Opere de artă sculptate în marmură îmbogăţesc patrimoniul cultural al oraşului

Sculpturile din Tabăra de Sculptură organizată în orașul Chitila au prins viață. Lucrările artiștilor participanți au putut fi vizionate, pentru prima oară,  în dimineața zilei de joi, 11 noiembrie, în parcarea stadionului din localitate. După mai bine de o lună de muncă asiduă, cu iubire și dăruire, artiștii Cristian Ioan Pentelescu, Panaite Chifu, Carmen Tepșan, Adrian Curcan și Corneliu Tache au reușit să șlefuiască blocurile de marmură în opere de o înaltă ținută artistică. 

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 575

Modelând ­marmura cu pricepere și talent, acești mari sculptori ai țării noastre au creat la Chitila o oază de frumos care îmbogățește mintea și sufletul, și le leagă de tot ce e mai bun și mai înălțător. Lucrările unice, care te impresionează prin rafinament și originalitate, fac din Tabăra de Sculptură de la Chitila un eveniment de înaltă performanță artistică. Spunem aceasta pentru că sunt extrem de expresive și transmit din plin emoțiile și sentimentele maeștrilor. 

„Evenimentuleste organizat de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Pro­movarea Culturii Tradiționale Ilfov, în parteneriat cu Primăria Chitila. Mulțumim invitaților pentru prezență! Îi mulțumim omului de cultură Radu Boroianu, doamnei director al Centrului Cultural Ilfov, Alexandrina Niță, domnului primar Emilian Oprea, domnului viceprimar Costel Andrei, doamnei Ștefania Duminică, directorul Școlii «Ion Vișoiu», din localitate, și domnului comandant Florin Iordan. Și, nu în ultimul rând, mulțumim artiștilor Carmen Tepșan, Cristian Pentelescu, care este și coordonatorul acestei tabere de sculptură, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Corneliu Tache și tuturor celor care au ajutat la realizarea acestor cinci opere de artă care vor rămâne în patrimoniul orașului Chitila și al județului Ilfov”, a deschis evenimentul prezentatoarea acestuia.

Primarul Emilian Oprea a fost cel care a fost invitat să ia cuvântul, în deschiderea evenimentului

„Mă bucur că, în sfârșit, suntem la un vernisaj al unei tabere de sculptură pe care am avut intenția să o organizăm încă de acum trei ani. Din varii motive, nu a fost posibil. Dar acum, iată, printr-un efort al nostru, al autorităților locale, al Consiliului Județean Ilfov și al artiștilor care au venit și au creat aceste lucrări minunate în Chitila, reușim să ducem la bun sfârșit un gând frumos care, din punctul meu de vedere, reprezintă un început de drum. Ne dorim să continuăm această idee așa cum am continuat și celelalte proiecte, și mă refer aici la Festivalul de Film “Chitila Film Fest”, la tabăra de pictură, evenimente care se organizează în fiecare an în orașul nostru. Îmi doresc ca și Tabăra de Sculptură să devină o tradiție. Mă uitam la lucrările realizate și mă întrebam unde ar fi cel mai bine să le expunem. ­Consultându-mă cu domnul Radu Boroianu și cu arhitecții cu care se lucrează în oraș sunt convins că vom găsi locul potrivit pentru aceste frumoase realizări. Locul în care s-a lucrat nu a fost ales întâmplător. ­Ne-am dorit ca toți cei care au venit aici să vadă ce înseamnă creație și sculptură în marmură. Sunt convins că toți cei care au trecut pe aici s-au bucurat și au apreciat munca artiștilor care au lucrat la aceste opere de artă. Nu a fost simplu. S-a lucrat o lună și o săptămână în ciuda intemperiilor. Cu toate acestea, s-a lucrat intens, cu sârg și pasiune. Apreciez foarte mult modul în care artiștii au participat la realizarea acestui proiect și țin să le mulțumesc pentru asta. Sunt convins că lucrările pe care le expunem astăzi vor aduce un plus de valoare, în plan cultural, orașului Chitila și-l vor înfrumuseța. Țin să-i mulțumesc și domnului președinte al Consiliului Județean Ilfov, Thuma Hubert, care a fost de acord să începem acest proiect și doamnei director Alexandrina Niță, care ne-a fost aproape, și sperăm să continuăm să mergem pe acest drum frumos pe care am pornit”, le-a spus Emilian Oprea, primarul orașului Chitila, celor veniți la prezentarea lucrărilor taberei. 

La vernisajul taberei a fost prezentă și Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, care a rostit câteva cuvinte de apreciere la adresa artiștilor și a operelor create de aceștia. 

„Este o zi foarte importantă pentru județul Ilfov. De ani de zile încercăm să realizăm o tabără de sculptură. Ideea a venit de aici, de la Chitila și mulțumesc pentru asta deoarece aici chiar am găsit echipa care să poată să ducă la bun sfârșit acest proiect. Este în scopul Centrului Cultural pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov ca prin acțiunile pe care le desfășoară să îmbogățească patrimoniul cultural al județului și al localității. Cu aceste cinci lucrări îl vom îmbogăți cu adevărat. Sunt niște lucrări superbe. Cei cinci sculptori sunt adevărați profesioniști. Au multă experiență, au o măiestrie și un talent deosebit. I-am apreciat încă de când i-am cunoscut și, din acest motiv, am ales ca prima tabără de sculptură din județul Ilfov inițiată de noi să fie organizată cu acești profesioniști. Lucrările sunt cu adevărat deosebite. Noi îi admirăm pe înaintașii noștri și lucrările pe care le-au făcut. Suntem mândri de ei. Dar și noi trebuie să facem și să lăsăm ceva noii generații. Trebuie să se știe că acești oameni cu experiența și talentul lor au existat, au muncit, au creat lucrări de mare valoare care să fie apreciate peste ani și ani. Aceste personalități trebuie să rămână în memoria celor care vor urma”, a spus Alexandrina Niță.

