Conform statisticilor, abandonul școlar survine în cazul a 45% dintre copiii proveniți din familii fără posibilități financiare care nu pot acoperi cheltuielile pentru școală. De ani buni, elevii din Ilfov au o mână întinsă din partea Asociației Edulier, din Corbeanca.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 420, ediția print

La fiecare început de an școlar, sub coordonarea Cristianei Ionescu, membrii asociației, organizează o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru achiziționarea unor rechizite noi-nouțe. Campania intitulată “Înapoi la școală!” se derulează și anul acesta. Până la sfârșitul lunii septembrie, oricine va dona o sumă, cât de mică, va ajuta un copil sărman să meargă la școală, în ciuda lipsurilor financiare și materiale. Edulierii au ajutat deja o mulți­me de copii să-și creeze un drum mai bun și mai frumos în viață. Numai sâmbătă, 8 septembrie, peste 100 de elevi din toate satele comunei Corbeanca au primit, prin campania acestei asociații, ghiozdane complet echipate cu tot ceea ce trebuie pentru un an școlar bun, cu rezultate deosebite. “Un copil educat este un ajutor pentru familia sa, o grijă mai puțin pentru comunitatea în care trăiește, un adult fericit. Nu voi uita niciodată prima mea zi de școală, în satul meu, Corbeanca, cu gladiolele mai înalte decât mine, cu ghiozdanul cu ochi de pisică reflectorizant și stiloul meu cu peniță lată, chipul doamnei învățătoare Lepădatu și codițele împletite cu grijă de bunica mea, Mia. Este una dintre cele mai dragi amintiri ale copilăriei și așa mi-aș dori să fie pentru toți copiii”, ne-a mărturisit Cristiana Ionescu, fondatorul Asociației Edulier, din Corbeanca.

Alătură-te campaniei “Înapoi la școală”!

În ultimii cinci ani, Asociația Edulier, cu ajutorul prietenilor, voluntarilor și susținătorilor, a trimis copiii la școală, contribuind, astfel, la prevenirea abandonului școlar, la oferirea de șanse copiilor din familii defavorizate, la creșterea stimei de sine a acestora. Edulier vă invită să vă alăturați acestei campanii cu donații lunare, pentru ca cei mici să parcurgă tot anul școlar, donații în rechizite, ghiozdane sau fonduri pentru procurarea lor. Zi de zi rătăcim mărunțiș, monede de 10 sau 50 de bani. Dacă le-am strânge am depăși suma de 15 lei. Acești bani ne prisosesc. Nu mai bine îi investim în educația acestor micuți? Setează o plată lunară (debit direct sau plată programată) din platforma ta de online banking. Pentru companii: puteți sponsoriza cu 1.100 de lei = 10 copii care vor începe anul școlar cu ghiozdane și rechizite noi.

Dacă doriți să ajutați, donațiile merg în contul Asociației EDULIER, CIF 22580154, RO85BACX0000001000188000, deschis la UNICREDIT Bank, sucursala Magheru, cu mențiunea Înapoi la Școală. Mai multe detalii despre activitatea Asociației Edulier găsiți și pe pagina de Facebook Edulier.

Un program premiat la Gala Societății Civile

Așadar, o ilfoveancă trimite, an de an, peste 1.000 de copii din șase județe, înapoi la școală, cu ghiozdane și rechizite noi. Cristiana Ionescu, o ilfoveancă născută la Periș, crescută în Corbeanca, dusă de viață prin București și prin lume, s-a întors în satul natal acum mai bine de zece ani și a pornit Asociația Edulier. Unul din proiectele asociației este, de șase ani, campania “Înapoi la școală!”, o campanie premiată la Gala Societății Civile cu premiul pentru eficiență. Peste 2.269 de copii au intrat în anul școlar cu ghiozdane și rechizite noi, cu zâmbete mari pe chip, doar în ultimii cinci ani. “În primul an mi se părea imposibil să strâng 70 de ghiozdane pentru cei mici din satul meu. Am reușit și asta mi-a dat avânt și mai mult curaj. Au urmat 150, apoi 250, 400, alt județ, alte cinci județe. La primele 1.000 de ghiozdane am crezut că visez. Și fiul meu la fel, căci toate se aflau în camera lui, până în tavan”, ne-a explicat fondatorul Edulier, Cristiana Ionescu. În timp, programul s-a dezvoltat, a căpătat noi și noi prieteni și susținători ai educației, din țară, dar și români plecați peste hotare care au dorit să facă ceva în satul natal.