Construcția sa a durat aproape un deceniu, fiind singurul obiectiv de acest gen făcut în România, în ultimii 30 de ani. Se făurește în orașul Otopeni și va fi o realizare de proporții benefică nu doar pentru comunitatea locală sau ilfoveană, ci pentru întreaga țară. Ne referim la primul complex olimpic de natație din România care va deveni funcțional până la sfârșitul acestui an, la Otopeni.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 500, ediția print

O bază sportivă care se întinde pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați, cu piscine olimpice pentru înot și sărituri, bazine de antrenament, inițiere și recuperare. Toate acestea vor deveni realitate datorită singurului complex olimpic de natație din România ale cărui lucrări se apropie de final, urmând ca, în scurt timp, în orașul Otopeni să funcționeze principala bază sportivă de înot din ţară, unde vor putea avea loc competiţiile de nataţie, polo şi sărituri. Amplasat foarte aproape de DN1 şi şoseaua de Centură a Bucureştiului, viitorul complex va avea toate facilităţile pentru a putea găzdui competiţii naţionale şi internaţionale de natație, având o capacitate de aproape 2.800 de locuri pentru spectatori. Vorbim de o adevărată uzină care ar trebui să ducă apa în bazine prin circa 60 km de conducte, la care se adaugă spații moderne în care au fost amenajate vestiare, săli de forţă, sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri, saune, cabinet medical, sală de conferinţe, restaurante și zone de relaxare. Toate acestea pentru ”piesele de rezistență” ale edificiului: 2 bazine olimpice și alte 4 de antrenament, inițiere și recuperare. Proiectul Complexului olimpic de nataţie, obiectiv realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), a fost iniţiat şi susţinut de primarul oraşului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe. După finalizare, Complexul olimpic de Nataţie va intra în patrimoniul şi administrarea Primăriei Oraşului Otopeni.

”Ani de muncă, sacrificii și răbdare”

Primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a evidențiat faptul că vorbind despre acest proiect, în primul rând, este important că, după ani mulți de muncă, sacrificii, timp și răbdare, el s-a realizat.

”În acest moment, construcția este gata. Lucrăm până la sfârșitul anului la finalizarea lucrărilor de amenajare exterioară și a tuturor utilităților, a branșamentelor și a racordurilor pentru acest mare obiectiv. Nu este un obiectiv neapărat local. Faptul că se întâmplă în Otopeni ni se datorează. Acum 12 ani, în timpul guvernării Tăriceanu, exista un program de realizare a unor bazine de natație, bazine cu dimensiune normală, redusă, dar similare cu cele care fuseseră realizate cu câțiva ani înainte cu sălile de sport. Un proiect foarte bun de altfel și au fost efecte pozitive. Numai că, pornind de la această idee, m-am gândit că ar fi nevoie în România de un proiect mult mai mare, de un complex olimpic de natație, cu bazine pentru toate sporturile de natație, începând cu polo, înot, înot sincron, sărituri și, bineînțeles, și pe o zonă de recuperare și refacere pentru sportivii României. Aceasta deoarece, în acest moment, aceste sporturi sunt vitregite și nu au nici măcar un sediu, nu mai vorbim de alte bazine. Exista un bazin mic la Izvorani, se construise ceva și pe la Oradea, dar la o altă scară și cu o altă importanță. Eu am venit cu acest proiect inițial, în vremea  premierului Călin Popescu Tăriceanu. La început nu prea a fost de acord cu el. Dar am stat, am avut răbdare cu dânsul, până l-a aprobat, la sfâșitul anului 2008, prin Hotărâre de Guvern. S-a decis astfel prin HG realizarea acestui complex olimpic de natație, într-o finanțare comună, Compania Națională de Investiții din cadrul Ministerului Dezvoltării Regonale și Primăria orașului Otopeni, dar, atenție, punând la dispoziție pentru  realizarea acestui complex un teren de 2,5 ha”, ne-a povestit primarul orașului Otopeni, din culisele acestui proiect. Ușor, ușor au început lucrările. Dar, după cum a continuat edilul, s-au mai schimbat și guvernele, și puterile, și partidele. Au fost probleme de natura asigurării finanțării acestui complex.

Campionate europene de natație, la Otopeni

”Două personalități au fost alături de mine și m-au sprijinit în acest demers al meu de a realiza un complex național, putem să îi spunem chiar european, pentru că el poate organiza campionate europene, la Otopeni, cărora doresc să le mulțumesc în mod deosebit! Și anume domnului Tăriceanu, precum și unei alte persoane importante: președintelui Agenției Naționale pentru Sport, domnul Octavian Bellu”, ne-a mai spus primarul.

