Centrul Cultural „Ion Manu”, din Otopeni, a găzduit marți, 4 decembrie, un amplu spectacol județean dedicat Centenarului Marii Uniri. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratulul Școlar Județean Ilfov în parteneriat cu Centrul Cultural „Ion Manu”, din Otopeni.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 432, ediția print

A fost un maraton artistic la care au participat cu programe special pregătite în cinstea Centenarului Marii Uniri elevi din numeroase școli din localitățile județului Ilfov, precum ansamblul „Perinița”, „Magic dance” și fanfara „Mezzo forte soul music” din Otopeni sau ansamblul „Izvorașul”, de la Brănești.

Au fost prezenți oaspeți de onoare precum inspectorul școlar general adjunct Cristina Petre Ghiță, inspector general Mina Maria Rusu, din cadrul Ministerului Educației Naționale, deputatul Daniel Gheorghe, oficiali ai județului, ai primăriei din Otopeni, profesori și elevi din Ilfov.

Evenimentul a reușit, prin momentele aduse în scenă de tinerii artiști, să ofere tuturor celor prezenți șansa de a retrăi și de a simți atmosfera momentului de la 1 decembrie 1918.

Așa cum era firesc, spectacolul a început cu intonarea Imnului Național al României, iar la solemnitatea evenimentului au contribuit elevii Liceului”Barbu Știrbey”, din Buftea, care au prezentat fragmente din Declarația de la Alba Iulia, dar și cântecele patriotice oferite de Fanfara din Otopeni.

Nu au lipsit momentele poetice, muzica populară, scenetele cu subiect istoric, dansul, contribuind la frumusețea spectacolului elevii de la Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu”, din Snagov, copiii de la Grădinița ”Căsuța copilăriei”, din Buftea, elevii Școlii nr. 1 din Pantelimon, elevii Liceului Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, din Voluntari, ai Liceului ”Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, elevii Școlii nr. 1 Gruiu, ai  Școlii Gimnaziale Cornetu, elevii Școlii nr. 3 Buftea, sau elevii Liceului Teoretic ”Traian Lalescu”, Brănești.

”Din România a pornit către întreaga lume un zâmbet”

Cristina Petre Ghiță, inspector școlar general adjunct al județului Ilfov, a semnalat că Otopeni este un centru care emană energiile ilfovenilor, care sunt cunoscuți de cei mai mulți ca fiind iubitori ai identității, ai tradițiilor și ai educației. ”Pornind de la zâmbetele voastre, dragi copii, consider că ele reprezintă achiziția cea mai de preț a noastră, în general, a dascălilor, în special, și care, dacă vom continua să purtăm zâmbetele voastre în suflet, într-adevăr, vom vorbi mai departe de unitate. Am avut senzația că anul acesta, din România a pornit către întreaga lume un zâmbet. Ilfovul, prin voi, devine un exemplu al unității într-un județ pe care mulți îl consideră eterogen. Ne unim prin zâmbete. Acționăm împreună pentru viitorul nostru. Este sensul nostru, cel al celor pentru care ne aflăm astăzi, aici, uniți sub egida unui imens suflet de români”.

Inspectorul general din Ministerul Educației Naționale, Mina Maria Rusu a precizat că este o onoare și o bucurie imensă să le fie alături tinerilor prezenți la eveniment. ”Este extrem de important că Ilfovul, acest inel al Bucureștiului cu multe pietre rare în el, vine să configureze termenul de tradiție. Am constatat că în Ilfov tradițiile nu doar se conservă, ci se și transmit și am văzut cu cât drag și sfințenie vă uitați la trecut, la acel tipar al românității în care ne-am format cu toții. De aceea mi se pare atât de interesantă această idee de a face aici, la Otopeni, o activitate culturală care să demonstreze că 100 de ani de Românie înseamnă istorie și contemporaneitate, înseamnă o tinerețe veșnică a acestei țări pe care, iată, voi o faceți să meargă mai departe. Apreciez felul în care vă iubiți țara în felul acesta, cântând cântecele vechi, purtând costumele tradiționale, respectând personalitățile care s-au ridicat de aici și care au făcut să strălucească România”, a precizat inspectorul.

”Unirea de la 1918 este intangibilă”

Deputatul Daniel Gheorghe, în calitate de specialist, a ținut o importantă de istorie, subliniind importanța evenimentului de la 1 Decembrie 1918. A fost o lecție impresionantă, nu doar pentru tinerii elevi prezenți în sala de spectacol, dar și pentru adulți, dovedind cât este de important să ne cunoaștem istoria pentru a ne cunoaște rădăcinile, având în vedere că istoria, alături de limbă și folclor, ne păstrează identitatea națională: ”Suntem la 100 de ani de la Marea Unire și acest lucru trebuie să ne marcheze pe noi toți cei care suntem români. Să ne întoarcem puțin în timp, acum 100 de ani, în anul 1918, când s-a realizat Marea Unire de la Alba Iulia, pe care tocmai am sărbătorit-o”, a punctat istoricul insistând pe unitatea existentă în acel moment între partide, pe contribuția bisericii și pe importanța drepturilor stabilite prin actul proclamației unirii de la Alba Iulia. ”Acum, la 100 de ani, putem fi mândri de sacrifiiciile moșilor și strămoșilor noștri, de Armata Română, de Regele și Regina României, de casta politică de oamenii de la acea dată care, toți, indiferent de partidele din care făceau parte, s-au unit într-un cuget și într-o simțire și au luptat până la capăt până la momentul proclamării unirii. Și acesta trebuie să fie un model pentru noi toți, modelul regăsirii românilor într-o singură patrie, într-o singură națiune. Și astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, nu pot decât să fac un apel la unitate, la demnitate și este foarte important pentru voi cei care sunteți în școală, dar și pentru noi ceilalți, să nu uităm acest patriotism. Să fim gata orcând să dăm totul pentru România și să înțelegem că avem o datorie față de strămoși, înaintași și avem de dus mai departe o moștenire istorică, un mesaj și un spirit național pe care sper că îl vom regăsi cât mai bine dincolo de toate luptele, toate tulburările pe care le întâlnim cu toții. Să dea Dumnezeu să vedem România din nou în hotarele de la 1918. Este intangibilă unirea de la 1918. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a încheiat deputatul Da­niel Gheorghe.