Reprezentanţa în România a grupului japonez Makita, producător de scule electrice, a organizat pe 16 mai, la Brănești, ceremonia de punere a pietrei de temelie pentru o nouă unitate de producție.

La ceremonia de începere a săpăturilor la Fabrica Makita EU – Proiect Faza 4, din Brănești, au participat: Marius Cristian Ghincea – prefect al județului Ilfov, Irinel Scrioșteanu – administrator public al Județului Ilfov, Cornel Stancu – viceprimarul comunei Brănești, Rusică Velicu – Consilier – Consiliul Local al Comunei Brănești, Mihaela Nedelcu – arhitect șef – Primăria Comunei Brănești, Shinichi Fukatsu – administrator – Makita EU SRL, Gabriel Anghel – director executiv – Makita Eu SRL, Hidekazu Tamai – președinte Tamai Design Japonia, Minoru Mizuno – director Tamai Design Japonia, Masayuki Takinami- președinte Takenaka Europe GmbH, Hideki Kitaori – director general Takenaka Europe GmbH Romania, Shuji Goto – director executiv Takenaka Europe GmbH Romania și Hideki Tohyama – manager proiect Takenaka Europe GmbH Romania.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.404

Ritual de sfințire, pentru îmbunarea zeilor

Shinichi Fukatsu, preșe­din­tele companiei Makita România a precizat că realizarea Fazei IV a fabricii Makita România este o năzuință mai veche, plănuită de ani buni. ”Sunt extrem de fericit că am ajuns, în sfârșit, la ziua în care să putem organiza ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcție pentru noua clădire. Acest lucru a fost posibil numai datorită dumneavoastră tuturor, persoanelor implicate în acest proiect, și țin să vă adresez pe această cale cele mai sincere mulțumiri pentru sprijinul acordat. Din perspectiva noastră a grupului Makita, Europa este cea mai mare piață de desfacere. Fabrica Makita România este fabrică cheie pentru piața europeană. Pe umerii ei apasă așteptările care vin odată cu acest rol. Am ajuns la acest grad de dezvoltare tocmai pentru a ne ridica la nivelul acestor așteptări și doresc să transmit pe această cale că suntem deschiși și dorim să depunem eforturi susținute, astfel încât să putem contribui la dezvoltarea economică și socială a zonei”.

Ceremonia de inaugurare a lucrărilor a presupus un ritual de sfințire a celor patru colțuri ale temeliei, la origine un ritual religios, care constă în depunerea de ofrande de alcool, orez și sare, cu scopul de a îmbuna zeii, astfel încât clădirea să fie construită în siguranță și pământul din zonă să se bucure de belșug. Ceremonia de miercuri, 16 mai, a constat în aruncarea, în cele patru colțuri ale muntelui de nisip ce simboliza viitoarea clădire, a unui pumn de nisip sfințit adus de la un templu din Japonia, în care își au sălașul zeii care protejează sediul companiei Makita. Ulterior, a fost oficiată ceremonia de săpare a nisipului care marchează începutul săpăturilor în vederea ridicării noii clădiri.

Prefectul Marius Cristian Ghincea a reamintit tuturor celor prezenți că povestea firmei Makita România începe în anul 2000, ”făcând astăzi parte din istoria de peste un secol a acestei prestigioase firme din Țara Soarelui Răsare. Este o onoare pentru mine faptul că Japonia, o țară cu o istorie atât de veche și bogată este astăzi pe pământul românesc. Am avut deosebita plăcere să vizitez fabrica Makita în urmă cu o lună. Investiția la care astăzi suntem martori are pentru mine o bucurie și un motiv aparte. Capitalul investit astăzi, în România, este un motiv de bucurie dar nu este cel mai important. Taxele plătite cât și noile locuri de muncă reprezintă un motiv de bucurie, dar nu este cel mai important. Cel mai important din punctul meu de vedere este că firma japoneză Makita a scos la lumină cultul muncii pentru poporul român peste care se așezase un praf destul de gros în perioada comunistă. Pentru românii care lucrează aici fraza «lasă că merge și așa» a ieșit din vocabular”.

Investiție de 50 de milioane de euro

Administratorul public al Ju­dețului Ilfov, Irinel Scrioșteanu, a citat un editorial al Ziarului Financiar, al cărui mesaj îndeamnă primarii și șefii de județe să întindă covorul roșu investitorilor, indiferent că sunt străini sau români, alternativa fiind ca orașele și zonele să ajungă o ruină din care tinerii vor fugi. ”Cred că autoritatea locală exact asta trebuie să facă. Să se implice și să găsească cele mai bune căi de comunicare și de sprijin pentru mediul de afaceri. Numai astfel poate contribui la creșterea economică a comunității pe care o administrează și, implicit, la majorarea veniturilor bugetare care pot fi folosite pentru modernizarea și dezvoltarea urbei. Toate acestea au fost prevăzute în Strategia de dezvoltare a județului Ilfov”, a precizat Scrioșteanu, adăugând că cei de la Consiliul Județean Ilfov sunt călăuziți de un vechi proverb japonez care spune că ”acțiunea fără viziune este un coșmar, iar viziunea fără acțiune e doar un vis!”.

Hidekazu Tamai – președinte Tamai Design Japonia – a adresat mulțumiri pentru eforturile depuse și pentru bunăvoința arătată. ”Fără cooperarea dumneavoastră nu am fi ajuns să organizăm ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcție”, a menționat oficialul nipon.

Gabriel Anghel – director executiv – Makita Eu SRL ne-a explicat că firma produce, în prezent, 400.000 de mașini electrice pe lună. ”Trebuie să ajungem la 500.000, cu spațiile deja existente, până în luna iulie a acestui an. Noua clădire trebuie să ridice producția, în primă fază, adică august 2019, la 700.000 de mașini electrice pe lună. Perspectiva, la funcționarea completă a noii investiții, este de 1 milion de mașini electrice, lunar. Volumele foarte mari decurg din strategii corporatiste. Europa reprezintă 40% din cifra de afaceri globală a Makita, în condițiile în care cifra de afaceri  globală pe precedentul an fiscal a fost de 37 miliarde de dolari. Și atunci, în final, aceste volume de produse trebuie să se nască în interior, adică în Europa. Structura de producție are trei entități, România, cea principală și coordonatoare, iar această entitate este pregătită și să acopere necesarul Africii de Nord, în momentul în care acele piețe vor fi maturizate. Makita Romania funcționează în prezent cu 1.300 de angajați, pentru anul 2020, estimându-se dublarea acestui număr.”

Potrivit oficialului român, investiția în noua unitate de producție, incluzând instalațiile care să facă funcțională clădirea, depășește 50 de milioane de euro. Construcția la debut este estimată la o valoare de 33 de milioane de euro.

Corporaţia japoneză Makita este lider mondial în producţia și furnizarea de scule electrice profesionale, scule pneumatice și mașini pentru păduri, parcuri și grădini. Prin cele trei mărci promovate (Makita, Dolmar și Maktec), holdingul este prezent pe cinci continente și asigură producția destinată pieței globale. Producția se realizeaza în fabricile situate în Japonia, China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Brazilia și Germania.

Makita România a fost fondată în 2000 ca unic reprezentant pe piața din România al Corporației Makita, distribuţia pe piața românească realizându-se prin intermediul unei reţele de peste 200 de parteneri.