Sâmbătă, 15 decembrie. Prin generozitatea primarului Alexandru Neacșu și a viceprimarului Cristian Niculae, localnicii din Tunari au avut parte de o zi cu totul specială, învăluită în emoții de bucurie înălțătoare și de frumos. În așteptarea lui Moș Crăciun, Sala de Sport a Școlii Gimnaziale nr. 1 din localitate s-a transformat într-un tărâm de basm.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 433, ediția print

Zeci de ore fermecate, de cânt și voie bună au încălzit inimile celor ce și-au petrecut ziua de sâmbătă în mijlocul copiilor talentați din Tunari. Încă din zorii zilei, spectatori de toate vârstele au pornit într-o minunată călătorie a poveștilor, călătorie pe care au încheiat-o tocmai la lăsarea serii. Am avut privilegiul să ne aflăm și noi printre privitori și să intrăm în feeria sărbătorilor de iarnă alături de elevii, profesorii, părinții și bunicii din această localitate. Gazdele ne-au întâmpinat, ca pe toți participanții, cu ospitalitatea caracteristică și cu surprize de tot felul. Festivalul Tunari Conservarea Specificului Local și a Moștenirii Culturale, organizat de Primăria Tunari, a fost un minunat prilej de a păși în lumea basmelor, a magiei sărbătorilor de iarnă și a personajelor fantastice care ne-au dat adevărate lecții de iubire și prețuire. Printre baloanele multicolore, în clinchetul clopo­țeilor și în sunetul muzicii interpretate sublim, pentru câteva momente am evadat din cotidian pentru a visa cu ochii deschiși un vis frumos ce avea să ne ofere informații  prețioase despre cultura, valorile și originile acestei frumoase localități ilfovene, comuna Tunari.

Din inimă de copil… 

Imagini reale, desprinse parcă din povești, au creat un superb tablou care ilustra inocența și frumusețea copiilor din această localitate. În fiecare moment petrecut pe tărâmul bucuriei de la Tunari, singura regulă a fost voia bună. Cu vocile lor îngerești, copii de toate vârstele ne-au adus vestea Nașterii Domnului și ne-au împărtășit bucuria marii sărbători creștine prin minunatele lor colinde tradiționale. Micii balerini au dansat ca niște fulgi de nea, creând universul feeric al Crăciunului. Iar elevii sportivi, echipați ca atare, ne-au arătat că mișcarea nu este doar secretul sănătății, ci și cheia frumuseții caracterului și al comportamentului. Ore bune, micii artiști, îndrumați de profesorii coordonatori din comună, ne-au cântat și ne-au încântat inimile în cel mai minunat mod, așa cum numai ei știu să o facă. Au recitat, au dansat pe ritmuri pline de antren, s-au amuzat și ­s-au jucat în voie cu personajele din piesele de teatru care au făcut deliciul unui spectacol interactiv de excepție. Pasionații de pictură sau de alte activități creative și recreative au avut la dispoziție ateliere de creație. Muzica, dansurile și voia bună au făcut din festivalul de la Tunari o zi de excepție care, în ciuda frigului de afară, a lăsat în urma ei clipe memorabile. Toți copiii participanți au primit daruri din partea Primăriei. Cei mai buni au fost răsplătiți cu premii pentru merite deosebite. Bucuria lor a fost întrecută doar de nerăbdarea de a deschide darurile primite prin generozitatea primarului, viceprimarului și a membrilor Consiliului Local. Dar de fapt, noi toți am fost marii câștigători ai zilei. Căci, după această sărbătoare fermecătoare de la Tunari, toți am plecat acasă mai bogați sufletește. Mulțumim!

… colind, joc și voie bună pentru o sărbătoare fermecătoare

„Domnul primar împreună cu membrii Consiliului Local și organizatorii acestui eveniment au dorit să le ofere cetățenilor din Tunari, un Moș Crăciun puțin mai avansat. Pentru că este un pic cam devreme pentru Moș Crăciun, bătrânelul bun și blând, cu plete dalbe, încă nu vine, dar toți copiii vor primi daruri. Am ales să desfășurăm evenimentul în Sala de Sport pentru că este o sală încăpătoare, foarte bine amenajată, în care au loc diverse activități: baschet, handbal, fotbal etc. Este un spectacol pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Copiii, de la preșcolari până la școlari, au venit însoțiți de părinți și costumați în funcție de momentul artistic pe care îl susțin. Și nu au venit cu mâna goală. Ei au adus din zestrea de colinde românești cele mai frumoase cântări în cinstea Pruncului Sfânt și a sărbătorilor de iarnă. Premiem cu medalii și cupe, micii fotbaliști din Tunari. Ei au performanțe deosebite și sperăm că vor fi viitorul fotbalului românesc. Vor fi și două concerte extraordinare. Ruby cântă alături de band-ul ei, va cânta și Jo, iar Catrinel, o tânără drăguță care ridică dansul la rang de artă, va dansa alături de grupul ei de fete. Apoi ne vom amuza pe cinste cu personajele teatrului de păpuși, puntea dintre real și fantastic. Și bineînțeles, șirul surprizelor nu se termină aici. La zi de mare sărbătoare, îi invităm la masă, la o delicioasă fasole cu ciolan, pe toți cei care sunt în sală, inclusiv pe artiști și spectatori. Cadourile și premiile pentru copii sunt asigurate de Primărie. Deși vremea de afară nu ­ne-a lăsat să ne desfășurăm evenimentul în aer liber, lumea deja este entuziasmată și avem nume­roși oaspeți”, ne-a spus Bianca Sârbu, prezentatoarea și moderatoarea festivalului, încă de la primele talente care au urcat pe scenă și au umplut sala de emoție, bucurie și strălucire.

