@  Finanțări prin care s-au realizat 50 km de apă, 50 km de canalizare, 50 km de gaze naturale, 50 km de asfalt, 50 km de telecomunicații

Primarul Adrian Budeanu ne-a mărturisit că obiectivul său concret pentru administrarea comunei Clinceni a fost valoarea 50, care înseamnă: 50 km de apă, 50 km de canalizare, 50 km de gaze naturale, 50 km de asfalt, 50 km de telecomunicații. ”Avem 100 de km de străzi în total și pot spune că am depășit valoarea 50. Proiectele multianuale de dezvoltare a comunei noastre au continuat și au început proiecte noi de modernizare a infrastructurii, ținând cont de nevoile comunității locale. Investițiile se derulează într-un ritm accelerat, iar proiecte ce altădată păreau doar un vis au devenit realitate sau sunt foarte aproape de îndeplinire”, ne-a declarat edilul despre care cetățenii spun că nu trebuie decât să îi semnalezi  o problemă și proiectul devine operațional.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 508

În urmă cu 20 de ani, în zona comunei Clinceni erau câmpuri, terenuri agricole  fără niciun fel de utilități. Prin faptul că în toată această perioadă s-au făcut masiv investiții pentru apă-canalizare, asfaltări de străzi, s-a reușit atragerea unor investiții private, un exemplu fiind str. Drumul Mare, unde ­s-au dezvoltat atât obiective industriale, cât și ansambluri rezidențiale. ”Alimentare cu apă, canalizare, stații de epurare, alimentare cu gaze, iluminat stradal, asfaltare și prin aceasta spunem tot ceeea ce înseamnă modernizare a străzilor, activități sportive, divertisment, cultură, educație. Toate urmează să fie finalizate și accesibile tuturor celor care trăiesc în aceast comună, în funcție de necesitățile fiecăruia”, ne-a declarat primarul comunei Clinceni, Adrian Budeanu. Edilul, alături de consilierul local Ramona Dumitrașcu, care este și medic de familie, ne-a vorbit despre transformările din satul Olteni.

Lista este impresionantă și demonstrează că în ultimii ani, viața oamenilor s-a schimbat radical în bine. Vorbim în principal de educație, sănătate, dar și de o infrastructură care se îmbunătățește permanent. Iar puțini știu că bugetul local anual al comunei este de 400.000 de lei din impozite de la cetățeni și de 2,3 milioane de lei provenind de la societățile comerciale, în vreme ce proiectele puse în mișcare de primarul Adrian Budeanu, unele finalizate, altele în derulare, ajung la o valoare de 33 milioane de euro, fonduri provenind din diverse surse precum Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului sau CJI.

Numeroase străzi moderne

Din proiectele derulate în perioada 2016 – 2020, în satul Olteni au fost făcute investiții pentru modernizarea străzilor de interes local, precum Drumul Mare – 2,7 km, Dumbravei – 518 m, Energeticienilor – 252 m, Fortului – 2,3 km, Garoafei – 739 m, Ortansei – 2,8 km. Proiectul, cu valoarea de 8.506.637 lei, este finalizat și a fost finanțat prin PNDL, de la Ministerul Dezvoltării. Un alt proiect finanțat prin PNDL a presupus reabilitarea și modernizarea străzilor Ordoreanu, Ciorogârlei, Ciocârliei și Puțul Olteni.

Un al treilea proiect de asfaltare finalizat s-a derulat pe str. Ciurari și Cireșica, cu o valoare de 593.000 lei, provenind din bugetul local și CJ Ilfov. Pe aceste străzi sunt în derulare lucrările de amenajare trotuare și acces la proprietăți. Potrivit primarului, obiectivul specific este asigurarea posibilității desfășurării traficului pietonal în condiții de siguranță și confort și asigurarea de locuri de parcare în afara platformei drumului existent. Valoarea investiției este de 449.000 lei pentru trotuare și alei pietonale pe str. Ciurari și 362.000 lei pe str. Cireșica. Proiectul este în execuție. Un alt proiect are în vedere modernizarea străzilor de interes local, faza a doua, în comună și va începe anul acesta, valoarea contractului fiind de 28,644.443 lei, provenind de la CJ Ilfov. ”În cadrul proiectului, din 28 de străzi pentru satul Olteni vor intra străzile: Casa Nouă, Cuibul cu Dor, Transalchim, Deltei, Speranței, Crinului, Izvorului, ­Orhideei, Moara cu Noroc”, a spus edilul.

Un alt proiect finanțat prin PNDL este prevăzut pentru străzile Morii, Monumentul Eroilor-tronson 2, Solariilor, Intrarea Solariilor, Toamnei, Ciocârliei și Puțul Olteni, în valoare de 6.956.655,94 lei, și presupune realizarea trotuarelor și accesul la proprietăți cu asigurarea continuității scurgerii apelor (rigola carosabilă cu plăcuțe prefabricate, sau din pământ și podețe tubulare la accese).

