Cel mai ieftin teren arabil din Europa este în România, potrivit Eurostat. Un hectar de teren arabil în România costă în medie 1.958 euro.

În medie, Țările de Jos au înregistrat cel mai scump preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil în UE în 2016, (63.000 euro/ha). Cu toate acestea, printre regiunile UE pentru care sunt disponibile date, prețul cel mai mare pentru terenurile arabile este în regiunea Liguria din Italia (o medie de 108 000 euro/ha).

Prețul pentru un an al arendării unui hectar de teren agricol (arabil sau pășuni permanente) variază, de asemenea, în mod clar între statele membre și regiunile din statele membre. Astfel, cea mai scumpă  chirie pe hectarul de teren arabil este în Țările de Jos (o medie de 791 euro pentru un an), cea mai mare medie regională din Flevoland (NL) fiind aproape de două ori mai mare decât media națională (1.536 euro pe an). Cea mai mică arendă este în Letonia (46 euro pe hectar pe an), deși cele mai ieftine terenuri din UE pentru închiriere au fost Mellersta Norrland și Övre Norrland în Suedia (ambele 28 euro pe hectar pe an).

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.395