Edilul a subliniat faptul că lucrările propriu-zise au început timid prin anul 2010, când au apărut multe probleme ale finanțării, accentuate de criza din 2009-2010, dar, spune Silviu Gheorghe, aceasta nu era neapărat o problemă. Bani se pare că erau la nivel instituțional, însă existau interese de altă natură, chiar și răutăți politice, toate neavând altă contribuție decât aceea de a amâna finanțarea și implicit execuția. Prin urmare, povestește acesta, au fost multe sincope, multe întreruperi, astfel că, din perioada de 10 ani, s-a lucrat efectiv doar 3 ani și 9 luni.

”Dar eu sunt fericit, chiar cu aceste multe răutăți care au existat, că s-a construit acest obiectiv deosebit nu numai pentru România, ci și pentru imaginea României în Europa și pentru faptul că acolo pot fi organizate competiții de mare anvergură. În momentul acesta se lucrează la amenajările exterioare.  Este și contribuția noastră din punct de vedere bugetar pentru a finaliza, dar conform HG, după recepție, acest obiectiv trece în patrimoniul Primăriei orașului Otopeni, al Consiliului Local al orașului Otopeni. Se închide o istorie, de a realiza acest obiectiv. Dar începe altă etapă, mult mai provocatoare, pentru că ține mai mult de noi și nu de alte personaje și puteri politice, pentru faptul că noi trebuie să punem obiectivul în exploatare. Pentru aceasta trebuie să ai o echipă care să asigure mentenanța și să pregătească modul de organizare a unor competiții. Apare, așadar, și etapa a doua, prin care noi deja am început discuțiile, prin care să găsim un operator cu multă experiență care poate să asigure mentenanța unui obiectiv de dimensiunea aceasta și care să aibă acest gen de activitate. Este necesară o firmă acreditată, specializată, cu experiență, care să asigure funcționarea”, a precizat primarul. El a explicat că acest obiectiv va trebui să se autofinanțeze. Acesta este scopul final, adică punerea în valoare și organizarea tuturor competițiilor la nivel mare, nivel european.

”Suntem bucuroși că reușim să închidem un ciclu de 12 ani.  Pentru toate sporturile care își vor desfășura activitatea în complex, federațiile vor avea sediul în clădire, această perlă deosebită pentru sportul românesc de natație”, a precizat Silviu Constantin Gheorghe.

Discutând despre ce va înseamna un astfel de obiectiv pe plan local, am aflat că și Clubul sportiv Otopeni, care a fost inițiat în anul 2000, când a apărut Legea Educației Fizice și a Sportului și este unul dintre primele cluburi sportive care a obținut certificatul de identitate, va beneficia de toate serviciile complexului. ”Este firesc să se întâmple așa, dar nu mă gândesc neapărat la clubul nostru. Mai este un aspect. În afară de clubul sportiv, va fi și o zonă de agrement, prin care toți locuitorii din Otopeni vor beneficia de ­cursuri de înot pentru copii și adulți și vor avea acces gratuit, doar cu plata costurilor legate de instructor. Este un lucru benefic pentru întreaga comunitate din Otopeni. Un alt avantaj al comunității este că acest obiectiv reprezintă deja un pol de dezvoltare, deoarece, la momentul când m-am gândit să realizăm această investiție, ne-am hotărât că poate să genereze în jurul lui o altă dezvoltare care, la rândul ei, aduce suplimentarea taxelor și impozitelor în bugetul local. Acestea au fost premisele de a realiza un pol mare de dezvoltare și, bineînțeles, premise naționale, de a ne mândri cu un astfel de obiectiv, într-o zonă care a fost vitregită zeci de ani din acest punct de vedere”, a explicat edilul.

Secțiile care sunt legate de noul complex olimpic au fost avizate anul trecut și introduse în certificatul de identitate sportivă. Ele nu au funcționat în Otopeni până acum pentru că nu existau condiții, dar de anul viitor, după recepție, vor deveni funcționale. Pe lângă acestea, în Otopeni, se știe foarte bine că funcționează multe alte secții sportive care au adus performanță și imagine orașului la vremea respectivă.

Vorbind cu emoție despre acest proiect de suflet, primarul Silviu Constantin Gheorghe a dorit să mulțumească și Ministerului Dezvoltării Regionale, conducerii Companiei Naționale de Investiții, proiectanților, constructorilor și tuturor oamenilor care i-au fost alături în acest proiect deosebit nu numai pentru Otopeni, ci și pentru România. ”Mulțumesc și tuturor colegilor din cadrul primăriei și Consiliului Local al orașului Otopeni, pentru că i-am angrenat și au fost alături de mine și le-a plăcut și lor, în final, chiar dacă misiunea a fost destul de grea pentru noi, iar obiectivul și sarcinile noastre au fost complexe”, a conchis primarul.

O perlă a sportului românesc 

Conform detaliilor tehnice, proiectul ”Complexului sportiv de natație Otopeni” și-a propus realizarea unui ansamblu constructiv care va avea ca funcțiune principală o bază sportivă pentru competiții dedicate sporturilor în apă, iar ca funcțiune complementară un corp destinat antrenamentelor de natație și inițierii în înot. Acest proiect de mare anvergură pentru sportul românesc a fost posibil a se concretiza printr-un efort constant și susținut al autorității locale, Primăria orașului Otopeni având susținerea financiară a Companiei Naționale de Investiții SA.

