Într-o atmosferă relaxantă, dar plină de emoție, sâmbătă a avut loc, închiderea oficială a Taberei de sculptură ,,Armonie”, care s-a desfășurat în perioada 1 august – 5 septembrie 2020, în incinta noului parc din Corbeanca. Cele 10 sculpturi ale artiștilor care au participat la acest proiect au fost amplasate pe poziții, urmând ca după finalizarea parcului, lucrările de artă să poată fi admirate în voie de toți iubitorii de frumos.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 517

Jurnalul de Ilfov, care a fost implicat în prezentarea acestui eveniment cultural unic în Ilfov,  organizat de Administrația Fondului Cultural Național în parteneriat cu Primăria Corbeanca, a relatat în amănunt modul în care, timp de peste o lună, zece sculptori consacrați din România și-au dăruit inspirația și talentul pentru a transforma noul parc din Corbeanca într-o adevărată expoziție permanentă de artă. Jurnalul de Ilfov v-a prezentat în perioada aprilie-mai cei 10 artiști cunoscuți atât în țară, cât și peste hotare, unde au participat la numeroase simpozioane și expoziții de cultură și unde mulți au obținut premii prestigioase. Din 1 august și până pe 5 septembrie, iubitorii de artă din Corbeanca, și nu numai, i-au putut urmări dând viață unor lucrări inedite, care vor rămâne în patrimoniul acestei comune ilfovene. Cei 10 artiști participanți, pe care Jurnalul de Ilfov i-a prezentat individual sunt: Anton Rațiu, care a fost și director artistic al evenimentului, Jorge Mafu, Dorin Lupea, Titi Ceară, Ovidiu Ștefan Toader, Dinu Câmpeanu, Andrei Marina, Radu Dumitru, George Tănase și Bogdan Breza.

Creații reper ce pot reînvia tradiția de la Măgura

De acum, odată cu finalizarea proiectului, oricine va vizita parcul din Corbeanca și va vedea creațiile celor zece artiști va descoperit cu siguranță că așezarea din apropierea Capitalei poate fi considerată, grație acestor lucrări remarcabile, un reper cultural de elită în județul Ilfov. Inițiatorii proiectului își doresc ca tabăra de la Corbeancă să se transforme într-un eveniment multianual, care să reînvie tradiția vestitei tabere de sculptură de la Măgura, județul Buzău. După cum a informat managerul de proiect, Alexandru Baku, tema evenimentui cultural a fost „Armonie”, iar artiștii participanți au trebuit s-o înfățișeze în lucrările lor.

„Corbeanca este prima comună din țară care a accesat fonduri de la Administrația Fondului Cultural Național pentru organizarea unei tabere de sculptură în piatră, în valoare totală de 85.000 de lei. Acestor fonduri li se adaugă un procent de 10% (14.030 lei), participarea primăriei, precum și sponsorizări de la mai multe companii, precum Bilancia EXIM, care s-a angajat să aprovizioneze tabăra cu blocuri de piatră de 2 mc, sau ESSA Sales & Distribution, care a dotat tabăra cu corturi și a asigurat apa plată și minerală pe întreaga perioadă de desfășurare a taberei”, a spus Alexandru Baku.

În județul Ilfov, tabăra de sculptură în piatră  a fost primul eveniment cultural de o asemenea amploare, comparabilă cu cea de la Măgura, din județul Buzău, care, din păcate, și-a încetat activitatea.

”În această perioadă, primăria Corbeanca, împreună cu Consiliul Județean Ilfov finalizează amenajarea unui parc de 2,97 ha și ne dorim ca, la final, verdele gazonului și al arborilor să se îmbine armonios cu albul pietrelor prelucrate de artiști consacrați și transformate în opere de artă, spre încântarea celor care vor vizita acest parc. Ne adresăm astfel celor 18.000 de locuitori ai comunei, dar totodată și celor din așezările învecinate, și chiar bucureștenilor, dacă avem în vedere cei 20 de kilometri care ne despart de Capitală. «Armonie», va fi tema acestei prime ediții, care este o temă stringentă pentru localitatea noastră, deoarece aici există discrepanțe între populația nativă și cei stabiliți în Corbeanca după anul 2005, în mare parte oameni de afaceri și corporatiști, cum de ­altfel există la nivelul întregii societăți românești în acest moment. Vom încerca astfel crearea unei armonii în comunitate, precum și între generații, dar încercăm totodată ­să-i atragem pe tineri spre cultură” ne spusese Alexandru Baku, acum mai bine de două luni de zile.