Investiții în rețeaua de alimentare cu apă

Un alt domeniu de interes are în vedere alimentarea cu apă. Astfel este proiectul finanțat prin Ordonanța 40/2006 și derulat de către CL Clinceni și Ministerul Mediului, obiectivul fiind execuția de lucrări la “Rețeaua de alimentare cu apă în Comuna Clinceni”, cu o valoare totală de 11.583.444,91 lei și o durată de execuție de 4 ani, proiect început în 2007 și finalizat în anul 2019. S-au realizat astfel: 50 km de rețea de apă, 4 puțuri de mare adâncime, stația de pompare și  stația de filtrare a apei.

Un alt proiect important, finanțat prin Ordonanța 40/2006 și derulat de către CL și Ministerul Mediului prin programul ”Reabilitarea și extinderea infrastructurii de Apă și Apă Uzată”, a avut ca obiect execuția de lucrări de canalizare ape menajere și stații epurare, cu o valoare totală de 32.339.353,77 lei, finalizat în primăvara anului 2019. ”Și aici s-au realizat, conform obiectivului nostru, 50 km de apă, 50 km de canalizare”, a punctat primarul.

La fel de important este și proiectul care a fost reluat pentru extinderea rețelei de apă pe strazile: Trandafirilor, intr. Privighetorii, intr. Viilor, intr. Ciorogârlei, Crizantemelor, Rozelor, Moara cu noroc, Casa Nouă, Cuibul cu dor, Mierlei. Proiectul a fost finalizat, având valoarea de 998.764,14 lei, prin asociere CJ Ilfov cu CL Clinceni. În satul Olteni, din acest proiect, s-a executat rețea de alimentare cu apă pe str. Ciorogârlei, Crizantemelor, Moara cu noroc, Casa Nouă, Cuibul cu dor.

Un alt proiect a presupus efectuarea lucrări de racord canalizare și branșament apă, cu finanțare de la bugetul local, în valoare de 230.000  lei. Au beneficiat, în satul Olteni, străzile Ciurari,  Cireșica și Primăverii. Printr-un alt proiect s-au executat lucrări de branșament apă și canalizare prin PNDL pe străzile Ciorogârlei, Puțul Olteni și Crizantemelor.

”Proiectul de alimentare cu apă și canalizare realizat de noi prin diferite surse de finanțare a fost predat Operatorului Regional Apă – Canal Ilfov, care îl administrează în momentul de față și are un proiect în derulare de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, pentru comuna Clinceni fiind prevăzute lucrări în valoare de 14.219.770 euro din care 4.282.024 euro pentru sistemul de alimentare cu apă și 9.937.746 euro pentru sistemul de canalizare”, a menționat primarul.

Educația, la un nivel performant

Investițiile făcute în sistemul de educație au deja rezultate pozitive. Centrul Social Clinceni este un proiect finalizat, finanţat prin Ministerul Muncii și CL, pentru înființarea unui ­afterschool și a unei creșe. ”Ne dorim îmbunătățirea permanentă a infrastructurii și a actului educațional. Datorită dotărilor realizate la unităţile de învăţământ – introducerea centralelor termice, a camerelor video, dotări cu mobilier, material didactic şi aparatură de calcul de ultimă generaţie, procesul instructiv-educativ se desfăşoară în condiţii deosebite”, ne-a declarat consilierul local Ramona Dumitrașcu. Aceasta a precizat că în vara anului 2019, pe lângă lucrările anuale de întreținere și igienizare a școlilor și grădinițelor ­s-au făcut reparații generale la acoperișuri, burlane, la pereții interiori și exteriori, s-au zugrăvit fațadele și interioarele, s-au înlocuit gresia și faianța din băi, țevile etc. S-a amenajat parcul de lângă școală, ­s-au schimbat băncuțele, s-au pus mese speciale de ping-pong, de tenis. În plus, pentru asigurarea reală a egalității șanselor tuturor elevilor, este în desfășurare proiectul ”Con­struire școală primară cu 10 săli de clasă”.

”Cei 50 de copii din satul Olteni beneficiază de toate dotările unei școli moderne din București, ba chiar mai mult de atât. Copiii se simt foarte bine, au și un parc în curtea școlii, special pentru ei, la care se face mentenenață, în fiecare lună. Dotările sunt moderne, toate sălile de clasă au bănci și scaune noi, tablă modernă cu marker, laptop, videoproiector. Practic au fost făcute toate îmbunătățirile pentru a avea un nivel ridicat de învățământ. Mai mult, datorită terenului de sport de lângă școală, profesorii pot organiza orele de sport în aer liber”, a spus consilierul local. ”Un pas important a fost că am reușit în Olteni să renunțăm la învățământul simultan, de care părinții nu erau mulțumiți. Fiind reprezentant al primăriei în consiliul de administrație al școlii, vă pot spune că la noi evoluția copilului este urmărită de la grădiniță până în clasa a opta, apoi liceu, mai ales că noi avem toate formele de învățământ în comună. Acum câțiva ani, părinții își trimiteau copiii în București. Văzând rezultatele pe care le avem la toate formele de învățământ, părinții au început să rămână la nivel local. În fiecare an facem evaluarea copiilor și ne străduim să implicăm părinții care, de la o anumită vârstă a copiilor, nu mai vin la ședințe”, a precizat consilierul.

