• ISJ Ilfov, autoritățile locale și conducerile unităților de învățământ au luat măsuri sanitare stricte pentru actualul context epidemiologic

Pe lângă provocările aduse de mutarea școlii acasă la elevi și la profesori, cărora le-a făcut față onorabil, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov se află acum în față noii încercări legate de desfășurarea activităților de pregătire pentru examenele naționale și, implicit, activităților de susținere a examenelor naționale 2020.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 501, ediția print

Pentru că, potrivit normelor metodologice și procedurilor în vigoare, elevii claselor a VIII-a, a XII-a/a XIII-a, anul III de profesională și postliceală au început de marți, 2 iunie, pregătirea pentru examenele de finalizare de ciclu. Evident, cu respectarea normelor de siguranță impuse în actualul context epidemiologic: maximum 10 elevi într-o clasă, purtând mască și păstrând distanțarea socială, astfel încât fiecăruia să îi revină 4 metri pătrați. Spațiile sunt igienizate înaintea fiecărei activități și după finalizarea acesteia prin spălare și dezinfectare cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool. La intrarea în unitățile de învățământ s-au organizat puncte de filtru, dotate cu măști, substanțe dezinfectante, cu termometre noncontact pentru a se măsura temperatura celor care intră în școală. Dacă temperatura depășește 37,3 grade Celsius, persoana respectivă NU are acces în unitatea de învățământ! La aceste puncte de filtru, toți elevii și profesorii, precum și ceilalți angajați, primesc câte o mască, iar cele cu care ei vin de acasă se depozitează în spații special amenajate. Traseul urmat de elevi până în sala de clasă este marcat corespunzător, cu autocolante. S-au delimitat sensul de intrare și sensul de ieșire și se folosesc uși diferite. Pe ușile claselor există tabele care arată locul fiecărui elev în bancă, astfel încât să se parcurgă doar distanța până la banca proprie. La intrarea în școli și în clase au fost amplasate covorașe îmbibate cu substanțe dezinfectante, iar la grupurile sanitare și la intrările în sălile de clasă au fost montate dispensere cu soluții dezinfectante. După ce trec de filtru, elevii sunt preluați de profesorul de serviciu sau chiar de către profesorul care organizează pregătirea și sunt conduși la clasă. În spațiul școlii, dar și în sălile de clasă, există infografice și afișe cu mesaje de informare în legătură cu normele igienico-sanitare şi de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2.

Asistență medicală, asigurată

În vederea asigurării normelor de igienă și pentru protejarea tuturor celor implicați în activitățile de pregătire a examenelor, pe toată perioada de pregătire, respectiv între 2 și 12 iunie, se asigură asistență medicală în toate unitățile care furnizează activități față în față. La nivelul județului Ilfov există cabinete medicale școlare în 68 din cele 190 de unități de învățământ (grădinițe, școli gimnaziale și licee – atât cu personalitate juridică cât și structuri arondate, adică în aproximativ 36%) în care își desfășoară activitatea 70 de asistenți medicali și 7 medici. Dar, pe perioada desfășurării activităților de pregătire și de susținere a examenelor naționale în școlile gimnaziale și licee, asistența medicală va fi asigurată peste tot.

Participare opțională, după evaluarea riscurilor

Programul activităților de pregătire a fost stabilit de conducerea unității de învățământ astfel încât să se intre decalat în școală, evitându-se intrarea, deodată, a unui număr mare de elevi sau profesori! Consiliile de administrație ale unităților de învățământ au elaborat şi aprobat procedura proprie, prin care ­s-au stabilit modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare şi de ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi modul în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ, în scopul prevenirii și combaterii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 (conf. art. 9. din Ordinului comun ­MEC-MS nr. 4220/769/2020). Procedura de acces în unitate și procedura de desfășurare a activităților de pregătire pentru examene au fost comunicate atât cadrelor didactice, cât și elevilor și părinților, insistându-se pe informarea sistematică și corectă a tuturor actorilor educaționali. Participarea elevilor la cursurile susținute în școală este opțională, iar cei care au decis să rămână acasă pot urmări online aceste activități. În urma consultării părinților, care au evaluat riscurile asupra copiilor sau asupra membrilor familiilor lor, în județul Ilfov participă la activitățile de pregătire ”față în față” 2.059 elevi, adică un procent de 42,67% din totalul absolvenților. Măsurile de protecție au fost luate, în egală măsură, și pentru cadrele didactice. Profesorii ­și-au făcut propria evaluare de risc și au decis dacă vin sau nu în școală pentru cursurile de pregătire. Astfel, la nivel județean, au confirmat prezența la cursurile de pregătire 298 de profesori, atât cei care predau discipline de examen, cât și profesori care vor asigura intrarea-ieșirea elevilor și supravegherea acestora în pauze. Conducerea ISJ Ilfov apreciază și mulțumește partenerilor implicați în asigurarea condițiilor optime pentru buna reluare a cursurilor, inclusiv pentru eforturile susținute de către autoritățile locale, diferite ONG-uri, instituții publice sau private pentru asigurarea mijloacelor de comunicare pentru copiii care nu beneficiau de acces la învățarea online (am prezentat în Jurnalul de Ilfov cum elevii fără posibilități au primit tablete care să-i ajute la pregătirea școlară online).

Bacalaureat în condiții de siguranță!

Aproximativ 100 de elevi de clasa a XII-a din zona Snagovului nu vor putea susține examenul de Bacalaureat la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din localitate deoarece imobilul este în reabilitare. Prin urmare, ei vor susține examenul maturității la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, din Ghermănești. Consiliul Județean Ilfov a alocat fonduri pentru ca examenul lor de Bacalaureat să se desfășoare în condiții de siguranță. Primăria Snagov va achiziționa din acești bani materiale necesare combaterii noului coronavirus: dezinfectanți, termometru digital, covor dezinfectant, mănuși și alte materiale sanitare sau necesare organizării. În plus, se va cumpăra și instala un sistem audio-video format din 8 camere, necesar supravegherii examenului. Suma totală alocată de CJI este 50.000 de lei.