”Arta și frumosul unesc oamenii”

Închiderea taberei de sculptură în piatră ”Armonia”, organizată de Administrația Fondului Cultural Național în parteneriat cu Primăria Corbeanca, cu sprijinul Asociației Culturale Corbeanca, s-a făcut în cadrul unei festivități la care au participat, alături de artiști, și oficialități ale județului Ilfov, cât și iubitori ai artei. Evenimentul s-a bucurat și de prezența excelenței sale Sultan bin Sultan, reprezentantul șeicului din Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite, în calitate de investitor interesat în țara noastră de oportunități de afaceri  în domenul energiei verzi, agricultură și transporturi.

”Sunt fericit că am reușit să încheiem acest eveniment major pentru comuna noastră, precum și pentru județul Ilfov. Este prima tabără de sculptură în piatră din apropierea Bucureștiului. Veți vedea că aceste lucrări au înnobilat acest parc”, a spus Alexandru Baku.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, vizibil emoționat a precizat că ”la început au fost câteva prietre. Acum, după munca sculptorilor, au devenit obiecte de artă. Arta și frumosul unesc oamenii. Arta și frumosul duc la armonie. Mă bucur că la acest moment alături de noi sunt și copii și tineri și oameni în vârstă, înseamnă că frumosul, arta lucrurile plăcute unesc oamenii. La fel, mă bucur că suntem împreună fiind sănătoși și vă doresc să rămâneți în continuare sănătoși”.

Un eveniment de excepție

”Este un eveniment de excepție în județul nostru, în comuna Corbeanca. Este un eveniment de excepție în care pietrele au prins viață pentru fiecare om care le privește. Aceste lucrări de artă vor duce imaginația unora și ceea ce crește în sufletul fiecăruia pe mulți ani de acum încolo”, a spus Rizia Tudorache, vicepreședintele CJ Ilfov. El a adăugat, citându-l pe Michelangelo, că în fiecare bloc de piatră se află o statuie și e treaba sculptorului să o descopere, semnalând că de acum 10 opere de artă au intrat în patrimoniul comunei Corbeanca, dar și al întregului județ Ilfov. ”Corbeanca s-a dezvoltat în armonie și, în curând, aici, va fi gata, pe lângă acest frumos parc, o Casă de Cultură, o primărie nouă, o școală cu bazin de înot cu o capacitate de 1.000 de elevi, o grădiniță. Meritul este al primarului Valeriu Anton, care deși administrează un buget foarte mic, a reușit să atragă fonduri pentru realizarea acestor proiecte. Cred că este prima comună din țară care organizează un astfel de eveniment măreț la Corbeanca. Sunt bucuros că se întâmplă un astfel de eveniment în județul nostru și mai ales în Corbeanca.  Armonia a fost tema acestei prime ediții și poate nu degeaba a fost aleasă această temă. Pentru că rolul artistului este acela de a dezvălui omenirii calea spre armonie și ceea ce lipsește societății românești la această oră”, a declarat Rizia Tudorache.

Primarul comunei Corbeanca, Valeriu Anton, a dorit să precizeze că acest proiect a început anul trecut prin atragerea de fonduri nerambursabile, exprimându-și, de asemenea, convingerea că vor fi dezvoltate multe alte proiecte culturale, odată cu finalizarea Casei de Cultură Corbeanca.  Edilul a mai subliniat că cel mai important proiect este o comunitate care să trăiască și să se dezvolte în armonie. Primarul Valeriu Anton a înmânat simbolic lui Sultan bin Sultan și un însemn în calitate de viitor cetățean de onoare al localității Corbeanca.

Alexandru Baku a oferit diplome și premii tuturor artiștilor care au făcut posibil acest proiect artistic deosebit: Anton Rațiu, pentru lucrarea ”Dialog”, Dinu Câmpeanu, pentru ”Ștergar”, Dorin Lupea, pentru lucrarea ”Lara și prietenul ei extraterestru” care va fi așezată lângă locul de joacă al copiilor, Jorge Mafu, pentru ”Calea, adevărul, viața”, Ovidiu Ștefan Toader, pentru ”Stone Strech”, Bogdan Breza, pentru ”Cartea Sufletului”, Radu Dumitru, pentru ”Nostalgia Întâlnirii”, Andrei Marina, pentru ”Iluzie”, Gheorghe Tănase pentru ”Talisman” și Titi Ceară, pentru ”Portret de cal”.