Valeriana este o plantă folosită în medicina naturistă, pentru că are nenumărate efecte benefice asupra organismului.
Crește de obicei în locuri umede, păduri, la marginea apelor sau în zonele de deal. Această plantă are tulpina înaltă de aproximativ 2 m, iar florile sunt mici și grupate, de culoare roz-lila.
Plantele de valeriană au în compoziție foarte multe substanțe active: ulei volatil, acid izovalerianic, acid cafeic, rășini și glucide. Aceste ingrediente acționează asupra organismului și calmează spasmele, insomnia, sau stările de agitație.
Datorită proprietăților sale deosebite, valeriana este folosită pentru a trata o varietate de probleme de sănătate:
- îmbunătățește calitatea somnului;
- acționează împotriva problemelor digestive;
- calmează crampele și sindromul colonului iritabil;
- combate stările depresive și problemele cardiace;
- alungă atacurile de panică;
- adjuvant în simptomele sindromului premenstrual.
În scop medical, valeriana se găsește sub formă de pastile, picături sau tinctură. Tinctura este cea mai folosita metodă de tratament, însă doza optimă este diferită la adulți și copii.
Valeriana te ajuta sa scapi de stările de insomnie
Valeriana este un sedativ natural. Datorită proprietăților calmante, valeriana este o plantă des utilizată pentru a trata insomniile. Atâta timp cât se respectă doza recomandată, nu vor apărea efecte adverse, dimpotrivă, calitatea somnului poate crește considerabil. Valeriana poate fi consumată cu 30-60 de minute înainte de culcare sub formă de ceai cald sau tinctură.
Valeriana pentru dureri digestive
Cu ajutorul valerianei poți uita de durerile gastrice. Ceaiul de valeriană acționează împotriva spasmelor, de aceea este recomandat în tratamentul acestor afecțiuni.
Pulbere din rizomi de valeriană pentru colon iritabil
În cazul colonului iritabil se recomandă o cură de cel puțin o săptămână cu ceai de valeriană și fenicul.
Valeriana pentru bolnavii cu aritmii cardiace și alte boli de inimă
Persoanelor care suferă de tulburări cardiace, li se recomandă să consume cel puțin 100-200 mg de valeriană, de două ori pe zi.
Valeriana alungă stările depresive
Uleiul volatil conținut de valeriană are proprietăți calmante și acționează împotriva stărilor de anxietate. Tinctura sau infuzia de valeriană sunt remediile recomandate pentru a combate aceste afecțiuni.
Adjuvant natural în sindromul premenstrual și pentru crampe în timpul menstrelor
În cazul crampelor foarte puternice din timpul menstruației, sunt indicate băile calde cu valeriană sau tratamentul cu valeriană sub formă de tinctură.
Deși este o plantă medicinală cu multiple beneficii pentru organism, necesită anumite precauții. Extractul de valeriană nu este indicat în sarcină sau copiilor.
Ce efecte adverse (secundare) poți avea de la consumul de valeriană?
Consumul în exces de valeriană poate cauza dependență sau stări de greață. Ca să obțineți efectele terapeutice dorite, este bine să respectați cantitatea indicată de medicul curant.