Petrecerea de la Tunari nu a ținut cont de statutul socio-economic al participanților. Ca ­într-o mare familie, co­piii și adulții, de toate ­vârstele și din toate clasele sociale s-au reunit și au adus un plus de magie sărbătorii.

De la ziua festivă, nu putea lipsi principalul organizator, edilul Alexandru Neacșu, prin amabilitatea căruia s-a realizat totul. „Școala și educația sunt prioritare pentru noi, autoritățile locale. Acum patru ani ne-am angajat să organizăm, anual, un eveniment festiv prin care să ne etalăm talentele locale și să aducem voia bună în inimile cetățenilor comunei Tunari. Am păstrat tradiția și iată-ne la ediția din acest an! Ca de fiecare dată, ne-am străduit ca întreg programul dedicat acestei zile să stea mărturie bogatei moșteniri culturale a locului. Este modul nostru, al Primăriei și al Consiliului Local, de a le arăta localnicilor noștri dragostea pe care le-o purtăm”, ­ne-a spus primarul Alexandru Neașcu.

„Deși ne-am fi dorit să ne bucurăm în timpul verii de frumusețea acestui eveniment festiv, emblematic pentru comunitatea noastră, cazurile de pestă porcină înregistrate ne-au obligat să-l reprogramăm. Dar tot este o zi minunată, mai ales că suntem în pragul Crăciunului și a Noului An, perioadă încărcată de tradiții și obiceiuri. Și pentru că noi, comunitatea din Tunari, suntem o mare familie, le dorim tuturor celor din „familia” noastră ca marea sărbătoare a Crăciunului să-i găsească alături de cei dragi inimii lor și să se bucure de sărbători cu adevărat fericite și de un An Nou încununat cu nenumărate realizări. La mulți ani, localnicilor noștri!”, ne-a spus Cristian Niculae, viceprimarul comunei Tunari.

Despre lucrurile minunate pe care le fac elevii din Tunari,  îndrumați de profesorii lor, ne-a vorbit și prof. Coca Codreanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, din localitate. Fostul inspector școlar general al IȘJ Ilfov ne-a dezvăluit chiar și secretul rezultatelor excepționale ale copiilor de aici, care constă în implicarea autorităților locale în susținerea învă­ță­mântului de calitate. „Festivalul de astăzi este un eveniment extraordinar, în primul rând pentru copiii comunității noastre, dar și pentru întreaga comunitate. Astfel de evenimente cred că ar trebui să aibă loc mai des în comunitatea noastră, pentru că este un moment de socializare, de bucurie, și un bun prilej de a ne promova cultura și tradițiile locale și copiii valoroși. Copiii localității noastre sunt copii extraordinari. Astăzi prezintă un program artistic și sunt pregătiți în orice moment să-și pună în valoare potențialul artistic. Micii artiști evoluează excelent pe scenă. Mulțumim autorităților locale care se implică și au grijă de copiii noștri care sunt viitorul acestei comunități! Primăria și Consiliul Local vor oferi cadouri de Crăciun tuturor elevilor și profesorilor, în zilele următoare. Avem o școală dotată cu tot ce înseamnă aparatură de ultimă generație pentru copii, material didactic, tot ce ține de logistică, se acordă burse sociale, burse de merit, burse de performanță și burse de studiu, toate cu implicarea Primăriei și Consiliului Local. Le mulțumim din suflet pentru tot sprijinul acordat și le dorim sănătate și un sincer și călduros, la mulți ani!”, ne-a spus prof. Coca Codreanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, din Tunari.

„În cadrul festivalului de astăzi, organizăm ateliere pentru copiii defavorizați. Dar nu doar pentru ei, ci pentru toți copiii din comunitate, pentru a se juca și distra împreună. Ei pictează împreună tablouri, colorează figurine, dansează împreună. Sunt activități pe care asociația noastră le desfășoară cu orice ocazie, cum ar fi de 1 Iunie, și la fiecare zi specială, și iată și cu ocazia acestei sărbători. Copiii s-au bucurat foarte mult de acest eveniment. Deși toți copiii primesc câte un mic dar, organizăm și o tombolă pentru ca totul să fie mai antrenant, să se obișnuiască să aștepte, să simtă emoția momentului. Sunt copii din școală, dar și din grădiniță. Tot ce facem este, de fapt, rodul unui efort comun cu Primăria, cu școala, nu doar al nostru. ROTASUL are practic 17 copii de grădiniță pe care îi sprijină și mai are o diferență de până la 82 de copii de ciclu școlar pe care îi ajută să învețe, ­să-și continue studiile. Toți sunt din Tunari și toți se află într-o situație delicată, mai exact, provin din familii foarte sărace sau monoparentale, părinți lipsiți de libertate sau părinți analfabeți care oricum nu ar putea ­să-i ajute să învețe. Trebuie semnalat faptul că toți avem o responsabilitate față de acești copii pentru că ei sunt aici și trebuie să rămână alături de noi și să le fie bine și lor, și nouă. Și pentru că vine Crăciunul, sărbătoarea familiei, le transmitem din tot sufletul că, dacă acasă poate nu au o familie în adevăratul sens al cuvântului, ei nu sunt singuri pe lume. Au o familie adevărată, familia ­ROTAS și sperăm ca în curând să fim o familie pentru toți copiii din Ilfov care sunt în situația aceasta”, ­ne-a spus Flaviana Rotaru, președintele Asociației ROTAS, organizație care luptă pentru dezvoltarea frumoasă și armonioasă a copiilor prin educația lor și care a luat sub aripa sa ocrotitoare co­piii defavorizați din Tunari.