Fiind medic de familie, deci permanent în legătură cu cetățenii, Ramona Dumitrașcu ­ne-a spus că, datorită modernizărilor din Clinceni, au apărut și numeroase locuințe noi și implicit familii cu copii. ”Părinții veneau la mine la cabinet și îmi cereau sfatul pentru a alege grădinița copiilor. Le-am propus să le viziteze pe cele din comună. Avem o grădiniță cu program prelungit la Călțuna, foarte aproape de Olteni și una cu program scurt la Olteni. Dacă părintele nu reușește să își lase copilul la program scurt, nu contează din ce zonă este, beneficiază de program prelungit la Călțuna. Mai mult, copiii au acces la cabinetul medical și beneficiază de o masă caldă. Astfel că mulți au ales să rămână în comună”, ne-a mai spus medicul, care a adăugat că în instituțiile de învățământ din comună părinții nu dau bani pentru fondul clasei, iar tot ce este necesar poate fi asigurat de primărie.

Sănătatea, investiții importante

În ceea ce privește sănătatea, în satul Olteni, până în 2014, funcționau doi medici de familie care făceau față cu brio situației respective, dar urmare a creșterii numărului de cetățeni, a devenit evidentă necesitatea de a avea încă un medic de familie. Așa a venit dr. Dumitrașcu și s-a făcut Policlinica – proiect finalizat în toamna lui 2016.

”Prin acestă investiție ne-am dorit să oferim servicii de sănătate decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru diferite specializări (cardiologie, reumatologie, psihologie, fizioterapie, orl, ecografie etc.) pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Ulterior, a fost construită și o farmacia în satul Olteni, unde locuitorii din această parte a comunei aveau acces ușor la medicamente”, a spus consilierul. Primarul Adrian Budeanu ne-a spus că în cursul lunii iulie se va semna contractul și farmacia va deveni operațională.

”Se poate observa că administrația se străduiește să ne rezolve toate problemele. Este suficient să te duci să spui ce dorești. Acesta este și motivul pentru care comuna Clinceni începe să fie o atracție”, spune dr. Ramona Dumitrașcu, care s-a mutat în Clinceni în 2010. ”De când am venit în consiliu, am văzut că proiectele sunt finanțate doar din fonduri externe, nu din impozite, care sunt insuficiente. Toate proiectele s-au făcut cu eforturi și cu bani proveniți prin atragerea de fonduri, pentru că bugetul local nu le putea susține. Cetățenii să se gândească foarte bine ce își doresc pentru copiii lor. Dacă a fost ceva ce am realizat bine, a fost să mă mut aici și să îmi dau copilul la școala din comună”, a subliniat medicul.

”Avem numeroase proiecte în derulare, toate au fost licitate, sunt în faza de a obține surse de finanțare și încheierea contractului în vederea începerii lucrărilor. În bugetul local, cu 400.000 de la populație și 2,5 milioane de lei de la societăți, nu ne permitem să facem proiecte de investiții pe viitor. Atragem surse de finanțare de la CJI, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului etc. Ar fi păcat de proiectele noastre să fie abandonate la jumătatea drumului. Am realizat, în perioada 2019-2020, 28 de proiecte pentru Clinceni care însumează peste 33 milioane de euro, deci sume imense de dezvoltare în următorul mandat, adică 14 milioane de euro pentru alimentare cu apă și canalizare, 2 milioane euro sala de sport, 2 milioane euro bazinul de înot, școala I-IV – 2 mil euro, trotuare – 1,5 milioane euro, 6,5 asfaltare de străzi, 250.000 de euro iluminat public, etc. Eu sunt garantul proiectelor, am sprijin la partid și la CJ Ilfov. Proiectele au fost făcute prin perseverență și, indiferent de guverne și partide, nu a fost un impediment pentru Clinceni, și toate proiectele de finanțare au fost aprobate. Am transformat Clinceniul din nimic”, a subliniat Adrian Budeanu.

Primarul a mai evidențiat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea unui centru social educațional susținut de primăria Clinceni, prin CL și fundația ”Regina Maria”, unde va funcționa o creșă și un afterschool. ”Este un proiect de mare viitor pe care îl derulăm de foarte muți ani cu fundația reprezentată de Melania Medeleanu”, a spus edilul.

Nu în ultimul rând, vorbind despre pandemia de coronavirus, primarul a menționat că s-au făcut eforturi pentru a-i ajuta pe cei la nevoie. Astfel, Fundația ”Ion Țiriac” a oferit foarte multe pachete, o sponsorizare binevenită pentru administrația comunei.