Potrivit obiectivului declarat, edificarea acestui complex va permite organizarea de competiții sportive interne și internaționale de înot, sărituri în apă, înot sincron și polo pe apă, și astfel, de a genera activități socio-sportive și comerciale în jurul său, considerându-se că această investiție va dinamiza întregul oraș Otopeni din punct de vedere social și economic.

Corpul principal va fi destinat numai competițiilor sportive de natație, fiind dotat cu 2 bazine olimpice care respectă normele Federației Internaționale de Natație. La momentul vizitei noastre, se lucra la tavanul panelar care va avea rol antifonic. Bazinul Olimpic pentru înot, înot sincron și polo pe apă va avea dimensiuni de 25×51,25 metri și adâncime variabilă 2,00 – 3,50 metri. El va putea fi fragmentat în două bazine de 25 m cu 25 m, printr-un pod rulant cu acționare manuală. Diferențele de adâncimi există pentru că în zona de 2,00 metri se pot face competiții de polo, iar în cealaltă, mai adâncă, înot sincron.  Bazinul Olimpic pentru sărituri în apă va fi dotat cu turn de trambuline fixe și elastice, platforme de sărituri în apă și instalație de aerare a apei (adâncime maximă bazin 5,00 m, adâncime minimă bazin 3,50 m.) Numărul de spectatori pe scaune va fi de maximum 2.747 persoane, din care 2.534 spectatori pe scaune rabatabile și 213 spectatori pe fotolii rabatabile VIP. De remarcat că vor fi spații accesibile și pentru persoanele cu dizabilități.

4 bazine pentru antrenamente și inițiere înot

Corpul destinat antrenamentelor și inițierii înot + corp de legătură va fi dotat cu 4 bazine: bazin de antrenament și inițiere înot 25×15 m, adâncime 1,36-1,81 m; bazin de inițiere și recuperare 1, cu formă circulară și dimensiuni 9,80 x 5,01, adâncime 0,6 m; bazin de inițiere și recuperare 2, rectangular, cu banchete de hidromasaj cu dimensiuni de 12 x 6 m și adâncime 1,2 m; bazin de inițiere și recuperare 3, similar cu bazin de inițiere și recuperare 2, dimensiuni de 12 x 7 m și adâncime 1,2 m.

Arena Națională a natației românești

Complexul de natație va dispune de dotări speciale dovedind că specialiștii care au gândit realziarea sa au luat în calcul și cele mai mici detalii ce ar putea fi importante pentru sportivii  care practică natația sau iubitorii competițiilor. Proiectul prevede, așadar, existența a: 4 vestiare pentru bazinul olimpic de înot, 5 vestiare pentru bazinul olimpic de sărituri, 2 săli de forță, 3 săli metodice, 1 sală de antrenament pentru sportivii de la sărituri în apă cu înălțime liberă mare – 6 m (configurată conform Regulamentului Final 2013-2017), 6 saune, 4 jacuzzi pentru recuperare, 2 săli de masaj, 1 sală de forță în corpul de antrenament, 1 cabinet medical+antidoping, 1 vestiar cu dușuri și grupuri sanitare împărțite pe sexe în zona de antrenamente. De asemenea, complexul olimpic va avea și  1 restaurant cu bucătărie la etajul 1 al corpului de antrenament, 1 sală de conferințe de 67 de persoane, pe lângă cele trei separeuri pentru interviuri cu câte 6 locuri, 9 cabine de presă (74 de persoane), 4 vestiare arbitri, 6 loje oficiali (24 de persoane), 8 loje VIP (28 de persoane), 1 tabelă electronică video tip cub suspendată deasupra bazinului + tabele electronice de perete.

Parcarea este la nivelul terenului și va conține un număr total de 309 locuri pentru autoturisme (din care 4%, respectiv 13 locuri, sunt pentru persoane cu handicap locomotor), 4 locuri de parcare pentru autocare și 1 loc de parcare pentru OB VAN. Parcarea va fi împărțită în patru zone: parcare zona VIP, parcare zonă oficiali, parcare zonă presă și parcare zonă public. Pentru asigurarea spațiilor verzi în concordanță cu legislația în vigoare, dar și în vederea creării unui cadru natural cât mai plăcut, ­s-au prevăzut zone verzi în suprafață totală de peste 5.000 metri pătrați.

Potrivit specialiștilor, având în vedere comple­xitatea și amploarea investiției, nivelul de performanță sportivă ce se va putea practica aici, precum și deschiderea către Europa prin posibilitatea organizării de competiții de nivel internațional, putem spune despre acest complex sportiv că va reprezenta Arena Națională a natației românești.