De Ziua Mondială a Educației, „Mai avem nevoie și de artă”

Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită la Moara Vlăsiei într-un cadru perfect. Lăcașul istoric restaurat recent la inițiativa primarului Andrei Filip și devenit Centrul Cultural ”Casa Albă” și-a început efectiv activitatea cu un eveniment de excepție intitulat sugestiv ”Mai avem nevoie și de artă”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 519, ediția print

O seară special gândită să evidențieze importanța artei și a educației artistice în viața copiilor. Directorul Școlilor Gimnaziale din Moara Vlăsiei, Ana Jipescu, a încurajat-o pe Bianca Vasile, profesor al catedrei de educație plastică, să organizeze pe 5 octombrie, de Ziua Modială a Educației, un eveniment cultural care a cuprins multiple forme ale artei contemporane. Și astfel, publicul prezent luni seara la Casa Albă din Moara Vlăsiei s-a putut bucura de muzică clasică, vernisaj de pictură și fotografie, prezentări de modă cu Ama Pijama, MFU Fashion, Demiur Studio și Pălărierista, poezie și … artă culinară.   

Julietta Moraru, viitoare actriță, proaspăt absolventă a ciclului gimnazial din comună, în prezent elevă a Colegiului Național de Artă ”Dinu Lipatti”, din București, a oferit două momente poetice pline de sensibilitate cu ”Balada unui greier mic” și ”Rapsodii de toamnă”, de George Topârceanu. Au urmat lucrări de Mozart, Beethoven, Franz Shubert și George Enescu în interpretarea artiștilor Luminița Petre – vioară, Margit Kardos – violă și Horațiu Ludușan – violoncel.

În calitate de artist vizual, profesor și trainer de educație plastică, machiaj și modă, Bianca Vasile ne-a declarat că le predă copiilor din Moara Vlăsiei educație plastică, iar de Ziua Mondială a Educației și-a dorit să organizeze un eveniment care să evidențieze importanța artei și cât de importantă este educația artistică pentru copii, cât și posibilitatea de a le dezvolta aptitudini vizuale. Un eveniment foarte bogat  reprezentat în care cei mici au oferit prezentări de modă pe mai multe teme, au realizat un vernisaj de design cu rochii de mireasă, apoi un vernisaj de fotografie cu cămășile, care au apărut și în prezentarea de modă. ”Avem artiști superbi care au făcut lucruri minunate și v-am invitat în seara aceasta să vedeți de ce suntem în stare”, ne-a spus, cu mult entuziasm, prof. Bianca Vasile.  

Momente ale comunității 

”Este de notorietate faptul că în urmă cu două săptămâni inauguram această clădire și la momentul respectiv am vorbit despre o clădire istorică destinată unor evenimente mondene, pentru artă, cultură, vernisaje, expoziții, momente ale comunității. În urmă cu o săptămână, a început să se contureze și acest eveniment. Bianca Vasile a venit cu această propunere și bineînțeles că imediat am fost de acord și am încercat din partea Consiliului Local să susținem cu tot ce trebuie pentru buna  desfășurare a manifestării. În seara aceasta avem un eveniment cultural pe care am ținut neapărat să îl cuplez și cu evenimentul mondial, cu Ziua Educației”, a precizat primarul Andrei Filip, care le-a urat cadrelor didactice ”La muți ani!” și le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, în mod special copiilor și părinților.