Marele Trofeu a revenit copiilor de la  Grădinița „Rița Gărgărița”, din Brănești

Festivalul regional al preșcolarilor „Zâmbetul copilăriei” a ajuns la a XIV-a ediție, iar anul acesta a primit și titulatura Anișoara Ciobanu, în memoria inspectorului școlar care a inițiat, în urmă cu mai mulți ani, acest frumos eveniment, dar care a plecat prea devreme dintre noi.

Articol apărut în nr. 354 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Marți, 30 mai, la Centrul Cultural ”Ion Manu”, din Otopeni, s-a des­fășurat spectacolul de gală, ce a reunit crema gră­dinițelor ilfovene. Peste 30 de grupuri de copii ta­lentați de grădiniță au evoluat pe scenă, dovedind, încă o dată, că în spatele lor este foarte multă muncă, sprijin și încurajare. Deși artiștii aveau numai câțiva anișori, am asistat la adevărate exemple de profesiona­lism pentru că, uneori, mai sărea un pantofior, mai cădea o băsmăluță sau lipsea o parteneră. Dar micile vedete au evoluat impecabil, ducând la bun sfârșit întregul moment pentru care s-au pregătit luni în șir.

Trebuie menționat că pregătirile pentru acest festival încep odată cu trecerea în noul an. Fiecare ediție a „Zâmbetului copilăriei” atrage atenția pentru implicarea educatorilor, a părinților și mai ales a copiilor care se întrec la toate categoriile de dans, teatru, muzică vocală și instrumentală și apar pe scenă în costume superbe.

Anul acesta, au participat la concurs, 1.059 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, de la grădinițele de stat și private din județele Ilfov, Călărași și din București. Ar fi fost mai mulți doritori, așa cum ne-au explicat organizatorii, având în vedere că festivalul a căpătat caracter regional, dar distanțele și costurile sunt încă prea mari pentru artiști și părinții lor.

Din cauza întinderii județului Ilfov, autoarea proiectului, inspectorul de specialitate Anișoara Ciobanu, alături de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Direcţia de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Ilfov și primăriile care susțin proiectul, a hotărât ca județul să fie împărțit în zona de sud și cea de nord. Anul acesta, concursul efectiv s-a desfășurat pe 23 mai la Măgurele, unde au participat 39 de grupuri și pe 24 mai la Otopeni unde s au întrecut 50 de formații.  

În final, s-au desemnat 45 de premii întâi, 29 de premii doi și restul, premii trei. Practic, toți copiii au fost premiați. În gală au evoluat 33 de numere, toate premiul întâi, fiind acordate și 11 premii speciale pentru originalitate, costumație, decor și originalitate. Marele trofeu al Festivalului a fost acordat de Alexandrina Niță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Ilfov. Trofeul Festivalului a revenit copiilor care au dansat „Hora primăverii”, de la Grădinița „Rița – Gărgărița” din Brănești, pentru participarea la secțiunea Potpuriu Româ­nesc, sub îndrumarea educatoarelor Grigore Maria, Chiripuci Georgiana, Marin Doina, Constantin Sorina, Zamfir Cristina, Hariton Cristina, Drumea Mariana.

Premii speciale au fost acordate pentru: „Ur­suleții Somnoroși” de la Grădinița nr. 1, Otopeni – cu dans modern, „Mugurel de Roșu Chiajna” – de la Grădinița „Doamna Chiajna” – cu dans popular Suită Oltenească, formația „Moroșenii”, de la Grădinița nr. 2, din Măgurele, cu dans popular „Maramureșul răsună”, Ilinca Niță, în vârstă de 6 ani, de la Grădinița ­„Happy Days”, care a interpretat Jerygonza, ”Brâu­lețul vesel”, de la Grădinița ”Aricel” Călărași – cu dansul popular „Boiereasca”, Albinuțele de la Grădinița nr. 2, Voluntari – cu Dansul Păpușilor, Darius Tone, de la Grădinița nr. 1 Dragomirești Deal – pentru „Amintiri din Copilărie”, ”Piticii voinicei”, de la grădinița ”Voinicel”, Chitila – pentru Etno Hora, ”Românașul”, de la Grădinița nr. 1, Dra­gomirești Deal – cu Dans Popular, Isabel Ioniță, de la Grădinița nr 73 din București – cu dansul tematic „Cenușăreasa” și Andra Maria Nedelcu, de la Grădinița nr. 1 Otopeni – pentru interpretare la ­pian.