Europarlamentarul Gabriela Zoană, vicepreședintele  Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, i-a solicitat cu fermitate comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, subvenții la fel de mari pentru fermierii români egale cu acelea de care beneficiază fermierii francezi sau alți agricultori din state vechi membre UE.

„În plenul de la Strasbourg a avut loc dezbaterea pentru viitorul sectorului alimentar și agricol. În calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am solicitat comisarului Phil Hogan subvenții egale pentru agricultorii români cu cele pe care le primesc agricultorii francezi, necesitatea menținerii bugetului viitoarei Politici Agri­cole Comune și cei doi piloni.

Banii din bugetul UE destinaţi agriculturii au transformat Uniunea
într-unul dintre cei mai mari producători de bunuri agro-alimentare la nivel mondial, dovadă clară că trebuie să menţinem acelaşi buget PAC și cei doi piloni”, a scris europarlamentarul român Maria Gabriela Zoană, după finalizarea dezbaterilor, pe pagina sa oficială de Facebook.

Gabriela Zoană se opune plafonării subvențiilor

Politicianul a mai sus­ținut în intervenția sa din Parlamentul European că se opune plafonării plăților directe la o anumită sumă, măsură care ar lovi în fermele mari. „Da, este nevoie de o finanțare orientată pentru fermele mici și mijlocii, dar și fermele mari au nevoie de o finanțare adecvată. Nu sunt de acord cu plafonarea nivelului subvențiilor şi recomand ideea de a avea o plată redistributivă mai accentuată. Dacă majoritatea statelor membre vor vota pentru plafonare, atunci mă voi exprima ferm pentru plafonare voluntară. Pe partea de convergență externă, trebuie să ajungem la o egalizare a plăților directe între fermierii europeni.

Raţiunea care a fost avută în vedere la stabilirea cuantumului diferit al subvenţiilor între fermierii europeni, respectiv costurile de producţie diferite de la o ţară la alta, nu mai este de actualitate. Petrolul, utilajele agricole, hrana muncitorilor, pesticidele folosite în agricultură, forţa de muncă, toate au acum aceleaşi preţuri în toate statele membre UE. Pentru ca fermierii europeni să aibă șanse egale pe piața internă a Uniunii, trebuie ca fermierul român să aibă aceeaşi subvenţie cu fermierul francez, nu jumătate cum se întâmplă astăzi”, a adăugat europarlamentarul.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.408