Primarul Marian Oancea în fața grădiniței din Tâncăbești

⬤ Autobuzele RATB vor circula, din nou, prin comuna Snagov

Snagovul, una dintre cele mai pitorești localități ilfovene, este pe mâini bune. Atât primarul Marian Oancea, cât și membrii Consiliului local, fac eforturi pentru a crește nivelul de trai și civilizație al locuitorilor comunei. Deși, în anii trecuți, bugetul local a fost grevat de datorii imense, situația s-a redresat, iar edilii au putut să investească în proiecte benefice pentru snagoveni.

Articol apărut în ediția print a Jurnalului de Ilfov nr. 376

Prima veste bună pe care ne-a dat-o primarul este aceea că, până la sfârșitul anului, autobuzele RATB vor începe să circule prin Snagov. „Am reușit să ne întâlnim cu primarul comunei Nuci și cu primarul de la Gruiu și am stabilit să înființăm o asociere, pentru a susține împreună transportul cu mijloacele RATB. Mai trebuie să ne întâlnim și cu primarul Baloteștiului și, dacă va fi de acord, vom împărți valoarea facturii pentru transportul public între cele 4 primării. Dacă nu, oricum noi trei suntem hotărâți să ne asociem și să introducem transportul RATB în Snagov și în celelalte două comune amintite. Așadar, vom reintroduce linia 444, cu traseul Moara Micșunești – Piața Presei Libere. Prețul unei călătorii va fi de 1 leu și cincizeci de bani, iar primăriile asociate, împreună și cu Primăria Capitalei, vor plăti diferența până la costul total al cursei. Un preț excelent pentru snagoveni, care acum plătesc 7 lei la maxi-taxi, pentru a ajunge la București. Autobuzele vor circula la un interval de o oră”, ne-a informat, cu vădită bucurie, Marian Oancea.

Stația de epurare a fost preluată de primărie

O altă veste de bun augur este aceea că, pe data de 1 noiembrie, Primăria Snagov va prelua stația de epurare de la Siliștea Snagovului în administrare și operare (discuția a avut loc pe 31 octombrie – n.r.), urmând ca, ulterior, când se va hotărî aceasta, să fie preluată de operatorul Euro Apavol. „De altfel, în cadrul asocierii noastre cu operatorul Euro Apavol, Snagovul are alocată suma de 25 de milioane de lei, destinată extinderii rețelelor de apă și canal în toată comuna. Așadar, primul pas al acestei investiții a fost realizat! Vorbim de 4 milioane de euro, valoarea investiției în stația de epurare. Iar începând cu anul viitor, vom demara și proiectul cu Euro Apavol”, a adăugat edilul.

Stația de epurare este proiectată în sistem modular care ar putea susține până la 50.000 de locuitori. În prezent ea poate deservi un număr de 11.500 de locuitori, dar există posibilitatea de a mări această capacitate. În acest moment, în comună locuiesc, oficial, 7.600 de cetățeni, dar în mod real Snagovul are cam 10.000 de locuitori. Se întâmplă asta, deoarece nu toți au documente de identitate pe adresele din comună.

„Avem acum 3.000 de branșamente la stație, și cred că, până la sfârșitul anului viitor, vom mai avea încă 500 de abonați, ținând cont de faptul că am extins rețeaua de canalizare, anul acesta, pe străzile Griviței, Plopilor, Gladiolelor, Zorelelor  și am dat drumul stației de pom­pare intermediară, de pe strada Nuferilor. Stația de epurare a devenit  ope­ra­țională încă din luna august și în toată această perioadă au fost efectuate probe, împreună cu constructorul, iar acum este predată Primăriei Snagov. Constructorul va asigura mentenanța stației pe o perioadă de 5 ani”, ne-a precizat primarul.

Investiții binevenite în satul Tâncăbești

Și pentru locuitorii satului Tâncăbești veștile sunt bune. Marian Oancea ne-a informat că a fost extinsă grădinița cu încă o sală de clasă și s-a construit o minisală de sport pentru școala „I.C. Băicoianu”. Totodată, a fost amenjat un spațiu comercial într-o aripă a căminului cultural din sat, unde, în scurt timp, un întreprinzător din Tâncăbești, Terteacă, așa cum îl cunosc tâncăbeștenii, își va muta magazinul cu produse alimentare și nealimentare care, în prezent, funcționează într-o clădire veche, necorespunzătoare pentru o astfel de activitate. „Pentru acest spațiu întreprinzătorul va plăti chirie către primărie și va comercializa produsele sale în condiții civilizate. Vechea construcție va fi demolată, iar pe terenul rămas liber primăria va amenaja un parc de agrement pentru locuitorii din Tâncăbești”, ne-a explicat Marian Oancea.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o societate specializată, prin care se va realiza mo­dernizarea și reabili­ta­rea spațiului în care își desfășoară activita­tea medicul de familie din satul Tâncăbești. Pentru această lucrare  a fost alocată o sumă de 300 de mii de lei.

„Lucrările vor începe încă din acest an și vom avea un spațiu pentru medicul de familie, pentru farmacie și pentru un cabinet stomatologic. Toată acea zonă va fi reamenajată și va arăta la standarde normale. Vă invităm, în primăvara anului viitor, să vedeți cum va arăta acel spațiu, după lucrările efectuate pentru reabilitarea lui”, ­ne-a spus primarul.

De Paști, Ghermăneștiul va avea o școală nouă

El ne-a vorbit și de situația școlii din Gher­mănești. Am aflat că s-a finalizat și licitația pentru continuarea lucră­rilor. „În acest moment suntem în perioada de evaluare a ofertelor, iar până pe data de 9 noiembrie vom desemna câștigătorul. La această licitație au fost înscrise 6 societăți. Ne dorim și preconizăm ca anul viitor, de Paști, să terminăm lucrările la această școală”, ne-a precizat Marian Oancea.

Edilul ne-a mai povestit și despre concursul de proiecte la care au participat elevii de la școala din Ghermănești. Și anume, Marian Oancea le-a cerut copiilor să realizeze un desen sau o machetă cu privire la modul în care își doresc ei să arate spațiul din curtea școlii, atunci când vechea clădire va fi demolată. „Am rămas impresionat de lucrările lor și m-am hotărât se le pun în aplicare ideile. Din majoritatea lucrărilor a reieșit faptul că cei mai mulți elevi își doresc un miniteren de sport, multifuncțional, unde să poată juca fotbal, handbal, baschet sau tenis. De aceea, am hotărât, împreună cu comisia de evaluare a acestor lucrări, să realizăm o expoziție în holul casei de cultură, iar drept recompensă am hotărât să invităm, la serbarea de Crăciun, trupa Zurli.

Liceul va primi finanțare de la CJ Ilfov

Și situația liceului din Snagov este pe cale de a fi rezolvată. Primarul ne-a anunțat că a avut mai multe întâlniri cu președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care a promis că va ajuta primăria cu suma de 2 milioane de euro pentru construirea noii clădiri a liceului „Mihail Sadoveanu”, din Snagov. „Iar noi, din alte resurse, să reușim să terminăm sala de sport și căminul pentru elevi. Și ca o noutate, ne-am dori acolo și un bazin de înot semiolimpic, astfel încât să creăm un campus școlar modern, pentru că îmi doresc foarte mult să ridicăm ștacheta învățământului, la Snagov”, a adăugat primarul.