În 2007, PNL și PSD îl înfrângeau pe Traian Băsescu și propuneau actuala lege electorală, vot uninominal cu finalitate proporțională. La acea vreme Băsescu convoca referendumul pentru votul majoritar uninominal în două tururi de scrutin.
Scrutinul a fost invalidat așa că a fost nevoit să promulgea legea dorită atunci de guvernul Tăriceanu sprijinit de PSD.
Astăzi, așa cum s-a votat marți în plenul Senatului, PSD și PNL, la care s-a raliat și partidul antenelor, susțin cu totul altceva: votul majoritar uninominal într-un singur tur. Sunt chiar mai duri decât era Traian Băsescu în 2007, la referendum.
Explicația este foarte simplă. Acum USL este avantajată de acest sistem de vot. Trecând peste faptul neglijabil, că actualii guvernanți promiseseră că nu vor schimba Legea electorală chiar în anul scrutinului parlamentar, votul uninominal pur avantajează partidele mari, care pot obține din prima mai mult de 30% dintre voturi. Populația are nevoie de timp pentru a înțelege mecanismele de reprezentare în Parlament, iar modificările, chiar dacă sunt de substanță trec neobservate. Nu degeaba recomandă Comisia de la Veneţia ca regulile electorale să nu se schimbe cu cel puţin un an înainte de alegeri. În asemenea sisteme politice, partidele mici sau cele nou-create sunt zdrobite. Iar PSD şi PNL se consideră acum partide mari, aşa cum PDL era în 2007-2008 un partid mare. Azi, când PDL este creditat cu maximum 20% intenții de vot se opune din cauză că reprezentarea sa parlamentară va fi mai redusă decât voturile exprimate în favoarea sa. În plus modificarea legii este prezentată ca o realizare în binele poporului, ceea ce aduce un câștig la capitolul imagine.
Democrație e când decretează Ponta&Crin
Diferența între cele două sisteme constă în faptul că prin votul proporţional, voturile exprimate de cetăţeni pentru candidaţii din partidele înfrânte nu se ­pierd, ci se numără în contul partidelor lor, ceea ce face ca mai mulţi cetăţeni să fie reprezentaţi în Parlament în partidele de opoziţie. Prin votul uninominal într-un tur sau două, voturile exprimate în favoarea perdanţilor se aruncă la gunoi, iar la nivel naţional rămân nereprezentanţi foarte mulţi cetăţeni. Experţii citează des situaţia din Marea Britanie unde cu circa 30% din voturi, unul dintre ce­le două partide mari (laburist sau conservator) ajunge să obţină o majoritate de 60% în Parlament, dar lasă permanent pe dinafară orice partid nou, chiar dacă acesta obţine chiar şi peste 10% din voturi.
Sub umbrela democrației se poate prelua integral puterea
Tradus pentru România, PSD, PNL și PC dacă vor obține 30-35% din voturi vor controla autoritar Parlamenul unde vor ocupa circa 60 – 70% dintre fotolii. Pentru că dacă în­tr‑un colegiu, candidatul care obține din primul tur cel mai mare număr de voturi accede este declarat învingător, chiar dacă a obținut să zicem doar 15% din totalul voturilor valabil exprimate. Restul candidaților sunt respinși, la fel ca și voturile care le-au fost acordate. Deci, dacă la urne se prezintă jumătate dintre alegătorii cuprinși pe liste, primul ia 15%, în realitate el reprezintă interesele a numai 7% dintre alegători. Restului de 93% li se refuză prin acest sistem prezentat de Ponta și Antonescu drept cel mai democratic, dreptul de a fi reprezentați în cel mai înalt for al țării. Uninominalul forte al lui Ponta şi Antonescu va permite ruperea USL fără periclitarea stabilităţii guvernamentale: fie PSD rămâne singur la guvernare, dacă Victor Ponta reuşeşte să convingă, fie PNL se împacă cu PDL şi formează împreună guvernul cu binecuvântarea lui Traian Băsescu. Şansele sunt jumi-juma. Deocamdată legea a trecut de Senat. Urmează Camera Deputaților unde s-ar putea să fie modificată. (L.G.)