Unică prin frumuseţea şi atmosfera duhovnicească, Mănăstirea Ţigăneşti este, de secole întregi, o adevărată cetate a credinţei şi mântuirii sufletelor creştinilor din Ciolpani şi din toate colţurile ţării. Caldă, primitoare, îmbogăţită cu o arhitectură splendidă şi împodobită frumos cu icoane luminoase care tămăduiesc în mod miraculos, aşezarea sacră de pe malul „Lacului Maicilor” a trezit, şi anul acesta,  admiraţia iubitorilor de pace, armonie şi preţioase învăţături creştine, în ziua marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului.

Articol apărut în nr. 416 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Impresionaţi de frumuseţea locului şi de felul în care maicile reuşesc să păstreze sfinţenia aşezării monahale, am revenit şi noi, cu aleasă bucurie, la hramul Mănăstirii Ţigăneşti, miercuri, 15 august. Încă de la intrarea pe porţile lăcaşului, ceva parcă ne spunea că vom păşi într-o altfel de lume, una în care ordinea, spiritualitatea şi natura îşi dau mâna pentru a ne oferi un cadru sublim, din care cu greu o să mai vrem să ieşim. Din primele clipe petrecute în sânul aşezării sacre, rugăciunile au început să țeasă în inimile noastre numai frumuseţe şi iubire.  Iar momentele de suflet s-au scurs lin până la orele târzii ale după-amiezii.

Popas de suflet şi rugăciune

Ca în fiecare an, la praznicul Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Ţigăneşti, din Ciolpani, ne-am bucurat de o zi specială, binecuvântată cu daruri duhovniceşti netrecătoare. Un eveniment religios deosebit, încununat cu înţelepte cuvântări şi cântări bisericeşti superbe, ne-a adus mai aproape de Dumnezeu. Maicile şi surorile care vieţuiesc în sfânta mănăstire, preoţi delegaţi ai Patriarhiei Române, coordonaţi de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop – Vicar Patriarhal, alături de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, au săvârșit un praznic Împărătesc pe care ­l-au împărtășit cu mare bucurie creștinilor de pretutindeni. O slujbă unică prin frumuseţea şi atmosfera duhovnicească ­ne-a mângâiat duios sufletele îngreunate de tulburările vieții. Printre cei ce ­s-au împărtășit cu bucuria marelui praznic s-au aflat și Bogdan Călin, primarul comunei Ciolpani și viceprimarul Ilie Ioniță.

„Folosim acest prilej pentru a mulțumi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a delegat la acest minunat praznic al Adormirii Maicii Domnului să venim și să înfrumusețăm sărbătoarea hramului acestei sfinte mănăstiri cu slujire și cuvânt arhieresc. Felicităm obștea monahală care se ostenește ca această mănăstire să fie o candelă aprinsă de rugăciune pentru tot neamul nostru, să fie un loc unde se săvârșește misiune și chemare către Mântuitorul nostru Iisus Hristos, unde credincioșii obosiți de zarva orașului vin să găsească aer curat, un lăcaș de cult îngrijit și plin de flori care amintesc de Raiul cel frumos al Dumnezeirii cel pregătit nouă la vremea cea de apoi! Îi felicităm pe toți credincioșii, pe toți ctitorii donatori și binefăcătorii care au avut bucuria și dragostea de a participa astăzi la această Sfântă Liturghie! Maica Domnului să ne fie tuturor ocrotitoare, mângâiere sufletească, îndrumare către Hristos și nădejde de mântuire, căci, prin rugăciunile Sale, Ea scoate din moarte sufletele noastre”, a spus Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, îndemnându-ne pe noi toți, la sporirea în credință.

„A fost o bucurie ­să-l avem în mijlocul nostru pe Părintele Ieronim Sinaitul, un om care a făcut multe pentru noi, ortodocșii români, în Țara Sfântă. Faptul că astăzi avem și noi un loc al nostru de închinare și rugăciune acolo, pe tărâmul făgăduinței, înseamnă foarte mult pentru noi și se datorează Părintelui Ieronim. Are o blândețe și o trăire deosebită care izvorăsc din dragoste de Dumnezeu și dau rod iubirii aproapelui. De aceea și slujba de astăzi a fost una deosebită. Ne-am pregătit cu multă râvnă pentru praznicul Adormirii Maicii Domnului. Abia așteptam să vină sărbătoarea! ­Ne-am pregătit cu o lună înainte, curățirea sufletului și a întregului sfânt lăcaș. Dar cel mai deosebit lucru este că, în fiecare an, în perioada dintre hramuri, se întâmplă multe minuni în persoana noastră. Practic, noi ne transformăm. De la un an la altul, percepem sărbătoarea ca fiind și mai frumoasă, pentru că înțelegem că fără Dumnezeu și fără Maica Domnului nu putem face nimic. Necazurile vieții curg, inevitabilul vine și înțelepciunea vârstei ne determină să vedem că, de fapt, anul trecut nu am fost pregătiți foarte bine pentru acest praznic, dar anul acesta trebuie să încercăm să ne pregătim mai bine și mai temeinic, și anume, să ne spovedim mai curat, să ne împărtășim mai des, să fim mai buni, să ne radieze fața mai multă blândețe mai multă duhovnicie, mai multă spiritualitate, să simțim slujba care se face, mai aproape de sufletul nostru și să o trăim. Mulțumim tuturor celor care ni se alătură în rugăciune și ne sprijină în toate momentele importante”, ne-a spus Maica Hrisantia, ghidul Mănăstirii Țigănești.

Recunoștință, prețuire și mulțumire

Cântările bisericești și gândurile duhovnicești, împărtășite cu atâta dragoste de către maicile și preoții slujitori, ne-au făcut să ne simțim mai aproape de Cer, să retrăim sentimente înălțătoare ce se însoțesc cu Hristos Domnul, cu Maica Sa, Preacurata Fecioară Maria, și cu toți mărturisitorii Lui. Iar pentru toate acestea ne îndreptăm toată recunoștința, prețuirea și mulțumirea către Maica Stareță Stavrofora Eufimia Popa, sub a cărei oblăduire se află Sfânta Mănăstire și către părinții care au alcătuit alesul sobor.