Cristian Ioan Pentelescu, în calitate de coordonator al Taberei de Sculptură Chitila, ne-a oferit amănunte cu privire la modul în care s-au desfășurat lucrările. 

„În primul rând, doresc să felicit conducerea Primăriei și a Consiliului Județean, pe domnul primar Emilian Oprea și pe domnul viceprimar Costel Andrei, care au fost deosebit de cooperanți în ceea ce privește organizarea unui simpozion ce presupune o anumită logistică pe care nu o cunoșteau. Vă felicit și pe dumneavoastră, doamnă Alexandrina Niță, și pe colegii artiști pentru munca lor, mai ales că, trebuie să precizez, este muncă fizică, o muncă deosebită. În ceea ce privește lucrarea mea, aceasta este continuarea unei teme pe care am dezbătut-o în atelierul propriu. Mai am câteva variante ale acestei lucrări, în bronz și în marmură. Le găsiți pe pagina mea de Facebook”, ne-a spus Cristian Ioan Pentelescu. 

De altfel, toți artiștii participanți la eveniment ne-au vorbit despre lucrările lor. 

„A fost un simpozion organizat exemplar din toate punctele de vedere – locație, organizare, răspuns la cererile noastre. Nota 10, organizatorilor! 

Pentru realizarea acestei lucrări m-a inspirat locul. M-am gândit foarte mult la ceea ce se întâmplă aici și, înainte de a veni, m-am uitat pe hartă și am văzut unduirea lacurilor care sunt în jurul localității. De la formele acestea curbe ale lacurilor am pornit lucrarea. Am văzut și foarte multe clădiri noi, deci este un oraș tânăr, care crește, și am spus să pun și verticalitatea și unghiularitatea locurilor. Lucrarea se numește «Protector» și sper că va proteja locul. Este ideea protecției locului. De aceea am pus elemente ale acestui loc”, a spus artista Carmen Tepșan. 

De asemenea, artistul Adrian Curcan a realizat lucrarea „Poarta Universului”, care prezintă energia și materia în armonie cu evoluția omului. 

„Silueta lucrării este o siluetă de om. Ideea este de evoluție din energie și materie”, ne-a spus artistul Adrian Curcan. 

La rândul său, artistul Panaite Chifu a explicat că, “în situația în care se află România noastră și nu numai, și alte țări, acesta este un act de rezistență culturală formidabil”.

Îndemnând lumea ­să-și umple sufletul cu bucurie chiar și în aceste vremuri tulburi, cu adevăratele opere născute din măiestria sculpturii îmbinată cu arta, sculptorul a ținut să precizeze că „nu trebuie să ne lăsăm îngenunchiați de vremuri care sunt trecătoare dar, urmele vor fi clare și de nemutat de aici, dintre noi, din țara noastră”. 

„Este foarte important ce s-a întâmplat acum aici, nu numai pentru istoria locului, ci și pentru istoria națională. Sper că la un moment dat se vor face niște albume serioase în care se va regăsi și Chitila, cu autorii acestor lucrări. Legat de lucrarea mea, se știe că ființa umană are două componente. Cea mai importantă este cea spirituală, cealaltă e trupească și trecătoare. M-am gândit la spiritul nostru pentru că prin el trec toate sentimentele noastre, tot ceea ce trăim noi. Am realizat un spirit care suportă un fel de transformare artistică, un elipsoid. Pe el am pus niște constelații pentru că am convingerea că noi nu rămânem numai pe Terra ci că suntem niște entități care circulă prin Univers. Norul care îmbracă spiritul simbolizează problemele lui din această lume”, ne-a spus artistul Panaite Chifu. 

Cel de-al cincilea participant la eveniment, dar nu cel din urmă, Corneliu Tache, a realizat o lucrare ce reprezintă o cascadă care sugerează o cădere liniștită. Lucrarea se numește „Cascada Lucia”, fiind dedicată de autor atât publicului vizitator de la Chitila, dar mai ales unui suflet drag lui.     

Cum s-a născut acest proiect

Tabăra de sculptură de la Chitila este un proiect cultural inițiat și finanțat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Primăria Chitila. Tabăra a primit startul în data de 7 octombrie. Până la jumătatea săptămânii trecute s-a lucrat asiduu, indiferent de vreme. Marmura fost adusă de la Rușchița și a fost tăiată exact la dimensiunea pe care a cerut-o fiecare artist. Lucrările sunt de dimensiuni monumentale. Tematica a fost liberă, bazându-se pe intuiția și creativitatea artiștilor. Autorii sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu un portofoliu extrem de bogat. De altfel, aceștia sunt printre cei mai renumiți sculptori în marmură din România și nu numai, operele lor remarcându-se printr-o mare complexitate.