Casa Corpului Didactic Ilfov din Brănești a fost gazdă primitoare, la primele ore ale zilei de 11 martie, pentru participanții, organizatorii, partenerii şi oaspeții, ce au venit la simpozionul prilejuit de o nouă ediție a Festivalului Cucilor din Brănești, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Brănești, împreună cu Asociația Culturală Brănești, Consiliul Județean Ilfov și numeroși parteneri.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 443, ediția print
Oaspeții au fost întâmpinați într-un cadru festiv, au primit diplome de participare și cadouri, iar organizatorii au făcut o scurtă prezentare a tradiției Cucilor. Ca de obicei, au participat și reprezentanți ai Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean, ai centrelor culturale, ai muzeelor Țăranului și Satului, ai liceelor și ai altor oficialități de pe raza comunei și a județului Ilfov, dar și instituții culturale la nivel național. Prof Marius-Ovidiu Sebe, președintele Asociației Culturale Brănești, a deschis astfel marea sărbătoare a comunității din localitatea Brănești, un carnaval popular, al bucuriei, al prieteniei, al multiculturalității și interculturalității, un carnaval al renașterii naturii și al bucuriei primăverii. El a dat cuvântul prof. Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov, gazda întâlnirii: ”Cu fiecare primăvară adusă de cuci, emoțiile mele cresc și mai mult. Cucii rămân un eveniment excepțional și cel mai important din viața comunității brăneștene. Este și cel mai important eveniment al CCD și mă bucur că am avut o contribuție la promovarea acestui obicei”. Directorul Florin Petrescu a pregătit de altfel și câteva secvențe din istoricul întâlnirilor specialiștilor, la CCD Ilfov, începând cu 2005, o poveste în imagini a ceea ce s-a întâmplat în această instituție de când sediul său s-a stabilit în Brănești, activități printre care și revigorarea și promovarea acestui obicei al Cucilor, care face diferența dintre Brănești și alte comunități.
”O sărbătoare pentru localitatea noastră”
Primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, a mulțumit grupurilor participante și a menționat că trebuie să înceapă cu mulțumirile deoarece organizarea unui astfel de festival nu este ușoară, în afara partenerilor, cât și colegilor din primărie, Casei Corpului Didactic, dar și Consiliului Județean Ilfov care, prin Direcția de Promovare a Culturii, respectiv directorul Alexandrina Niță, a ajutat la realizarea acestui eveniment, în fiecare an. Vorbind despre comuna Brănești, edilul a reamintit că are 10.000 de locuitori care de abia așteaptă să vină primăvara să se apuce de muncă. ”Așteptăm bugetele. Sper ca astăzi să fie o zi de sărbătoare pentru localitatea noastră. Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc primarului din Puhoi, Petru Frunze, comuna înfrățită cu Brănești, din Republica Moldova, care a venit cu o grupă de oameni din sat ce își dorește să vadă obiceiurile noastre”, a mai spus primarul.
Primarul comunei Puhoi, Petru Frunze, a mulțumit, la rândul său, pentru invitație spunând că este un eveniment deosebit care promovează cultura și tradiții ale străbunilor, lucruri bune ce ne adună pe noi astăzi. Pentru că urmărește de câțiva ani Festivalul Cucilor, Ana Maria Stănescu, de la Institutul Național al Patrimoniului, a venit cu un film, pe care l-a intitulat reportaj, în care a surprins câteva imagini despre preocupările legate de aceste tradiții, menționând că întotdeauna s-a simțit la Brănești, ca acasă. Aceasta datorită sprijinului primit pentru cercetarea etnologică spre valorificarea patrimoniului cultural imaterial local. ”Am pregătit un film etnologic cu valoare documentară, rezultat în urma cercetărilor dintre anii 2013 – 2018. Am încercat să mergem în teren, să obținem informații despre cum se confecționează măștile tradiționale din Brănești, în cele două impostaze de cuc și cucoaică”, a explicat specialistul.
Fenomenul cucilor, monedă care nu se devalorizează niciodată
”Un prieten de nădejde” al tradiției Cucilor, Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gustin, a spus că se simte ca într-o familie dragă, la Cuci: ”De fapt, purtătorii acestor chipuri care, încet, încet se metamorfozează, devin mai multe, ceea ce înseamnă că această emblemă identitară a Brăneștiului, surprinzător, la doi pași de București, continuă să dea acestei localități unicitate. Este un fenomen care este puternic înrădăcinat în conștiința locuitorilor, dar nu ar fi fost destul fără intelectualitatea, împreună cu autoritatea locală, și aici îl menționez pe dl. primar Cismaru, care are o contribuție extraordinară în această intenție de promovare de impunere în plan cultural a unei identități cu totul diferită de ceea ce există în lumea tradițiilor și a ritualurilor în România. Este în același timp un fenomen dincolo de ceea ce înseamnă interesul specialiștilor. O direcție o reprezintă felul în care comunitatea este conștientă, își asumă și continuă acest tip de valoare de patrimoniu imaterial, pentru că este o politică UNESCO, o politică de stat, este acel tip de monedă care nu se devalorizează niciodată. Și de aceea, Ziua Cucilor a devenit una din căile prin care dvs. vă impuneți pe plan național, dar și european”.
Pentru că este evidentă implicarea și importanța instituțiilor de învățământ în acest festival și în ceea ce însemană promovarea tradițiilor, inspectorul școlar general al județului Ilfov, Florentina Costea, a declarat, la rândul său: ”Nu pot începe decât prin a-l felicita pe dl. primar pentru amploarea evenimentului, în primul rând, și după aceea pentru organizare și desfășurare. Amploare, pentru că anul trecut am fost pentru prima dată aici și mi s-a părut extraordinar faptul că la festival participă de la copii de grădiniță, până la persoanele cele mai în vârstă din localitate. Școala nu poate să fie decât prezentă în toate aceste manifestări și ne bucurăm că astfel demonstrăm și noi că nu facem doar educația aceea din clasă, ci și o educație culturală, o educație în ceea ce privește tradiția și arta. Și chiar avem cu ce să ne mândrim. Ne bucurăm că directorii, profesorii, diriginții au preluat activitatea, și inclusiv cei mai mici de la grădinițe. Felicitări tuturor participanților și organizatorilor”.
Prof. Marius-Ovidiu Sebe a continuat cu prezentarea grupurilor și invitaților la festival, menționând că la paradă participă 15 grupuri, din care nouă au fost invitate din țară și din Bulgaria. Cu ajutorul primarului Niculae Cismaru, prof. Sebe a oferit diplome de participare la festival și cadouri, tuturor reprezentanților grupurilor și instituțiilor partenere, ocazie cu care participanții au făcut scurte prezentări și au adresat gazdelor cuvinte de mulțumire.