fiind un bun prilej pentru cetățeni de a participa, pe lângă evenimente culturale, la manifestări sportive inedite.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 610, ediția print

Sărbătoarea orașului Pantelimon, care a ținut, ca în basmele cu Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, timp de trei zile, a început, vineri 22 iulie, cu vizionarea unui film în grădina amenajată în Compexul Lebăda, la care au participat peste 450 de persoane, apoi, sâmbătă 23 iulie, peste 1.000 de spectatori au admirat lotul olimpic român de canotaj și peste 270 de copii și adulți au încercat sporturile nautice de stand-up-paddle, zorb, schif, ergometru și kaiac.

Ultima zi de distracție în cinstea orașului Pantelimon a fost dedicată ciclismului. Duminică, 24 iulie, iubitorii sportului pe două roți s-au putut plimba cu bicicletele prin pădurea Pustnicu, pe o pistă special amenajată și marcată corespunzător.

De remarcat faptul că, în ultima zi de sărbătoare, a fost inaugurat primul traseu exclusiv prin pădure pentru pasionații de plimbări pe două roți, cum altfel, decât printr-o cursă. Startul pe Ruta 10 Pantelimon s-a dat pentru peste 150 de cicliști mari și mici, care au pedalat de zor îndrumați de ghizii traseului.

Astfel, Ruta 10 Pantelimon este de acum deschisă pentru oricine dorește să se bucure de o plimbare cu bicicleta în natură, prin pădure. Duminică, de la ora 9.00, bicicliștii și-au luat căștile de protecție și au pornit la plimbare din parcarea restaurantului Casa Pustnicu, din mijlocul pădurii.

După cum o descrie și Regulamentul, Ruta 10 Pantelimon este primul traseu de ciclism din orașul Pantelimon, desfășurat exclusiv prin pădure, pentru iubitorii plimbărilor pe două roți. Traseul începe din parcarea restaurantului Casa Pustnicu și are un nivel de dificultate ușor, fiind accesibil și pentru copii sau cicliști cu mai puțină experiență. Traseul este marcat și traversează zona împădurită, are două zone scurte cu pante de înclinare de dificultate medie și nu are zone accidentate. Lungimea traseului este de 10 km, cu o rută alternativă scurtă de 5 km. Potrivit organizatorilor, evenimentul de duminică a fost destinat promovării ciclismului în special și a sportului de masă, în general, în rândul tinerilor și copiilor și a fost permis accesul pentru toate categoriile de vârstă. Toată lumea a fost informată în privința regulamentului și a primit o hartă a traseului.

Nu a fost un concurs, ci o cursă unde a câștigat toată lumea sănătate prin mișcare

”Traseul este foarte bine marcat, nu ai cum să te pierzi absolut deloc. Există regulamentul, locul în care se despart traseele, poți să faci doar 5 km sau 10 km.  Cei 150 de participanții care s-au prezentat la cursă au fost foarte mulțumiți. Nu este un concurs, aici câștigă toată lumea. La final, participanții primesc o banană, un măr, o apă. Totul este pentru sănătate, mișcare”, ne-a spus Răzvan Jugănaru, antrenor de ciclism la Clubul Sportiv Dinamo. El a mai precizat: ”Sportul este o limbă comună, pe care putem să o vorbim foarte mult și se vorbește cumva în toată lumea și deschide foarte multe uși și foarte multe oportunități. Adică, prin sport ai mulți prieteni, comunici ușor și ajungi la un numitor comun și de aceasta este foarte important să susținem orice mișcare”.

”Primăria orașului Pantelimon a amenajat și a organizat această ieșire în natură. Este vorba despre amenajarea unui traseu în pădurea Pustnicu cu lungimea de 10 km, dar există și o variantă scurtă pentru începători, de 5 km. Tot traseul a fost marcat cu semne pe copaci și cu semne convenționale în zonele de intersecții. Este o plimbare exclusiv prin pădure și pe marginea lacului. Se dorește a rămâne un traseu permanent pentru doritorii de plimbări în natură. Există și o parcare amenajată cu 200 de locuri, în zona de start a traseului. Pe viitor se dorește ca acest prim traseu să fie integrat într-un circuit de 55 km. Practic, aceasta este prima etapă, urmează ca traseul să fie legat cu pădurea Cernica și Tânganu, traversând DN3. Este un proiect pe care ni-l dorim și intenționăm să-l realizăm până la sfârșitul anului. Evident, pe o asemenea distanță, ne vom dori și organizarea de concursuri pentru toate vârstele, competiții la diverse niveluri, împreună cu partenerii noștri”, ne-a declarat Mihai Voicu, directorul DAS Pantelimon.

Înfrățiți cu orașul grecesc Serres

La Pantelimon a fost primită și vizita delegației orașului grecesc Serres cu care a fost semnat un acord de înfrățire. ”Pantelimon și Serres pornesc împreună pe un drum benefic pentru ambele localități, de sprijin reciproc, schimb de experiență și cooperare în domenii precum: administrația publică, educația, sportul, economia, agricultura, protecția mediului și dezvoltarea locală. Mulțumesc partenerilor noștri, pășim cu încredere în această colaborare și îi asigur de tot sprijinul nostru în dezvoltarea proiectelor dintre cele două orașe! Le doresc: ”Bun venit în Pantelimon”!”, a anunțat primarul Marian Ivan.